Pityriasis (of tinea – ) versicolor (= letterlijk: meerkleurige schilfering) is een veel voorkomende goedaardige NIET besmettelijke gistinfectie van de romp. In het Maleis en in het Surinaams wordt de aandoening respectievelijk “panu” en “lotta”genoemd.
Bij sommige mensen geeft de gist een ontsteking in de buitenste laag van de huid. Door de ontsteking maakt de huid op sommige plekken te veel of te weinig kleurstof (pigment). Daar komen dan vlekjes. De gist kan uw huid makkelijker ontsteken als uw huid vet is.
Behandeling van pityriasis rosea
Er is geen behandeling nodig. De huid geneest vanzelf. Als je veel jeuk hebt, kun je een crème op de vlekken smeren. Bijvoorbeeld koelzalf of mentholgel.
Wanneer u heel veel plekken heeft of wanneer de pityriasis versicolor regelmatig terugkeert, kan pityriasis versicolor worden behandeld met tabletten (itraconazol capsules) die u in moet nemen. Meestal hoeft u deze maar 1 week te slikken. Bijwerkingen treden bijna nooit op.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Bij mensen die aanleg hebben voor vitiligo, kunnen bepaalde factoren de ziekte uitlokken. Ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand, huidschade en emotionele stress zou vitiligo kunnen triggeren of verergeren.
Bij vitiligo kunt u last hebben van: Witte vlekken met een donkere rand eromheen. Die rand is donkerder dan uw eigen huidskleur. Vlekken op uw gezicht, handen, voeten, geslachtsdelen, anus en littekens.
Hoe ontstaat pityriasis versicolor ? Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een infectie met Pityrosporon ovale (ook wel bekend onder de naam “Malassezia furfur” ) . Dit is een gist die zich graag verblijft in een vette en vochtige omgeving.
Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. Deze gist is bij iedereen op de huid aanwezig. Bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. De vorming van huidkleurstof raakt dan verstoord en daardoor ontstaan er vlekjes.
Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Hoe ziet pityriasis versicolor eruit? Op de huid van mensen met een lichte huidskleur zie je lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Deze schilfering neemt toe als er aan de huid getrokken wordt. Mensen die een donkere huidskleur hebben, krijgen juist vlekken die er lichter uitzien dan hun huid.
Pityriasis rosea is een huidziekte die plotseling ontstaat en die een karakteristieke huiduitslag geeft. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het een infectieziekte, maar toch is pityriasis rosea nagenoeg niet besmettelijk.
Gisten zetten glucose om in alcohol en koolzuurgas. Onder zuurstofarme omstandigheden is de alcoholproductie maximaal. Bij veel mensen zijn er te veel gisten in de darm aanwezig, waardoor er winderigheid ontstaat en de buik opzet.
Bij verstoring van dit evenwicht kan er een schimmel- of gistinfectie optreden. Bijvoorbeeld na een beschadiging van de huid, in een warme, broeierige huidplooi (oksels, liezen). Bij een sterk verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij aids patiënten) kunt u last krijgen van uitgebreide schimmel- of gistinfectie.
Gist is een eencellige schimmel. Veel gisten zijn betrokken bij de productie van voedingsmiddelen zoals brood of bier, maar andere kunnen een impact hebben op de gezondheid van mens of dier.
Allereerst kun je met een lokale therapie behandeld worden, waarbij crèmes en zalfjes worden ingezet om de vlekken te bestrijden. Het ligt wel aan de soort vlekken welke middelen er gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld is hydrochinon crème voor het bleken van donkerdere vlekken op de huid.
Niet te verwarren met psoriasis, is Pityriasis Rosea een huidaandoening die ook roodheid en met name rode vlekken oplevert. Die vlekken kunnen verschijnen op de buik, rug, armen, maar ook in de hals en prominent op het gezicht. Dit verschijnsel wordt ook wel huidgriep genoemd.
Op de vlekjes komen vaak kleine schilfers (velletjes). Het kan jeuken. U kunt de vlekjes behandelen met een speciale shampoo of crème. Zomergist is niet gevaarlijk en niet besmettelijk.
Huidgriep wordt door uw huidarts ook wel “pityriasis rosea” genoemd. Het is een relatief vaak voorkomende maar onschuldige huidaandoening, die vanzelf weer overgaat binnen enkele weken.
Dit worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. In medische termen 'zonne-lentigo', pigmentaties veroorzaakt door een combinatie van genetische en blootstelling aan de zon. Ze verschijnen vaak op de rug van de handen en het gezicht, maar nooit op zon-beschermde gebieden zoals de billen.
Vitiligo niet besmettelijk
In de wetenschap is het nog niet duidelijk hoe het kan dat de huid pigmentcellen verliest. Er bestaan verschillende theorieën. Er wordt gedacht aan een auto-immuunziekte of een erfelijkheidsgen. Vitiligo is niet besmettelijk of gevaarlijk, maar kan je sociaal behoorlijk belemmeren.
Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
Vitiligo komt best vaak voor. Ongeveer 0.5 tot 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de helft van de mensen debuteert de aandoening al voor het 20e levensjaar. Vitiligo is niet ernstig maar kan wel een hele vervelende aandoening zijn.