HET BELANGRIJKSTE PUNT OVER HYPERPIGMENTATIE Je kunt veel doen om schade door de zon te voorkomen. Breng een beschermingsfactor aan en blijf uit direct zonlicht. Producten die bestanddelen als retinol of niacinamide bevatten kunnen helpen bij de behandeling van donkerdere huidpigmentatie.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Toch is het wel mogelijk om hardnekkige of voor jou storende pigmentvlekken te behandelen. Gaat je hyperpigmentatie niet vanzelf weg dan kun je een afspraak maken bij de huidtherapeut of dermatoloog. Hiernaast kunnen crèmes en serums heel doeltreffend zijn om van hyperpigmentatie af te komen.
Postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt geen littekens en zal zelfs zonder verzorging in de loop van de tijd verbeteren. De duurtijd varieert, maar gemiddeld kan het tussen de 3 en 24 maanden duren voordat de donkere vlekken zijn vervaagd. In sommige gevallen kan dit echter langer duren.
Hydrochinon ontkleurt de huid. Artsen schrijven het voor bij onregelmatige donkere vlekken (hyperpigmentatie).
Hormonen: melasma of zwangerschapsmasker, is een vorm van hyperpigmentatie (pigmentvlekken) door een teveel aan hormonen. Ook de anticonceptiepil, medicijnen of een reactie op cosmetica kan deze vorm van pigmentvlekken veroorzaken. Ook kan dit zorgen voor ouderdomsvlekjes.
Vitamine A, β-Caroteen
Vitamine A-tekort kan hyperpigmentatie van de huid veroorzaken, ook wel phrynoderma genoemd. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van onvoldoende inname van vitamine A en/of β-caroteen via de voeding.
Postinflammatoire hyperpigmentatie ziet eruit als roze, rode, bruine of zwarte vlekken, afhankelijk van het huidtype. De grootte van de pigmentvlekken is afhankelijk van de grootte van de aangedane huid.
Producten met retinol of vitamine B kunnen jouw huid ondersteunen in het herstel van het pigment. Hierdoor verdwijnen de witte vlekjes eerder, als ze ontstaan zijn door zonnebrand. Bij een andere oorzaak is meestal geen behandeling mogelijk en kan allen het camoufleren van de vlekken een oplossing bieden.
Zowel een laserbehandeling als een peeling is een goede behandeling tegen pigmentvlekken. Een peeling is vooral bedoeld als er sprake is van oppervlakkige pigmentatie. Ook de getinte en donkere huid komt in aanmerking voor een peeling.
Bij pigmentvlekken kan etherische olie van wortel gecombineerd worden met essentiële olie van selderij voor een synergetische werking; Theeboom olie wordt vaak gebruikt om alle kleine oneffenheden van de huid te behandelen.
Pigmentvlekken kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Zo hebben antidepressiva, die heel vaak worden voorgeschreven, fotogevoeligheid als bijwerking. Als je zo'n medicijn gebruikt en je gaat onbeschermd zonnen, dan krijg je sneller pigmentstoornissen.
Voorbeelden van serum anti pigment zijn een vitamine C serum, retinol serum maar ook exfoliërende zuren zoals glycolzuur, salicylzuur of kojiczuur en serums met niacinamide zijn effectief bij het vervagen van pigmentvlekken.
Voor het camoufleren van de pigmentvlek(ken) gebruik je vervolgens een concealer met een gele ondertoon. Dit zorgt ervoor dat de bruine kleur wordt gecamoufleerd en niet grijs uitslaat. Mogelijk schijnt de pigmentvlek nog een beetje door.
De vlekjes kunnen donkerder óf lichter, ook wel hypopigmentatie genoemd, zijn dan de rest van je huid, waardoor ze opvallen. Wanneer er wordt gesproken over hyperpigmentatie gaat het uitsluitend om donkere plekjes die bruin, grijs, blauw of zwart kunnen zijn.
Zeker als deze vlekken in het gezicht, hals of op de handen voorkomen, wordt dat als heel storend ervaren. De pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, zwangerschapsmaskers of café-au-laitvlekken zijn echter allemaal goed te behandelen met lasertherapie, lichtflitsen via IPL en medische peelings.
Er zijn een aantal pigmentvlekken crèmes en ingrediënten die heel goed kunnen helpen tegen een vlekkerige huid. Plan vooruit met Retinol en Retin A (vitamine A-zuur), vormen van vitamine A. Naast het verminderen van donkere vlekjes helpt deze beschermende antioxidant om toekomstige donkere vlekken te voorkomen.
Pigmentvlekken, iedereen kent ze en iedereen heeft ze. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken: sproeten,geboortevlekken of moedervlekken. Meestal zijn ze goedaardig, en hebben ze geen invloed op onze gezondheid. Desalniettemin kunnen ze ontsierend zijn, en daardoor ons goed voelen in de weg staan.
Bio-Oil kan helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en het verbeteren van de huidteint. De speciale formule reguleert de productie van melanine, waardoor de vlekken geleidelijk vervagen. Door regelmatig Bio-Oil aan te brengen, kan de huid een egalere en helderere uitstraling krijgen.
Tea tree olie kan worden gebruikt om acnelittekens, puistjes en pigmentvlekken te verwijderen, maar ook als gezichtsreiniger, spot treatment, toner of zelfs als toevoeging aan een moisturizer. Tea tree olie is een uitstekende keuze als je gewrichts- en spierklachten wilt verminderen.
Aloe vera is een natuurlijk ingrediënt dat vele voordelen biedt voor de huid en het haar. Het heeft hydraterende, ontstekingsremmende, antioxidant, pigmentvlek-verminderende en elasticiteit-verbeterende eigenschappen.
Citroen is goed tegen pigmentvlekken
Citroensap is een zuur. Zuren verdunnen de huid. Hierdoor kan de zon makkelijker indringen in de huid, en ontstaat er sneller pigmentatie. Dat gaat behoorlijk tegen het doel in!
Limoen werkt verkwikkend, antiseptisch en antibacterieel. Daarnaast werkt het samentrekkend wat goed helpt bij een vettige huid.
Stralende huid
Het is echt waar. De hoge dosis vitamine C in citroen doet wonderen voor je huid. De krachtige antioxidant beschermt je huid tegen vrije radicalen die kunnen leiden tot ontstekingen, verslapping en huidveroudering. Het eten of drinken van citroen help je je huid dus verstevigen van binnenuit.