Dat zit zo. De zomervakantie is meer dan honderd jaar geleden bedacht, in 1901. Kinderen kregen zes weken vrij in de zomer, omdat ze dan hun ouders konden helpen op het land of de boerderij. De grote vakantie bestond voor veel kinderen dus niet uit luieren, maar uit werken.
In april heeft het kabinet een verkenning aangekondigd om de vakanties aan te passen. De zomervakantie zou met één week worden ingekort, zodat de kerstvakantie met een week verlengd had kunnen worden. Op die manier zouden kinderen minder onderwijs missen. De wijziging zou ingaan in het volgende schooljaar, 2022-2023.
Door de vaste tijden zijn de prijzen voor vakanties (reizen, accommodaties, et cetera) gemiddeld meer dan twee keer zo hoog in het daardoor ontstane hoogseizoen. Deze hoge prijzen treffen de lagere SES gezinnen wederom harder dan de families die het ruimer hebben.
Scholen mochten dus zelf weten hoe lang de kinderen vrij hadden in de zomer. Met de komst van de collectieve arbeidsovereenkomsten, vanaf 1914, groeide de behoefte om afspraken te maken over de schoolvakanties. Vier weken duurde de zomervakantie op de lagere scholen. En die vier weken vielen in augustus.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Italië boven. Samen met de Turkse, Portugese en Letse kinderen hebben de scholieren in Italië de langste zomervakanties van Europa. Dit jaar startte die in de meeste regio's op 8 of 9 juni.
Zo kennen de Iran, Syrië, Egypte, de Verenigde Staten, Irak, Italië, Rusland en Griekenland (om enkele voorbeelden te noemen) een zomervakantie van ongeveer drie maanden, terwijl landen met mildere zomers – zoals Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland – grote vakanties hebben van 'slechts' anderhalve maand.
Meer naar Frankrijk dan naar Duitsland
Met bijna 2 miljoen vakanties was Frankrijk in de zomer van 2022 de populairste buitenlandse vakantiebestemming. Frankrijk heeft Duitsland (met 1,6 miljoen zomervakanties) ingehaald als meest bezochte zomervakantieland.
De Amerikaanse vakanties lopen ruwweg van de 4th of July (Onafhankelijkheidsdag) tot en met Labor Day, het eerste weekend van september. Als vaste regel mag u hanteren dat daarvoor en daarna de toeristische gebieden minder druk zullen zijn, de prijzen lager en reserveringen gemakkelijker (of niet nodig).
De Franse zomervakantie duurt 2 maanden: van begin juli tot begin september. Ook zijn er in Frankrijk meer korte schoolvakanties tussendoor: elke 6-7 weken hebben Franse scholieren steeds 2 weken vrij.
Dit zijn zowel de lesgebonden als de niet-lesgebonden activiteiten. Dus ja, leerkrachten hebben meer vakantie dan andere werkenden, maar dat heeft een reden. Ze werken simpelweg harder en langer gedurende de 41 weken dat ze werken en compenseren dit overwerk tijdens de schoolvakanties.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt voor elk jaar de data voor 3 schoolvakanties vast. Scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs moeten zich aan deze data houden. Voor de overige vakanties geeft het ministerie adviesdata.
Vakantie. Er is namelijk door de vakbonden gestreden voor betaalde vrije dagen. Dat begon allemaal in 1910 met de vakbond van diamantbewerkers, de ANDB, die bond wist als eerste een aantal onbetaalde vrije dagen voor de leden te regelen. De diamantbewerkers waren daar erg blij mee.
In Nederland begint elke regio in een andere week aan de zomervakantie.Dit is om drukte op bijvoorbeeld de weg, campings en vakantieparken te voorkomen. Wel hebben alle kinderen even lang vrij, namelijk zes weken. Daarvan overlappen vier weken zodat je ook nog op vakantie kan gaan met mensen uit andere regio's.
Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar. Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen. Argentinië voert de lijst aan met 19 publieke vrije dagen per jaar, onder meer tijdens het carnaval in februari.
Uit een nieuw rapport van Euridyce, een instelling van de Europese Commissie, blijkt dat Duitse kinderen het meest aantal dagen naar school gaan, namelijk 208. Daarmee is Duitsland veruit koploper in Europa. Al hangt het wel af van de graad waarin de jongeren zitten, zo varieert het aantal er van 188 tot 208 dagen.
de krokusvakantie (1 week) de paasvakantie (2 weken) de zomervakantie (van 1 juli tot en met 31 augustus).
In Spanje heeft men geen vakantiespreiding en hebben de scholieren min of meer op dezelfde data hun zomervakantie. Het enorme grote verschil is dat de zomervakantie in Spanje niet zes weken, maar circa drie maanden duurt, van ongeveer 20/22 juni tot en met 11/15 september, afhankelijk van de autonome regio.
Zomervakantie start rond de eerste of tweede week van juni en eindigen in het eerste weekend van september. De variatie per jaar is slechts 2 of 3 dagen vooruit of van tevoren. De 2de periode van vakantie is van 23 december tot 7 januari.
Frankrijk gaat fier aan kop als populairste vakantiebestemming. Bijna 10 procent van alle vakanties in 2022 ging naar Frankrijk. Daarmee heeft Frankrijk Duitsland ingehaald als meest bezochte zomerbestemming. In 2022 gingen 1,6 miljoen vakanties richting de oosterburen.
De overgrote meerderheid (93%) gaat in Europa op vakantie. Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (47%), gevolgd door Duitsland (33%), Frankrijk (24%), Spanje (22%) en België (20%). Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, Thailand, Indonesië, Marokko, Egypte, Brazilië en Suriname in trek.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig, maar kan maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
Anders dan andere landen heeft Turkije Rusland geen sancties opgelegd in reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Daardoor kunnen Russen ook naar Turkije op vakantie blijven gaan.
Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone. In ieder geval Estland, Letland, Tsjechië en Finland willen dat aan banden leggen.