Schermtijd wijst op de hoeveelheid tijd dat je kind achter een scherm (televisie, smartphone, tablet of computer) besteedt. Wanneer je kind voor een scherm zit, beleeft het schermtijd.
Schermtijd is de hoeveelheid tijd die je per dag naar een scherm kijkt. Dit kan worden berekend in minuten of uren. En vergis je niet: onder schermtijd valt niet alleen de tijd die je op je mobiel zit. Ook je televisie, tablet en computer vallen hieronder.
Samsung schermtijd (Digitaal Welzijn) bekijken
Samsung gebruikt de standaard Android app “Digitaal Welzijn” om je schermtijdinzichten te geven. Deze app vind je eenvoudig: Ga naar Instellingen en klik op Digitaal Welzijn. Daar vind je een overzicht van je gebruikte apps en een verdeling van je totaalaantal minuten.
Schermtijd apps houden bij hoe lang je welke app gebruikt. Handig als je vindt dat je te veel op je telefoon zit. En je daar iets aan wil doen. Lees hier welke schermtijd app je kan gebruiken voor de iPhone, Samsung en andere Android telefoons.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Kinderen tot 12 jaar
Ze gebruiken vaak veel media tegelijk: de tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk. Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
Met Schermtijd kunt u een rapport bekijken over hoe uw apparaat wordt gebruikt, welke apps u hebt geopend en welke websites u hebt bezocht. Om het rapport te zien, gaat u naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tikt u op 'Bekijk alle activiteit' onder de grafiek.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Bij normaal gebruik van een beeldscherm zijn niet alleen de ogen statisch, maar ook de rest van het lichaam. Deze overmatige sedentarisatie kan leiden tot een verstoring van het metabolisme en het concentratievermogen, maar ook tot een lijden van de houdingsspieren.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Kinderen rond de 9 jaar wordt geadviseerd niet langer dan 1 tot 1,5 uur per dag achter een beeldscherm te zitten. Deze tijd kun je naar eigen inzicht verdelen. Kinderen van 9 jaar kunnen al wat langer de concentratie opbrengen. Maak samen met je kind afspraken over hoe je deze tijd verdeelt.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
De gemiddelde smartphone schermtijd van een volwassen Nederlander is 2 uur en 15 minuten per dag. Dat is bij elkaar 34 hele dagen per jaar!
In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten.
Met Schermtijd kun je in realtime en wekelijks activiteitenrapporten bekijken met informatie over hoe je kind de iPod touch gebruikt. Je kunt zien hoeveel tijd je kind aan bepaalde apps besteedt en wanneer die apps worden gebruikt en hoe vaak per dag je kind de iPod touch oppakt.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
Kinderen tot 6 jaar oud brengen in vergelijking met eerdere jaren weer meer tijd door voor een tablet, telefoon of televisiescherm. Gemiddeld gaat het om 100 minuten per dag, dat is een toename van 7 minuten ten opzichte van vorig jaar.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Is tv kijken slecht voor kinderen? Te veel tv kijken is niet goed voor de ontwikkelen van kinderen. Dat komt onder andere omdat kinderen dan te weinig andere activiteiten doen, zoals bewegen en buiten spelen, waarmee ze hun motoriek en sociale vaardigheden ontwikkelen.