De handel, import en export van drugs is verboden. In Nederland staat op drugssmokkel een straf van maximaal 12 jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal € 82.000.
Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, voorziet de wet dat men een gevangenisstraf tussen drie maanden en vijf jaar én een geldboete tussen 1.000 en 100.000 euro kan krijgen.
Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.
Bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik wordt meestal niet bestraft. Heb je meer bij je dan een gebruikershoeveelheid dan kun je een boete krijgen, een strafblad (officieel justitiële documentatie), een taakstraf of als je heel veel in je bezit hebt zelfs een gevangenisstraf.
Als je wordt gecontroleerd en je hebt een gebruikshoeveelheid drugs bij je, dan kan de politie dit in beslag nemen (sepot met afstand), maar je krijgt geen boete. Een gebruikshoeveelheid: minder dan 5 gram hasj of wiet, maximaal een half gram bij cocaïne of speed, 1 xtc pil en minder dan 5 ml GHB.
De politie is daarnaast verplicht het CBR in te lichten. Het CBR kan een verplicht psychiatrisch onderzoek aanvragen. Als er sporen van harddrugs worden gevonden bent u vrijwel zeker uw rijbewijs voor minimaal een jaar kwijt.
Harddrugs (XTC, cocaïne, heroïne etc.) bezitten, verhandelen, verkopen of maken is geheel verboden. Het is niet strafbaar om harddrugs te gebruiken.
Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld; kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.)
Als je met drugs betrapt wordt, moet de politie altijd een proces-verbaal (PV) opstel- len. Op enkele uitzonderingen na (zie pagina 8-9). Het PV beschrijft wat er werd vast- gesteld. Tegelijk zal de politie je vragen een verklaring af te leggen.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
Het bezit van softdrugs en dus van wiet is toegestaan mits het voor eigen gebruik is. In de Opiumwet is de hoeveelheid wiet die een persoon bij zich mag hebben vastgesteld op 5 gram. Als iemand meer dan 5 gram wiet bij zich kan dit worden gezien als indicatie dat de persoon wiet verkoopt.
Bel met de politie (0900-8844) als u vermoedt dat er in uw buurt of wijk wordt gehandeld in drugs. Want de politie kan de drugsbestrijding niet alleen doen en heeft uw hulp nodig.
Dosering. Een 'recreatieve' dosis ligt tussen de 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gebruiksmoment. Dit betekent dat als je 60 kilo weegt, een recreatieve dosis tussen de 60 en 90 mg MDMA voor de hele avond zal liggen.
Wanneer een persoon softdrugs teelt, verkoopt of vervoert van een hoeveelheid van meer dan 30 gram, dan kan er maximaal 2 jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van 19.000 euro.
Dosering. De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend (dat wil zeggen dat het lichaam niet afhankelijk wordt van cocaïne), maar wel krijg je heel snel geestelijke verslaving. Het risico op cocaïneverslaving is extra groot als je het gebruikt om je meer zelfverzekerd te voelen.
GHB is een doorzichtige vloeistof die zout smaakt. De werking lijkt op die van alcohol, maar GHB is een verboden harddrug. GHB wordt gebruikt op feesten en festivals, omdat je er 'losser' van wordt. Van GHB kan je echter al snel per ongeluk te veel nemen.
Als de politie vermoedt dat je drugs hebt gebruikt terwijl je autorijdt, moet je een drugstest doen. Je moet meewerken aan een speekseltest en eventueel een test van je pupillen, spraak en motoriek. Als het erop lijkt dat je drugs hebt gebruikt, moet je een bloedtest doen.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Van Bakkum: "Het is heel moeilijk om te zeggen wat beter of slechter is, dat ligt aan je persoonlijke gevoeligheid en hoe vaak en hoeveel je het gebruikt. Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade.
“In een autosleutel of aansteker.” “Ik stop het vaak tussen twee maandverbandjes.” “In mijn earplugs, die zijn hol vanbinnen.” “Ik heb mijn riem opengesneden, daar kan nu drugs in.”