Nee, helaas.Taartina is GEEN vervanger voor gelatine (evenmin als klopvast), en daarmee kun je dus GEEN snijdbare massa van je kwark/slagroommengsel krijgen.
Taartina is een bijzonder product voor het maken van taartgelei. Geef een mooie glans aan vruchten en zorg dat decoraties goed op hun plek blijven met dit handige product. Heb je nog nooit met taartina gewerkt? lees dan van tevoren goed de instructies op de verpakking of kijk een instructiefilmpje op www.oetker.nl.
Neem van 200 of 250 ml vruchtensap of water, 3 eetlepels af en roer dit door de inhoud van dit zakje. Breng de resterende vloeistof aan de kook. Bij gebruik van water ca. 2 eetlepels suiker toevoegen.
Oetker Bakingredient Taartina - je vindt het bij SPAR.
De taartgelei van Taartina geeft een mooie glans aan de vruchten en het is makkelijk te snijden. Een verpakking Dr. Oetker Taartina bevat 5 zakjes van 12 gram. 1 zakje Taartina is voldoende voor 200-250 ml vruchtensap of water.
Ingrediënten: zetmeel, verdikkingsmiddel (carrageen (E407)), voedingszuur (kaliumtartraten (E336)), verstevigingsmiddel (kaliumchloride (E508)).
Zin om een taart te bakken dit weekend? Deze taartina van dr. Oetker kan je daar prima voor gebruiken!
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
Geleipoeder is een poeder voor het conserveren van fruit. U kunt er jam en gelei mee maken zonder toevoeging van suiker. U kunt andere zoetstoffen gebruiken om uw jam op de juiste smaak te krijgen zonder al te veel calorieën. Wel moet u enige conserveringsmiddelen en andere E-nummers op de koop toenemen.
Jelly pudding kopen doe je snel en gemakkelijk hier bij Shop America. Je bent voordelig uit en je hebt het product al in een paar dagen in huis. Koop je groter in dan krijg je nog korting ook (je kunt smaken combineren). En natuurlijk spaar je loyaliteitspunten bij iedere aankoop.
Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt in snoep, pudding en andere toetjes, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier, medicijnen en vitaminepreparaten. Vooral in veel soorten drop en pepermunt wordt gelatine gebruikt om te binden. Gelukkig is er wel steeds meer snoep vegetarisch.
Zo gebruik je afdekgelei
Dit kun je het beste in een pan doen op een laag vuur. Eventueel kun je de afdekgelei ook au bain-marie opwarmen of de magnetron gebruiken. Breng de warme gelei direct op het fruit aan.
Deze spiegelgelei wordt gebruikt om je gebak te voorzien van een prachtige glanzende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het gebak niet uitdroogt en langer houdbaar blijft. En zeg nu zelf, wat is er nu mooier dan zo'n glimmende laag op je zelfgemaakte gebak?
Je kunt een zoetstof gebruiken, maar als je ook die niet wil dan kan het ook zonder. Gebruik dan bv Van Gilse Geleipoeder voor het geleren of Marmello, een geleermiddel op basis van citruspectine. Omdat er geen suiker in zit moet je dus een andere manier vinden om het houdbaar te maken.
Voor zoete recepten is geleisuiker een mooi alternatief voor gelatine. Geleisuiker is suiker met pectine, een natuurlijke stof die in veel fruitsoorten zit. Deze stof zorgt ervoor dat vloeistoffen geleren. Vooral voor het maken van dikke jams is geleisuiker erg handig.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
De vloeistof waarin de gelatine wordt opgelost moet heet zijn, maar mag niet koken, want dat gaat ten koste van de bindkracht en de smaak.
Gelatine vermindert maagzuur, maagzweren en zure reflux na het eten. Gelatine levert een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram. Extra interessant voor sporters. Gelatine is, mede door het hoge eiwitgehalte, een goede vervanger voor je vlees inname.
Gelatine is een eiwit en als een eiwit kookt zal het stremmen en verliest gelatine het geleer vermogen. Gelatine stijft ook nooit op als de temperatuur van de vloeistof nog te warm is en het is zaak om de gelei snel af te laten koelen.
Gelatine kan vervangen worden door het vegetarische agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op maar verliest ook sneller zijn bindkracht.
Agar agar, ook wel kanten genoemd, wordt gemaakt van een aantal soorten roodwieren. Het is glutenvrij, daarnaast smaak- en geurloos en daarom geschikt voor allerlei (glutenvrije) recepten. Het heeft een sterke bindkracht waardoor het een goede vervanging is van gelatine.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Voeg 20 gram gelatinepoeder toe per liter vloeistof en verwarm de gewelde gelatinevloeistof voorzichtig samen met de andere ingrediënten. Gebruik dit gelatinepoeder bijvoorbeeld voor het maken van vruchtengebakjes of voor het opstijven van een koude taart.
De blaadjes die we in de supermarkt vinden wegen ongeveer 1,8 gram per stuk, omdat er ook weleens blaadjes van een ander formaat worden verkocht is dit een handig gegeven om af en toe eens na te wegen. Voor 1 liter vloeistof gebruik je dus; 12 gelatineblaadjes of te wel 21,5 gram aan gelatineblaadjes.