Snoep is zoet en bijna iedereen houdt van die zoete smaak. Toch heeft snoep niet altijd bestaan. In de oertijd waren er bijvoorbeeld nog geen dropjes. De eerste mensen op aarde snoepten daarom fruit.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's drop over de toonbank: in 2011 voor zo'n 168 miljoen!
Duimdrop, zoethout, nougat, zwart witjes enz. Allemaal Oud Hollands snoepgoed van vroeger. Vroeger gingen we nog even langs dat winkeltje om snoepjes te halen voor een paar centen.
Twijfelachtig omdat pepermunt in Nederland razend populair is maar van oorsprong niet uit Nederland komt. Toch is met de bekende Wilhelmina pepermunt en King pepermunt het Nederlandse pepermunt flink op de kaart gezet. Een niet te missen Oud Hollands snoepje in deze lijst.
Een ulevel (uitspraak: [ulevèl]) is inderdaad een ambachtelijk snoepje: 'een vierkant stukje gekookt of gebakken suikerwerk'. Het werd meestal verpakt in een stukje gekleurd papier met een rijmpje erop.
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Eerste echte snoep
Dit snoep was vooral voor de rijken en heette 'suikerwerk'. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was vrij duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond.
Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.
De geschiedenis van snoep
Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld,namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al dat iets met zoete smaak te eten was en iets bitters niet. De eerste echte zoetstof die de mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing.
Mensen zagen in die tijd zoet fruit als snoepgoed. Pas vanaf de zestiende eeuw werd van suiker voor het eerst snoep gemaakt. Het woord snoep werd pas later bedacht: eerst werd het lange tijd suikerwerk genoemd. Het bekende snoepmerk Haribo is pas veel later opgezet: in 1920.
In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
In 1909 vond een zekere Charles Gordon Maynard ze uit in het atelier van de snoepwinkel van z'n vader. Hij gaf z'n snoepje vijf verschillende kleuren en vormen, en noemde ze “port, sherry, champagne, claret en burgundy”. Da's meteen ook de link met de naam 'winegum', want echte wijn zit er niet in.
Bedenk dat iets te snoepen of iets zoets te drinken al snel te veel is voor een kind. Zo zitten er in een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en in een candybar al gauw 220 kcal. Het advies is om kinderen van 4 tot 8 jaar maximaal 1 keer per dag iets kleins te snoepen te geven.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Want met een prijskaartje van 10 euro per chipje, ga je ineens héél mindful snacken… De chips worden verkocht in een doosje van vijf stuks (prijskaartje: zo'n 50 euro) en zijn ontwikkeld door St Erik's; een kleine bierbrouwerij in Zweden. Ze zouden dan ook perfect bij een glas van hun St. Erik's India Pale Ale passen.
Zo nu en dan komen we bizarre snacks tegen die we natuurlijk graag met u willen delen. Een voorbeeld hiervan is de gummyworm van kado website Vat19 die 128 keer zo groot is als een standaard snoepworm. De worm weegt zo'n anderhalve kilo, is 26 centimeter lang en bevat maar liefst 4000 calorieën.
In de Russische hoofdstad Moskou hebben ze een van de grootste snoepjes ooit. 100 kilo weegt het paard van suikergoed.
Smelt in een pan de suiker met een klein beetje water, breng het langzaam aan de kook. Zodra de suiker begint te kleuren en te karameliseren voeg je de boter toe. Roer het voorzichtig door en wanneer je de gewenste kleur van je karamel hebt zet je het vuur direct uit. Schenk de boterkaramel in de papieren vormpjes.
Inname: Pepermunt is vaak effectief bij maagklachten zonder aanwijsbare oorzaak (functionele dyspepsie), wagenziekte, buikpijn bij kinderen en spastische darm (IBS) klachten. Pepermunt werkt daarbij ontstekingsremmend, antimicrobieel, ontspannend op de gladde spieren rond maag en darm en pijnverdovend.
Geschiedenis. In 1902 werd in Sneek het suikerwerkbedrijf Tonnema opgericht. Dat maakte pepermunt voor diverse afnemers in verschillende kwaliteiten en smaken.