Witte azijn: puur azijnzuur en is neutraal, iets scherp van smaak. Balsamicoazijn: intens zoetzure smaak van wisselende kwaliteit. Er is witte en rode balsamicoazijn. De rode smaakt iets zoeter.
De Italiaanse azijnsoort balsamico is geliefd over de hele wereld. Deze azijn is een echte smaakversterker die u kan toepassen op heel veel soorten gerechten. Zo haalt het de zowel de smaak van vlees of vis als van vruchten naar boven. Om dit voor elkaar te krijgen hoeft u maar een heel klein beetje te gebruiken.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen.
In tegenstelling tot gewone azijn wordt balsamico niet uit alcohol bereid, maar uit most: het onvergiste sap van laat geoogste witte Trebbiano- en/of Lambruscodruiven. Balsamico is er in vele soorten en kwaliteiten. Hoe minder wijnazijn aan de most is toegevoegd en hoe langer de balsamico heeft gerijpt, hoe beter.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Natuurazijn komt blank en gekleurd voor. Het verschil tussen witte natuurazijn en gele natuurazijn is kleurstof of caramel.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Azijn bevordert de gezondheid, bestrijd allergi n, werkt bloedzuiverend en laat de eetlust onder controle houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van o.a. vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.
Een goede balsamico azijn herkennen
Het keurmerk D.O.P., staat voor Denominazione di Origine Protetta. Om dat keurmerk te verdienen, moeten naast het product zélf ook alle ingrediënten in het product lokaal zijn gemaakt en verpakt. Dat is dus ook de meest traditionele soort balsamico – en eigenlijk ook de beste.
Rijstazijn. Rijstazijn heeft een milde smaak en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Gebruik rijstazijn als dressing in Aziatische salades, in sushirijst, in roerbakgerechten, dipsauzen en om groenten in te maken.
We raden je aan om de balsamico te gebruiken na het koken, grillen of bakken van het vlees. Balsamico azijn past goed bij veel verschillenden soorten vlees en rood vlees in het bijzonder. Probeer het maar eens bij een biefstuk of gebraden kalfsvlees, heerlijk!
Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap is dat appelazijn de enzymen in je maag stimuleert. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt.
Lever ontgiften en reinigen
Appelazijn helpt om het lichaam te ontgiften. Onderzoek laat zien dat appelazijn specifiek helpt om de lever te detoxen en dat het kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren.
Nogal wat mensen geloven dat je kunt afvallen door in de loop van de dag geregeld wat (appel)azijn te drinken of azijntabletten in te nemen. Dat het zuur de maag doet samenkrimpen en je daardoor minder eet, lijkt aannemelijk, maar is niet juist. De maag is immers uitstekend beschermd tegen zuren.
Deze authentieke wijnazijn wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Naast de kwalitatieve basis wijn, wordt de azijn langzaam gerijpt in houten vaten. Dat zorgt voor een bijzondere en volle smaak. De Chardonnay-azijn is erg lekker bij wit vlees, vis en salades.
Hoeveel azijn moet je gebruiken? Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Natuurazijn
Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Nieuw textiel rolt de fabriek uit richting de klant zonder goed gewassen te zijn. De vezels van de overtrekken, handdoeken en plaids bevatten daardoor nog veel kleurstoffen, vettigheid en andere restanten. Doe een scheutje azijn in het vak waar normaal wasverzachter in gaat en het wassen met azijn kan starten.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.