Je kunt meerdere technieken gebruiken met waterverven. Zo heb je nat-op-nat waarbij je eerst het papier nat maakt en vervolgens de verf aan brengt, en nat-op-droog waarbij je je verf direct op droog papier aanbrengt. Zeker wanneer je de nat-op-nat techniek gebruikt is het opletten dat je niet te veel water gebruikt.
Nat op Nat.
Bij nat op nat maak je het papier nat voordat je begint te aquarellen. Het vochtige papier zal ervoor zorgen dat kleuren makkelijker in elkaar gaan overlopen. Dit zorgt voor een wat vrijer aquarel schilderij waar de kleuren een beetje hun eigen leven beginnen te leiden.
Wat ons betreft werkt u het best met Rembrandt of Van Gogh aquarelverf. Rembrandt aquarelverf is ideaal voor de professional, Van Gogh aquarelverf biedt meer dan genoeg keuze voor de veeleisende amateurschilder. Welk niveau u ook heeft, het beste merk aquarelverf vindt u altijd bij Verfze.nl!
Omdat aquarelverf minder dekkend is, schildert u het best op dezelfde manier als u de verf mengt: van licht naar donker. Door de korte droogtijd kunt u goed met meerdere lagen werken - het is wel belangrijk dat u de nieuwe lagen snel aanbrengt, zodat de onderliggende verflagen niet weer oplossen.
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.
Reacties. Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop.
In alle drie de gevallen gaat het om dezelfde verf. De verf wordt namelijk verdund met water. Dit heeft onder andere een (groot) effect op de glansgraad van de verf, die daardoor wat lager is dan die van verf op basis van terpentine. Een groot voordeel van watergedragen verf is de minder grote impact op het milieu.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie. Feitelijk zit er absoluut geen verschil tussen de verf. Ik gebruik de termen door elkaar heen op mijn website.
Aquarelpapier is van Cellulose of katoen gemaakt. Papier wat van katoen is gemaakt, is sterker, kan meer water aan en vloeit beter. Een egaal vlak met aquarel is makkelijker te verkrijgen op papier van katoen. Voorbeelden zijn het mooie aquarelpapier van Arches of het aquarelpapier van Winsor & Newton.
Het mooiste aquarelpapier is 100% katoen. Dit is ook gelijk het duurste soort. Een goede kwaliteit papier heeft een goede zijde en een foute. Op de goede zijde is een laag lijmwater aangebracht.
Aquarelpapier is er, net zoals dat andere papier, in verschillende kleuren, van wit tot crèmekleurig, daar kan ook een voorkeur liggen. En de dikte heeft er natuurlijk ook mee te maken, zoals er twee-, drie en vierlaags wc-papier te koop is, is er aquarelpapier in verschillende diktes, gemeten in grammen.
Functionele functie van schilderwerk
De belangrijkste functie van verf is de bescherming van houtwerk. Een oude verflaag biedt niet de gewenste bescherming. Dit kan houtrot, lekkage en dure reparaties tot gevolg hebben. Door de verflaag stelselmatig te onderhouden worden onnodige herstelkosten voorkomen.
Met maskeervloeistof maskeer je vlakken of teksten waardoor de ondergrond de aquarel / waterverf en inkten op waterbasis afstoot en het oppervlak zichtbaar blijft.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf. Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.
Eigenlijk is aquarelverf en plakkaatverf allebei waterverf. Plakkaatverf is gemaakt van gouache en heeft wat grovere pigmentatie waardoor het meer dekt. Voor kinderen thuis gebruiken we vaak van die blikjes met verf. Dat is meestal aquarelverf of gouache.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.
Blokkwasten. Blokkwasten zijn ideaal voor het aanbrengen van een grote hoeveelheid verf in één keer. Blokwitters zijn vaak wat groter van formaat en hebben ook veel en vooral lange haren. Daardoor is deze kwast ideaal voor het aanbrengen van watergedragen muurverven en lakken.
Een aquarel kan gevernist worden. Je brengt dan, naast bescherming, ook een lichte glans aan. Met vernis bescherm je het werk tegen vocht en vuil. Dit kun je ook doen door je werk niet te vernissen maar in te lijsten achter glas.
Het fixeren van je tekening betekent dat je met een fixatiespray je tekening gaat insprayen. Pastel is een kwetsbaar materiaal. Als je per ongeluk met je hand langs de tekening gaat, dan veeg je de tekening uit. Ook blijft je pasteltekening afgeven.