De meeste breuken kunnen behandeld worden met gips of een spalk. Als de breuk iets ingewikkelder is, kan deze ook met een operatie hersteld worden. Na de behandeling met gips of na de operatie is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met oefeningen.
Behandeling van een gebroken duim
Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens zal de duim, en ter ondersteuning de gehele hand, in het gips of een spalk moeten genezen. Deze periode duurt meestal vier tot zes weken. Na deze periode zal de duim stijf aanvoelen en is de spierkracht flink verminderd.
Wanneer u last heeft van een gebroken duim zult u de volgende kenmerken ervaren: Gevoelloosheid in de duim. Bewegingsbeperking in de duim. Zwelling.
Een gebroken duim kan veel pijn doen en zorgen voor veel overlast tijdens het dagelijks leven. De verwonding aan de duim moet daarom altijd serieus genomen worden. De pijn komt doordat er veel zenuwen om de botjes van de duim heen lopen. Een gebroken duim moet altijd behandeld worden door een arts.
In veel gevallen volstaat spalken gedurende 6 tot 8 weken (tot 3 maanden) en soms langer om de vinger gestrekt te houden. De vinger moet tijdens de hele duur van de behandeling gestrekt blijven, ook bij het vervangen van een spalk. Mislukt deze behandeling, dan is een ingreep soms nodig (ten vroegste na 12 maanden).
Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
In principe kunnen alle botjes van de hand en vingers breken. Vaak gebeurt dit door een val op de hand of door een harde klap tegen de hand. Afhankelijk van waar de breuk zich precies bevindt en hoe de breuk verloopt, zal de behandeling specifiek worden ingezet.
Bij een skiduim heeft u last van pijn en zwelling in het onderste gewricht van uw duim, aan de binnenkant van de overgang van uw duim naar uw hand. Daarnaast heeft u last van krachtverlies van uw duim. De pijn is heel precies. Op de plaats van de pijn is er eventueel een blauwe verkleuring.
De meeste breuken kunnen behandeld worden met gips of een spalk. Als de breuk iets ingewikkelder is, kan deze ook met een operatie hersteld worden. Na de behandeling met gips of na de operatie is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met oefeningen. Samen met uw handtherapeut maakt u een oefenschema.
Verstuikte of gekneusde duim
Er ontstaat pijn, zwelling en bewegingsbeperking rond het duimgewricht. Vooral bewegingen in dit gewricht zijn pijnlijk. Er ontstaat een bloeduitstorting en een zwelling van de duimmuis. Bij rek van het bandje is er meestal forse pijn zonder duidelijke instabiliteit van dit gewricht.
Bij een duim verstuiking worden de gewrichtsbandjes van de duim opgerekt of scheuren ze. Een duimverstuiking ontstaat acuut na een val of als er bijvoorbeeld een bal hard en verkeerd tegenaan komt. Het oprekken of scheuren van de gewrichtsbandjes is pijnlijk en er ontstaat vaak zwelling.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met Ć©Ć©n vinger is aan te wijzen.
Niet-operatieve behandeling
Een stabiele breuk die zich niet verplaatst heeft, kan zonder operatie behandeld worden met een (gips)spalk. Een scaphoĆÆdfractuur heeft gemiddeld 6 weken nodig om te genezen. Bij een trage genezing kan het zijn dat de totale duur van het dragen van de gipsspalk oploopt tot 12 weken.
Daarna wordt het alleen maar beter. Het herstel duurt gemiddeld minimaal zes tot acht weken. Van deze periode zit u twee tot soms wel zes weken in het gips of draagt u een spalk. De kracht neemt in verloop van de tijd weer toe, het kan wel zo zijn dat de kracht iets minder is dan voor de operatie.
Een triggervinger is een vinger (of duim) die u niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. U kunt uw vingers buigen met de spieren aan de binnenkant van uw onderarm (de buigspieren). Van deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Een skiduim wordt vaak zonder operatie behandeld als de band is ingescheurd en niet volledig afgescheurd is: er wordt gips of een brace aangelegd voor 3-4 weken om het gewricht rust te geven zodat de band kan herstellen.
Pak een stuk tape van 18 centimeter en zorg ervoor dat de uiteinden op de bovenkant van de duim beginnen. De splitsing van de tape moet eindigen ter hoogte van het achterste gewricht. Vouw beide stroken links en rechts om de duim heen. Maak de rest van de tape, over het polsgewricht, tot aan de zijkant van de arm vast.
Met gips om uw been kunt u de auto niet veilig bedienen. Als algemene regel geldt dat uw weer veilig kunt autorijden wanneer u zonder hulpmiddelen kunt lopen (6 tot 8 weken na de operatie).
Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt.
Elke vinger bestaat uit drie kleine botten, de vingerkootjes genaamd (alleen de duim heeft er maar twee). Tussen deze vingerkootjes zitten kleine scharnieren (gewrichten) die er voor zorgen dat de vinger kan buigen en strekken. De gewrichtjes liggen ongeveer ter hoogte van de dwarse vingerlijnen.
De huisvrouwenduim is een verzamelnaam voor artroseklachten van de duimbasis. 1 De symptomen zijn: zeurende pijn aan de basis van de duim, zwelling met verminderde kracht en bewegingsbeperking van de duim. Daardoor worden eenvoudige activiteiten moeizamer.
Duimbraces helpen uw duim te ondersteunen en bewegingen te begeleiden. U verlicht hiermee niet alleen de pijn, maar u bevordert ook het herstel van uw duimblessure. De braces zijn bij uitstek geschikt voor preventie van blessures en voor het sporten een peesontsteking, een skiduim en duimartrose.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ā zwelling van de hand / vinger; ā gevoeligheid; ā vervorming van de hand / vinger; ā het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ā een verkorte vinger; ā een ingedrukte knokkel; ā het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Kan je werken met een gebroken pink
Een gebroken pink heeft rust en stabiliteit nodig. Om deze combinatie voor een goede herstelperiode te bieden, wordt een gebroken pink geopereerd of in het gips gezet. Het is de bedoeling dat de pink zo min mogelijk belast wordt.