Een deurwaarder mag in brieven aangeven van plan te zijn beslag op roerende zaken te leggen. Voorwaarde is wel dat hij dit waar kan maken. Er moet dus wel een vonnis of dwangbevel zijn en er mag geen beslagverbod gelden.
Als men beslag legt op een voertuig moet de deurwaarder dit beslag inschrijven in ons kentekenregister. De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders.
Wat is de procedure van in beslag nemen? Iedere opsporingsambtenaar van de FIOD mag voorwerpen in beslag nemen. Wanneer dat gebeurt, wordt er een 'kennisgeving van inbeslagneming' (KVI) opgemaakt.
Sinds 1 april 2021 is het voor de deurwaarder veel makkelijker geworden om beslag op voertuigen te leggen. Beslag leggen kan nu via het kentekenregister. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig waarnemen om hierop beslag te kunnen leggen.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en je inkomen. De beslagvrije voet is minimaal 95 procent van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Inclusief vakantiegeld.
Klassieke beslag
Van de inbeslagneming van een voorwerp wordt door de opsporingsambtenaar een kennisgeving van inbeslagneming opgemaakt. Indien mogelijk wordt aan degene bij wie het voorwerp in beslag is genomen een bewijs van ontvangst afgegeven.
Wat gebeurt er met mijn in beslag genomen voertuig en/of spullen? Het Openbaar Ministerie beslist of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden. De bewaring van goederen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken.
In beslag genomen goederen terugkrijgen door (pro deo) advocaat. Een (pro deo) advocaat kan een klaagschrift indienen bij de rechter zodat u uw in beslag genomen goederen eerder terugkrijgt. Een klaagschrift is een verzoek aan de rechter waarin namens u wordt gevraagd om teruggave van uw eigendommen.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Volgens art. 95 lid 1 Sv is hij die de verdachte aanhoudt of staande houdt, bevoegd om voorwerpen die door de verdachte worden mee gevoerd, in beslag te nemen. Een burger kan dus, net zoals een opsporingsambtenaar, bij aanhouding voorwerpen in beslag nemen. Er moet dan wel sprake zijn van ontdekking op heterdaad.
Denk aan drugs, wapens, auto's, geld, telefoons of vuurwerk. Maar ook gegevens op een computer of bijvoorbeeld een bankrekening. De politie mag om drie redenen beslag leggen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, om strafbare spullen van straat te halen of om iets af te pakken dat met crimineel geld is gekocht.
Je cliënt kan worden geconfronteerd met verschillende wijzen van beslag. De meest voorkomende wijze is loonbeslag (derdenbeslag). Daarnaast kennen we ook beslag op huurtoeslag, zorgtoeslag, bodembeslag, executoriaal beslag en conservatoir beslag.
Ja, dat kan! Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen. Wil je dit voorkomen? Leg dan in een vaststellingsovereenkomst vast welke spullen van wie zijn.
Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederen
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Aanvraag toestemming conservatoir beslag
Als u conservatoir beslag wilt leggen, heeft u toestemming nodig van de voorzieningenrechter. Uw advocaat regelt deze toestemming. Na de beslaglegging, bent u verplicht om een hoofdprocedure te starten, waarin de rechter uitspraak doet over uw vordering.
De deurwaarder kan beslag leggen op de goederen van de debiteur. Hij mag er vanuit gaan dat de goederen in de woning van de debiteur zijn eigendom zijn. Hetzelfde geldt wanneer de auto volgens het kentekenregister op naam van de debiteur staat.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
Als een verdachte wordt aangehouden is de politie bevoegd om alle voorwerpen 'die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen' in beslag te nemen. De mobiele telefoon valt hier in principe ook onder.
Conservatoir beslag is beslag dat u via een deurwaarder legt voorafgaand aan een rechtszaak. Bijvoorbeeld op de bankrekening of bezittingen van iemand van wie u geld eist. Zo stelt u de goederen veilig in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak.
De term ernstige bezwaren ziet op de ernst van de verdenking die er moet zijn. Bij aanhouding is hoogstens een redelijk vermoeden van schuld nodig. Dit betekent dat de politie op redelijke gronden iemand kon verdenken van het plegen of betrokkenheid bij een bepaald strafbaar feit.
Wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, dan wordt u door de wet gezien als verdachte. Uiteraard betekent dit niet dat u schuldig bent, maar het betekent dat u mogelijk schuldig bent.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.