Tussengerechten zijn vaak kleine en lichte maaltijden. Denk hierbij aan soep, salade, risotto of amuses. Deze gerechten kunnen zowel warm als koud zijn.
Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Het onderscheid tussen voorgerechten en tussengerechten is nagenoeg verdwenen. Wordt een warm voorgerecht na de soep geserveerd zoals het hoort, dan noemen we dat tegenwoordig een tussengerecht.
Hoe bouw je een menu op? De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht.
Tegenwoordig is het voorgerecht vaak de eerste gang van een maaltijd, die direct voor het hoofdgerecht wordt geserveerd. Voorgerechten zijn er in een grote verscheidenheid en kunnen warm (vol-au-vents, soufflés) of koud (vleeswaren, patés) worden geserveerd. Als onderdeel van een formeel diner kunnen ze echter na de soep of de hors d'oeuvres worden geserveerd .
Soep is doorgaans een voorgerecht in een driegangenmenu of een smakelijke lunch geserveerd met knapperig brood op een koude winterdag. Dat kan zo zijn, maar wist u dat het volkomen acceptabel is om soep als hoofdgerecht te eten ? Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, het is helemaal waar en absoluut verrukkelijk.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip).
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
In de Verenigde Staten en delen van Engelstalig Canada verwijst de term entrée naar het hoofdgerecht of de enige gang van een maaltijd.
Twintig minuten tussen iedere gang is ideaal
Met drie gangen maak je bijvoorbeeld een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Als vierde gang is een warm tussengerecht - tussen voor- en hoofdgerecht - een goede optie. Vijftien en twintig minuten tussen iedere gang is volgens de chef-kok ideaal.
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.
Tomatensoep kan een prima voorgerecht zijn voordat u aan de lunch of het diner begint.
Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Een soep als voorgerecht bij het (kerst)diner valt vaak in de smaak. Het is een lekker warm hapje voor tussendoor, en je kunt er veel kanten mee op. En nog een extra voordeel: het is heel goed te maken voor grote groepen, én je kunt het goed voorbereiden.
Kwart soep 2-4 porties . Kies uit 7-8 verschillende soepen, vegetarisch, vlees, zuivel en glutenvrij.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
De volgorde bij een diner met veel gangen is:koud voorgerecht,soep,warm voorgerecht en als er meerdere hoofdgerechten zijn,dat kan,dan krijg je eerst vis en daarna vlees.
Een typische maaltijd met vijf gangen bestaat uit een hap hors d'oeuvres, een voorgerecht op een bord, een salade die het gehemelte reinigt, het hoofdgerecht en het dessert . In sommige gevallen kunt u de hors d'oeuvres weglaten en een soep tussen de voorgerecht- en saladegangen invoegen. Maar culinaire praktijken zijn niet te veranderen.
Om terecht als avondeten te worden beschouwd, moet een soep niet alleen vullend zijn, maar ook correct op de calorietabel staan . Stevige soepen zoals Russische Borsch, Vietnamese pho en Italiaanse Minestrone worden beschouwd als hoofdgerechten. Ze hebben een geschikte mix van groenten, eiwitten en koolhydraten in één kom.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Goed voor de lijn. Mensen die regelmatig soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep bevat, over het algemeen, weinig calorieën en vult toch goed. Het verzadigde gevoel hebben we te danken aan het resistent zetmeel die we binnenkrijgen door de hoeveelheid groente.