In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens. Ter vergelijking: in de buitenlucht ligt het CO2-gehalte al snel onder de 500 ppm.
Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden. Boven 5000 ppm CO2 kan je aannemen dat de luchtkwaliteit zeer slecht is.
De concentratie CO2 wordt weergegeven in deeltjes per miljoen, wat afgekort wordt tot PPM (Parts Per Million). In een woning is de normale hoeveelheid CO2 maximaal 800 PPM.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg.
Volgens de NRC heeft buitenlucht een CO2-concentratie van 400 parts per million (ppm). In een gebouw mag de concentratie in een ruimte tussen de 800 en 1.200 ppm bedragen; dat is mede afhankelijk van het gebruik. Bedraagt de concentratie 1.500 ppm of meer, dan is het ook te ruiken. Er hangt dan een bedompte lucht.
Een goede kwaliteit binnenlucht bevat, conform de regelgeving, minder dan 0,1 volume procent CO2 (1000 ppm). Als grenswaarde wordt 0,12 vol % (1200 ppm) gehanteerd.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
Gezonde lucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of gebarsten lippen. Erg vochtige lucht is vooral slecht voor je huis: hout zwelt op en schimmel groeit sneller.
Zuurstof wordt omgezet in CO2. Wat velen niet realiseren is dat een CV-installatie, gashaard, houtkachel, geiser, gasfornuis en openhaard véél zuurstof verbruiken en CO2 produceren als gevolg van het verbrandingsproces.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Het CO2-gehalte van de lucht mag, idealiter, niet hoger zijn dan 900 ppm en mag in geen geval de norm van 1200 ppm overschrijden. Als de CO2-concentratie de drempel van 900ppm overschrijdt, wordt een efficiënt luchtventilatiesysteem sterk aanbevolen. Een CO2-meter meet de CO2-concentratie in een bepaalde ruimte.
Inademen: Sufheid, versnellen en verdiepen van ademhaling, licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor, duizeligheid, verwarring en gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos.
Het beste zet je de CO2 monitor op tafelhoogte op een plek waar er niet direct in geademd wordt, want dat geeft onbetrouwbare, hoge waarden. Zet de CO2 meter ook minimaal 1,5 meter van een open raam of deur af, dit zou natuurlijk valsspelen zijn. Je kunt de monitor ook aan de muur hangen.
Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Wist u dat een gemiddeld persoon ongeveer 90% van zijn tijd binnen doorbrengt? De luchtkwaliteit binnen is tot vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht, wat een directe invloed heeft op onze gezondheid, welzijn, productiviteit en levenskwaliteit.
CO2-gehalte in huis
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
De meest simpelste manier is door natuurlijke ventilatie of verluchting. Door je ramen regelmatig open te doen, laat je frisse lucht naar binnen waardoor op een natuurlijk wijze de vochtige lucht door schone wordt vervangen. Je merkt dat de muffe geur vermindert en dat de schimmel geleidelijk aan verdwijnt.
De ramen 15 minuten openzetten volstaat normaal gezien om goed te verluchten. Bij voorkeur verlucht je 's morgens voor 10 uur of 's avonds na 21 uur. Op die momenten is de buitenlucht namelijk minder vervuild.
Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen.
Een koele, goed geventileerde slaapkamer biedt namelijk veel zuurstof om spieren te herstellen en diep te kunnen slapen. U zal verkwikt wakker worden. Precies zoals het hoort na een goede nacht slapen. Daarom is ventilatie van de slaapkamer zo belangrijk.