Witte watten kunnen gebruikt worden op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op. Leg de watten nooit direct op de wond maar altijd op een gaasje waar ze niet buiten steken. Zo kunnen ze niet aan de wond kleven en niet gaan irriteren.
Waarvoor worden de vette watten gebruikt? De watten worden gebruikt als polstermateriaal. Dit gebruikt u om lichaamsholtes mee op te vullen en om botstructuren mee te beschermen. Zo word overmatige druk vermeden en word het draagcomfort van bijvoorbeeld gipsverbanden versterkt.
Door de zwachtel met lichte rek aan te leggen, oefen je druk uit. Vraag welke kant de voet is omgeslagen. De slagen leg je in de tegengestelde richting, om zo de gewrichtsbanden weer de normale lengte te laten aannemen. Leg nu de eerste slag om de voorvoet, vlak achter de tenen.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
De witte watten worden ook verbandwatten genoemd, of zigzag-watten, omdat ze meestal zigzagsgewijs opgevouwen zijn. Witte watten werden gebruikt om bloed dat door een steriel gaasje (of een snelverband) lekte zou worden geabsorbeerd. Zo bleef het verband droog. En 'droog verbinden' was een belangrijk EHBO-credo.
De verbandwatten op rol gebruik je onder een verband als bijvoorbeeld polstermateriaal of om vocht op te nemen of onder vochtvasthoudende wondverbanden. Witte watten worden voornamelijk gebruikt op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op.
Synthetische watten zitten op een rol en worden gebruikt onder de ideaalzwachtel bij het aanleggen van een (wond) drukverband om de druk die wordt uitgeoefend gelijkmatig te verdelen. Synthetische watten zijn veerkrachtig en nemen goed vocht op bij een doorbloedende huidwond.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
In de richting van het hart zwachtelen
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Aanbrengen: begin bij de tenen tot twee vingers onder de knieholte. Kijk IN de rol. Tijdens het aanbrengen licht uitrekken. Bij de voet dezelfde aanbrengmethode als bij korte rek aanbrengen zonder polstermateriaal, eventueel wel buisverband gebruiken.
Door onvoldoende polsteren kunnen op drukpunten blaren en wonden ontstaan. Bij een slechte pompfunctie van het hart in combinatie met veel oedeem kan er door het aanbrengen van een drukverband zoveel vocht in de bloedbaan komen dat acuut hartfalen ontstaat.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Leg het begin van de zwachtel aan één kant van de voet langs de aanzet van de tenen. Kijk in de rol. Als je niet bij de aanzet van de tenen begint kan er stuwing ontstaan.
' - Moet je 'in de rol kijken' tijdens het zwachtelen? 'Ja, als je niet in de rol kijkt, loopt de rol vast tegen het been en kun je dus niet (beenvolgend) zwachtelen.
Begin met de watten en de zwachtel aan de zijde van kleine teen op de wreef van de voet. Probeer de voet bij aanleggen zo veel mogelijk in een stand van 90 graden te zwachtelen. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Bij aanleggen van het drukverband moet u “achtjes draaien”.
+ Minder zwellingen door vochtophoping
De zwachtels brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.
Hoelang zwachtelen en wanneer therapeutische elastische kousen? Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
Heeft u geen wond? Dan mogen de zwachtels 3 tot 7 dagen blijven zitten. U mag de zwachtels er niet afhalen om te gaan douchen.
Een ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) is in combinatie met synthetische watten en een kleefpleister geschikt voor het aanleggen van een wondverband of drukverband.
Plaats het wondkussen volledig over de open wond en plak de pleister van de korte kant van de zwachtel vast. Rol de lange kant van de zwachtel over de wond tot het wondsnelverband op is en kleef deze vast. Op deze manier wordt er druk uitgeoefend: wat de genezing sneller doet verlopen.
Watten zijn ongesponnen stukken katoen die bij EHBO als verbandmiddel of bij de persoonlijke hygiëne wordt gebruikt.