Er zit, naar schatting van de NAM, 200 miljard kuub gas in de verschillende kleine velden onder de Waddenzee. Een deel daarvan is al opgebruikt.
Het totale volume van het Groningen-gasveld wordt geschat op zo'n 2.800 miljard Nm3, het volume van het grootste kleine veld in Nederland is 73 miljard Nm3.
Wat is aardgas? Aardgas zit diep in de grond, wel drie kilometer diep! We zeggen wel dat het in een gasbel zit, maar eigenlijk zit het gas tussen de zandkorreltjes in de grond. Je kunt het er alleen uit halen met een speciale boor.
Op deze locatie aan de Unemaloane wint de Nederlandse Aard- olie Maatschappij (NAM) aardgas. Er liggen drie gasvelden die ook naar het dorp zijn vernoemd: de gasvelden Blija-Ferwerde- radeel, Blija-Zuidoost en Blija-Zuid.
Het aardgas stijgt vanuit het moedergesteente door poreus zandgesteente omhoog totdat het op een ondoordringbare lagen stuit. Hier verzamelt het gas zich in zogenaamde 'aardgasvallen'. Vanuit deze vallen wordt het aardgas gewonnen.
De diepte van het reservoir ligt tussen de 2.600 en 3.200 meter diepte. De totale dikte van het Rotliegend varieert van ~100 m in het zuid-zuidoosten tot ~300 m in het noord-noordwesten van het Groningen veld. Van oost naar west is de dikte van het Rotliegend relatief uniform.
In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas. De speculaties over meer gaswinning in Groningen leiden tot boze reacties in het aardbevingsgebied, waar bewoners de problemen meer dan beu zijn.
Er zit, naar schatting van de NAM, 200 miljard kuub gas in de verschillende kleine velden onder de Waddenzee. Een deel daarvan is al opgebruikt.
78,2 miljard kuub
Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale winbare voorraad met 16,8 miljard kubieke meter naar boven is bijgesteld. Er kan volgens het ministerie in totaal nog 78,2 miljard kuub gas gewonnen worden in het Nederlandse deel van de Noordzee.
Oorspronkelijk was de voorraad gas in het gasveld zo'n 2.800 miljard kubieke meter, zo berekende NAM. Er is inmiddels zo'n 2.300 miljard kubieke meter gewonnen en er resteert dus nog zo'n 500 miljard kubieke meter.
Nog 17 jaar gas
Op basis van de huidige voorraden en het productieniveau in 2015, zullen de aardgasreserves nog ruim 17 jaar meegaan. Bij het eventueel verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen kan deze periode langer worden.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
De groene gebieden op de kaart zijn de gasvelden. In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden. De blauwe gebieden in het Noorden is ondergrondse gasopslag.
Het gas in de Nederlandse bodem is nog lang niet op. Er is nog zeker een voorraad van 500.000 miljard kubieke meter gas.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse aardgasreserve is al gebruikt. Met de huidige aardgasreserve kunnen we nog zo'n 17 jaar vooruit. Dat betekent dat het Nederlandse aardgas op het huidige tempo in 2034 dus echt op is.
4,6 miljard m3 uit het Groningenveld geeft genoeg zekerheid voor dit gasjaar, en de weg naar snelle definitieve sluiting van het veld, zelfs in 2023, ligt nog steeds open.”
De import van grondstoffen komt voor twee derde uit Europese landen. Veel fossiele brandstoffen zoals aardolie komen uit Rusland en Noorwegen, zand en grind uit de buurlanden, granen uit Frankrijk.
Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
EBN. De tweede partij in het Gasgebouw is EBN, voor 100% eigendom van de Nederlandse Staat. EBN behartigt als aparte organisatie de belangen van de Rijksoverheid bij de gasproductie in Nederland. EBN is voor 40% eigenaar van GasTerra en heeft in de Maatschap Groningen 50% zeggenschap.
Staatssecretaris Vijlbrief, verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, moet nog een definitief besluit nemen over de winning volgend jaar. Maar vooralsnog staat hij maximaal 2,7 miljard kuub gas toe, ondanks druk uit binnen- en buitenland om dat te verhogen.
Waarom zijn de nadelen van gaswinning in Groningen zo groot? Gaswinning uit het Groningenveld veroorzaakt aardbevingen en vormt daarmee een veiligheidsrisico voor de mensen die in dit gebied wonen. Veel woningen in het gebied voldoen nog niet aan de veiligheidsnorm en moeten nog versterkt worden.