Net als bij veel andere maaltijden geldt hier dat je de restjes snel moet laten afkoelen en ze vervolgens goed afgesloten in de koelkast moet zetten. Laat de resten niet langer dan twee uur buiten de koelkast. In de koelkast kun je de restjes lasagne twee dagen bewaren.
Bewaar de lasagne goed afgedekt in de koelkast. De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven. Reken in dat geval een tiental minuten extra baktijd. Lasagne die meteen in de oven gaat, bak je ongeveer 45 minuten op 180°C.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je lasagne nog goed is kan je de lasagne zeker opwarmen. Dit geldt voor alle soorten lasagnes. Zoals kant en klaar, bevroren of een lasagne die je in de koelkast bewaard. Hieronder kan je checken of je lasagne nog goed is.
In de koelkast kun je de restjes lasagne twee dagen bewaren. In de vriezer kun je de restjes drie maanden bewaren.
Met warm weer heb ik vaak trek in koud eten. Dan is deze koude lasagne ideaal. Je hoeft alleen de lasagnebladen te koken. En dan maak je heerlijke laagjes met ham, mozzarella, spinazie en pesto.
Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 4 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus dan heb je aan vier lasagnebladen voldoende.
Je kan lasagne evengoed in een pan bereiden. Hiervoor heb je wel verse lasagnevellen nodig. Die vind je in een goede supermarkt bij de verse pasta. Gedroogde vellen krijg je niet snel gaar in de pan.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Lasagne bewaren
Goed ingevroren lasagne blijft maximaal 3 maanden houdbaar in de diepvries.
Kook daarom je saus in zodat deze wat dikker wordt. – Laat de lasagne rusten. Hoe langer je wacht met aansnijden, hoe steviger de saus en uiteindelijk de lasagne zelf worden. Wacht dan ook een kwartiertje voordat je 'm aansnijdt, en laat hem in die tijd onder aluminiumfolie rusten.
Laat een schaal met lasagne in het midden van de oven in 30-40 min. gaar worden. Doe een pollepel tussen de ovendeur en laat de lasagne nog 15 min. in de open, uitgeschakelde oven staan zodat hij steviger wordt.
De lasagne kan je in de oven of magnetron verwarmen. Je kan het beste de oven voorverwarmen op 180-200 graden. De lasagne is na 20-25 minuten klaar. Ook kan je kiezen om de lasagne in de magnetron op te warmen.
De bereiding
De lasagne kan zowel in de magnetron (5 minuten) als in de oven (20 minuten).
Bevroren lasagna moet je rustig (één hele dag) in de koelkast laten ontdooien. Vervolgens zet je de oven op een temperatuur van 180°C graden, haal je de vershoudfolie eraf en doe je er aluminiumfolie omheen. De aluminiumfolie zorgt dat de lasagne geleidelijk in de oven zal opwarmen.
In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet. Dit is te 'danken' aan het gehakt, de kaas en de bechamelsaus. Verzadigd vet verhoogt het ongunstige LDL-cholesterol in je bloed. Het vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Welke kaas beste voor lasagne? Mozzarella zorgt voor een zachte korst met een zachte smaak. Emmentaler en Gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Lasagnevellen van vers deeg hoef je niet voor te koken. De lasagne zit voldoende lang in de oven om de pasta te garen. Wanneer je kant-en-klare vellen even voorkookt (max. beetgaar), koel je ze af en schik je ze naast elkaar op een schone keukendoek.
Uw maaltijd opwarmen in de oven? Dat kan, maar is wat ingewikkelder dan met de magnetron. Verwarm uw heteluchtoven voor tot 110 graden Celsius. Plaats de maaltijd in de oven en verwarm deze in het plastic bakje circa 40 minuten op 100 graden Celsius.
Het liefst van de dag ervoor, maar ok, in de ochtend koken en koud laten worden kan net.