De meeste rode wijn is droge rode wijn, dit komt omdat bij de productie van rode wijn meestal alle suikers vergist worden. Echter, sommige druiven bevatten meer suikers dan gemiddeld en wijn van deze druiven wordt ook wel zoete rode wijn genoemd.
Vaak geldt dat de smaak afhangt van de herkomst en vinificatie. Groeit de Merlot in een koeler klimaat, zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. In een warmer klimaat zijn de wijnen vaak wat zwaarder en zoeter en bevatten ze aroma's van kersen, pruimen, cacao en vanille.
Ben jij een beginnende rode wijndrinker? Dan is tempranillo waarschijnlijk jouw perfecte match. Deze zachte, soepele wijn is namelijk meestal niet heel uitgesproken. Tempranillo heeft redelijk weinig tannines, en wordt dan ook wel eens aangevuld met cabernet sauvignon voor wat extra pit.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Een fruitige rode wijn is een rode wijn waarvan het fruitige karakter het belangrijkste kenmerk is. Wijnwinkels en websites hanteren ieder hun eigen benamingen. Soms zie je licht, soepel of zacht staan als term. Een fruitige rode wijn is inderdaad vaak wat zachter qua karakter.
Merlot. Misschien wel net zo populair is de merlot. Deze wijn heeft een zachte en toegankelijke smaak met weinig zuur en weinig tannines. Merlot wordt in wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar hoe warmer het gebied is, hoe zachter de smaak van de wijn.
Licht, elegant en fruitig (rode wijn)
Dit zijn vaak vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter. Ze hebben een soepele structuur en een subtiele smaak en geuren van fruit en kruiden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot.
Nee, Cabernet Sauvignon is niet zoet.
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn.
De druiven bepalen ook hoe droog of zoet een rode wijn is. Bordeaux en chianti zijn erg droog, terwijl een merlot medium droog is en veel meer een toegankelijke wijn is om mee te beginnen.
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven dramatische smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Voorbeelden van Soepele rode wijnen
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera.
Stevige (zware) rode wijnen. Als we spreken van stevige wijnen dan moet je bijvoorbeeld denken aan de typische Bordeaux, Barolo, Rioja wijnen en natuurlijk de zwaardere wijnen uit de nieuwe wereld zoals Cabernet Sauvignon en Shyraz (alias Syrah). Deze wijnen hebben zoals men dat zegt body en kracht.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Zowel chardonnay als sauvignon blanc zijn witte wijnen, droog, niet zoet en zijn beide van oorsprong afkomstig uit Frankrijk.