De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Alcoholvrije bieren worden vooral in sixpacks verkocht, hieronder een aantal voorbeelden van standaardprijzen van alcoholvrije bieren (januari 2020). De gemiddelde literprijs voor alcoholvrij bier is daarmee €1,87 en dus lager dan de standaard literprijs voor pils mét alcohol.
Uitgefilterde alcohol
,,Tijdens het productieproces worden de suikers er namelijk ook uitgehaald en daardoor zitten er 60 procent minder suikers en calorieën in.”
"Bepaalde stoffen lossen goed op in water en andere in alcohol", legt Lauret uit. "Haal je het eruit, dan zul je de smaken en de geuren die daarin opgelost zijn ook gaan missen." Het is dus een verfijning met kruiden, hoppen en het blijft een chemisch proces.
Op alcoholvrije dranken geldt een lager belastingstarief en er wordt er geen accijns geheven. Het is niet duurder om te produceren, dus waarom betaal je dan nog steeds evenveel of zelfs meer voor een fles alcoholvrije gin, Een fles kost gemiddeld 17 euro.
Alcoholvrije wijn bevat 60% minder calorieën dan alcoholhoudende wijn. Dus ook met een streng dieet kunt u zich prima een smaakvol, alcoholvrij wijntje permitteren.
Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent. In alcoholvrije bier zit geen of maar heel erg weinig alcohol, op zijn hoogst 0,1%.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt.
“Mensen die niet weten dat ze alcoholvrij bier drinken, kunnen zich dronken gaan gedragen, blijkt uit beperkt onderzoek. Misschien kun je ook een placebo-kater krijgen na alcoholvrij bier, zelfs als je weet dat je alcoholvrij hebt gedronken. Maar dat is nog niet onderzocht.
Calorieën van alcoholvrij bier
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
Een glas wijn bevat veel calorieën, dat is algemeen bekend. En ja, dat komt voornamelijk door de alcohol, 1 gram alcohol bevat namelijk zo'n 7 calorieën (Kcal). Alcoholvrije wijn bevat om die reden veel minder calorieën, wat positief is voor mensen die willen afvallen.
In wijn (met en zonder alcohol) zitten polyfenolen, een bepaald type antioxidanten. Antioxidanten krijg je ook binnen als je groenten of fruit eet. Er zijn onvoldoende onderzoeken die aantonen dat het drinken van (alcoholvrije) wijn goed is voor het hart.
Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils.
Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0.0).
Brugse Sportzot is in België het eerste alcoholvrije speciaalbier met echte smaak. Als basis wordt de bekende Brugse Zot blond gebruikt, dat gebrouwen is met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariëteiten.
Alcoholvrij bier is in velerlei opzicht gezonder dan gewoon bier: het bevat minder calorieën en de lever wordt door de ontbrekende alcohol minder belast; bovendien heeft alcoholvrij bier ook een positief effect op het immuunsysteem.
Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B). Een ander belangrijk verschil is dat de suikers die in alcoholvrij bier aanwezig zijn, afkomstig zijn uit de natuurlijke ingrediënten, zoals gerst.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
Elke brouwer heeft een 0,0-bier
Een van de redenen dat mensen voor alcoholvrije varianten gaan, is volgens hem dat ze steeds vaker bewuste keuzes maken. In alcoholvrij bier zitten onder andere veel minder calorieën dan in bier met alcohol. "We sporten en eten en drinken gezonder. Daar hoort ook gezonder bier bij."
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Matig bier drinken is gezond
Volgens bepaalde bronnen zou bier het risico op kanker verhogen, zelfs al bij geringe dosissen. Door zijn hoog purinegehalte verhoogt het ook het risico op jicht voor wie daaraan gevoelig is, omdat er tijdens de afbraak van die purine urinezuur gevormd wordt.