Het water uit de kraan is ontzilt zeewater. Prima om tanden mee te poetsen en eten mee te koken, maar niet lekker en niet gezond om te drinken. Ook de eilandbewoners zelf gebruiken voor consumptie flessenwater, dat in flessen of containers overal verkrijgbaar is.
Kun je kraanwater op Gran Canaria drinken? Het water dat in Gran Canaria uit de kraan stroomt kun je beter niet drinken. Het bevat namelijk veel meer kalk dan dat we in Nederland gewend zijn. Daarom is het verstandiger om flessen mineraalwater uit de supermarkt te kopen.
Genieten van tal van wateravonturen op een uniek eiland
Hoewel er óp Fuerteventura weinig water te vinden is, is het natuurlijk wel omgeven door water, de Atlantische Oceaan. Als waterrat kun je je op Fuerteventura dan ook goed uitleven.
Drinkwater in Spanje
Volgens gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dus in 99,3% van heel Spanje kraantjeswater ook drinkwater. Waar dit niet het geval is moet dit met borden en informatie duidelijke aangegeven worden. Het kraanwater komt voor 1% uit de zee, 30% uit de grond en 69% uit rivieren en stuwmeren.
De waterbron in de 'harde rots' Het eiland Gran Canaria kent een groot aantal waterbronnen die een uitstekende kwaliteit mineraalwater leveren. De aanwezigheid van deze bronnen heeft door de eeuwen heen de Europese bezoekers aan het eiland weten te verrassen. De waterbronnen van Firgas worden het vaakst genoemd.
Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo'n 320 liter water per dag. Nederlanders doen het met 200 liter minder.
Op het moment dat je in Spanje pasta, rijst of soep wilt maken of zelfs koffie en thee wilt zetten vragen veel mensen zich in Spanje af welk water het beste is om te gebruiken. De een doet niet moeilijk en gebruikt gewoon het drinkbare kraanwater en zegt dat daar niets mis mee is.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Het is ontegenzeggelijk goed voor de natuur dat er af en toe een flink pak sneeuw valt op de Teide. Bij het smelten sijpelt het smeltwater in de poreuze lavagrond, en komt dan terecht in natuurlijke watergalerijen. Via waterkanalen wordt een deel van dit natuurlijk gefilterde water gebotteld en verkocht als drinkwater.
Stuwdammen zijn ook een belangrijk element, hoewel waterputten en kanalen gebruikelijker zijn om zoet water te verkrijgen op een eiland omringd door zee. Meer dan 80% van het water in Tenerife is afkomstig uit het 1.700 kilometer lange netwerk van kanalen en 500 actieve bronnen.
Drinkwater. Het water uit de kraan is ontzilt zeewater. Prima om tanden mee te poetsen en eten mee te koken, maar niet lekker en niet gezond om te drinken. Ook de eilandbewoners zelf gebruiken voor consumptie flessenwater, dat in flessen of containers overal verkrijgbaar is.
Veiligheid. Fuerteventura is een relatief veilig eiland met minder criminaliteit dan in Nederland, maar diefstal komt regelmatig voor. Pas op voor zakkenrollers. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat.
Op Fuerteventura houden ze vooral van gegrilde vis met een flinke dosis knoflook erop. Je krijgt meestal royale porties, opgediend met een salade en Canarische aardappelen. De lekkerste vis eet je in vissersdorpen als El Cotillo, Ajuy en Pozo Negro. De bekendste vis van het eiland is de vieja, de papegaaivis.
Het is gebruikelijk op Tenerife om fooi te geven, het is niet verplicht maar het wordt wel gewaardeerd als beloning voor een goede service. Vaak voegt een restaurant al servicekosten aan de rekening toe, als dit nog niet toegevoegd is dan geeft men ongeveer 10% fooi.
Voor een bezoek aan Tenerife heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. Kraanwater kunt u beter niet drinken, flessenwater is op bijna elke straathoek verkrijgbaar.
Het leidingwater op Tenerife heeft een sterke bijsmaak. Het is prima voor baden of wassen, maar drinken wordt afgeraden. Voor consumptie koopt u flessen of containers mineraalwater in de supermarkt.
Per liter kost water een Spanjaard dus € 0,00115. Flessenwater kost in Spanje gemiddeld € 0,50 per liter. Zo verdienen grote multinationals zoals Danone, Nestlé of Coca Cola flink aan flessenwater. Coca Cola gaf zelfs ooit toe meer te verdienen aan flessenwater dan aan het drankje Coca Cola zelf.
Zeedieren Tenerife
Denk aan zeepaardjes, barracuda's, mantaroggen, pijlstaartroggen, schildpadden, dolfijnen, murenen en walvissen. Tussen november en april heb je kans een heel bijzonder dier te zien: de zee-engel. Je komt niet alleen mooie dieren tegen, maar je zal ook versteld staan van de landschappen onder water.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
Het Baikalmeer in het zuiden van Siberië is goed voor 20% van al het zoet water op onze planeet. De zuiverheid heeft dit water te danken aan de overvloedige aanwezigheid van rivierkreeften.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Algemene gegevens die bekend zijn over het kraanwater in Spanje: Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken.
Bij de gebruikte concentraties aan chloor kan het water gekookt worden zonder problemen voor de bereiding van voedsel.
Het voltage in Spanje is 220-230 Volt. Je hebt meestal geen reisstekker nodig in Spanje, als je in Nederland of België woont. Soms is het stopcontact wel anders van vorm. In zo'n geval kun je een tussenstekker in de supermarkt kopen.