Een kat die echt in paniek is wil alleen nog maar vluchten uit deze situatie. Op het moment als dat niet mogelijk is, is er een grote kans dat de kat aanvalt. Dit wordt dan angst agressie genoemd. Een voorbeeld zie je weleens bij de dierenarts.
Een angstige kat kan zelfs weigeren om te eten, te drinken of gebruik te maken van een kattenbak! Is de angst sterk dan laten ze hun urine of ontlasting lopen. Ook kan een kat in paniek raken, dat is heel naar om te zien want hij weet dan van gekkigheid niet meer waar hij naartoe kan om zich veilig te voelen.
Angst in al zijn verschillende vormen is helaas een veel voorkomend probleem bij katten, het is zelfs zo gangbaar dat katten met een angststoornis voor normaal worden aangezien. In veel situaties is het natuurlijk slim om voorzichtig te zijn of om angst te voelen, vooral als je een klein dier bent zoals een kat.
Wie de lichaamstaal van katten een beetje begrijpt, kan een bange kat al duidelijk herkennen: ze lopen in elkaar gedoken, vaak met een warrige, onverzorgd uitziende vacht. Vriendschappelijk contact met andere katten of nieuwe voorwerpen is er nauwelijks, de kat wekt een ongeïnteresseerde of juist wispelturige indruk.
Naast territorium stress kunnen er verschillende oorzaken zijn voor het angstige gedrag van je kat. Soms is er sprake van een natuurlijke aanleg. Net als sommige mensen, zijn sommige katten van nature angstiger aangelegd. Ook kan door traumatische angstwekkende ervaringen een chronische angst bij katten ontstaan.
Een kitten of volwassen kat zal in een nieuwe omgeving de eerste dagen, en soms zelfs weken, moeten wennen. Dit doen ze vaak vanuit een veilig onderkomen, zoals onder de bank, een kast of het bed. Sommige katten zijn zo angstig dat ze na een aantal weken nog steeds verstopt zitten.
Wanneer katten bang zijn, vluchten zij onder het bed of de bank. Het belangrijkste is om ze een veilig gevoel te geven door rustig te blijven en geduld te hebben, maar biedt ze ook iets leuks aan zoals eten, speeltjes of kattenkruid.
Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. 's nachts.
De lichaamshouding van een kat zegt veel over hoe het dier zich voelt. Een volkomen ontspannen kat ligt lekker languit, met de poten gestrekt, rustig te slapen en zal normaal reageren op geluiden in de omgeving. Zodra de kat meer stress ervaart, zal de alertheid toenemen, tegelijk met de spierspanning en ademhaling.
Angst herkennen en de kat volledig met rust laten. Schuilplaatsen voorzien over héél het huis, vooral op doorgangen en op hoogte. We moeten katten de kans geven om die angst te verwerken en om te gaan met hun omgeving. Bronnen verspreiden in een huishouden met meerdere katten.
Veel voorkomende symptomen bij katten die angst en stress hebben zijn:Verwijde pupillen. Trillen. Snelle ademhaling.
Net als mensen kunnen katten traumatische ervaringen hebben die hen angstig maken. Dit kan variëren van mishandeling in het verleden tot een pijnlijke medische procedure. Het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn als je kat angst vertoont als gevolg van een traumatische ervaring.
Ailurofobie (Oudgrieks: αἴλουρος aílouros, kat en φόβος phóbos, angst/vrees) is een specifieke fobie, de ziekelijke vrees voor katten.
Als je kat ligt met de pootjes naar binnen en de staart onder het lichaam heeft gekruld, dan voelt hij/zij zich ook zeer ontspannen. Wanneer je kat een iets oplopende rug heeft, een gespannen lichaam, een kop en staat die naar beneden staat, dan is je vriend juist boos of agressief.
Aandacht vragen
Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand. Onbedoeld geven wij ze ook snel wat ze willen. Een kat die op je toetsenbord gaat zitten halen we weg, geven we misschien wel even een aai of we praten tegen de kat.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je.Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Valeriaan voor katten
Zo wist Hippocrates al van de kalmerende werking op mensen en ook tegenwoordig wordt het middel veel gebruikt om te ontspannen en beter te kunnen slapen. De meeste mensen vinden het kruid stinken, terwijl katten gek zijn op de geur. Valeriaan werkt rustgevend op zo goed als iedere kat.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Onderzoek naar het geheugen van katten heeft aangetoond dat ze in staat zijn om gebeurtenissen en mensen te herinneren. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren.
Waar komt deze explosie van energie vandaan? Er wordt aangenomen dat (huis)katten dit doen om hun overtollige energie kwijt te raken en hun jachtinstinct te bevredigen. In huis kunnen zij dit maar deels kwijt en dat moet er af en toe uit. Een letterlijke ontlading dus.
Vertonen van angst (katten kunnen bijvoorbeeld gaan ijsberen)Verhoogde hartslag. Ademhalingsproblemen of hyperventilatie. Rassen met een platte neus kunnen hier eerder last van krijgen doordat hun nauwere luchtwegen.