Een subcultuur is een cultuur die verschilt van de dominante cultuur of - in de enge zin van het woord - een erg specifieke tak van een bepaalde hiertoe behorende cultuur omschrijft.
Een subcultuur kan om verschillende redenen afwijken van de dominante cultuur, bijvoorbeeld door etniciteit, religie of, zoals met skaters, een bepaalde levensstijl/hobby. Iedereen behoort dus eigenlijk tot bepaalde subculturen; je kan bijvoorbeeld christelijk (1) en een enorme Ajax-supporter (2) zijn.
Als een groep mensen dezelfde waarden, normen en gewoonten heeft, noemen we dit een cultuur. De overheersende cultuur van een land noemen we de dominante cultuur. Daarbinnen heb je kleinere groepen met een eigen cultuur, dat noem je een subcultuur.
Een subcultuur is onderdeel van een grotere cultuur. De opvattingen binnen een subcultuur zijn vaak anders dan die in de dominante cultuur. De jongerencultuur is bijvoorbeeld een subcultuur waarin jongeren andere gedragsregels kennen dan de regels die men in het dagelijks leven gebruikt.
Naast de dominante cultuur zijn er subculturen; kleinere culturen die licht afwijken van de dominante cultuur. Iedereen zit in verschillende subculturen tegelijkertijd: die van een gezin, die van school, die van geloofs- en sportvrienden. Er zijn ook grotere subculturen.
Al die dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken.
Een subcultuur is een cultuur die verschilt van de dominante cultuur of - in de enge zin van het woord - een erg specifieke tak van een bepaalde hiertoe behorende cultuur omschrijft.
Alle eigenschappen en gedragingen die voortkomen uit de cultuur van mensen.
Cultuur zorgt ervoor dat je weet hoe je moet handelen; het geeft je houvast (als je je niet aan de normen houdt in een groepscultuur waarvan je deel uitmaakt, dan volgt er een sanctie en lig je uit de groep). Cultuur bepaalt je identiteit.
Er zijn talloze subculturen, iedereen kan er een beginnen en voortzetten. Deze subculturen komen veel in Nederland voor en zijn alom bekend: Alto's, Breezers, Emo's, Goths, Gabbers, Hippies, Hooligans, Metalheads, Punkers, Skaters, Skinheads en Hiphoppers.
Met een de hoge werkgelegenheidsgraad in de jaren zestig van de vorige eeuw had de jeugd van Groot-Brittannië geld om te verbranden en waar ze dat aan besteedde, heeft bijgedragen aan het creëren van een onderscheidende subcultuur die nog steeds standhoudt.
Cultuur bestaat uit de normen van een uitgebreide groep die verder gaan dan de samenwerking van kleine groepjes. De ontwikkeling van cultuur stelt mensen in staat hun gedrag, ideeën en waarden te coördineren met een grote groep andere mensen, met wie ze een geschiedenis en een identiteit delen ("mensen zoals wij").
de subcultuur
Verbuigingen: subculturen (meerv.) Voorbeeld: `Skinheads, punkers en kakkers hebben een subcultuur.
Een tegencultuur is een stroming die zich tegen de gevestigde orde keert.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Wat is cultuur? Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding.
Wanneer we leren de invloeden om ons heen te herkennen en te veranderen, kunnen we zelf invloed uitoefenen op ons gedrag. Wanneer we dat model op cultuur toepassen, zien we dat we door onze cultuur worden beïnvloed, maar ook dat we die cultuur kunnen beïnvloeden en veranderen.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur in een Land. Kenmerken die Typisch Nederlands zijn, zijn bijvoorbeeld kaas, Koninginnedag, Sinterklaas, schaatsen, klompen, tulpen, molens, enzovoort. Deze cultuur heeft de grootste invloed op Nederland.
Bijna iedereen uit de samenleving behoort tot een subcultuur, allochtonen hebben in ons land een subcultuur maar in hun eigen land was dat de dominante cultuur. Een van de subculturen is de etnische cultuur: een subcultuur van mensen die behoren tot dezelfde etnische groep.
De continuteit van cultuur is namelijk relatief. De beschrijving van iedere leefwijze van een groep dient als een momentopname te worden beschouwd, omdat in een tijdsbestek van een aantal decennia talrijke aspecten van die leefwijze onder invloed van interne en externe factoren grondig kunnen veranderen.
* Een multiculturele samenleving is een samenleving met veel verschillende etnische groepen, allemaal met een eigen cultuur. 3. Hoe wordt cultuur overgedragen? *Door middel van socialisatie, sociale controle en internalisatie.