Allergologisch onderzoek. Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën.
Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen.
Stress en emoties kunnen je klachten erger maken. Dat geldt ook voor de temperatuur en de vochtigheid van de lucht. Koude en droge lucht zorgen vaak dat je meer last heeft.
De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
Veel astmapatiënten hebben last van vermoeidheid. Deze nogal vergeten klacht hangt samen met de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst van deze mensen.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Bij iemand met astma zie je, onder de microscoop, aan het slijmvlies van de luchtwegen de volgende symptomen van een chronische ontsteking: het slijmvlies is gezwollen (net als de verstopte neus bij een verkoudheid) en rood; het slijmvlies maakt meer slijm dan normaal waardoor u kunt gaan hoesten.
Astma uit zich in een chronische hoest, vooral 's nachts, een gevoel van benauwdheid, ademnood en een fluitende adem tijdens inspanningen.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Zonder goede behandeling is de ziekte van invloed op de levensverwachting. Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
een piepende adem, een benauwd gevoel, spieren in uw hals en schouders (of andere hulpademhalingsspieren) die meehelpen bij het ademen, mondslijmvlies en nagelbedden die bleek of blauw worden.
De dokter kan dan soms horen dat er op een bepaalde plek in je longen niet genoeg lucht stroomt. Ook kan hij of zij het horen wanneer er slijm in je longen zit. Op de plek waar het slijm zich heeft opgehoopt, kan een ontsteking zitten.
Het is niet mogelijk om te genezen van astma. Maar in deze tijd is het goed mogelijk om oud te worden met astma. Na de diagnose stelt de huisarts of longarts samen met jou een behandelplan op. Je zorgverleners helpen je om te gaan met astma.
Vanaf 6 jaar kan een goede diagnose worden gesteld, omdat kinderen dan mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Aanwijzingen voor astma zijn: Meer last bij lichamelijke inspanning, vaak te herkennen aan kortademigheid.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Bij astma hoest uw kind vaak vroeg in de ochtend (rond 4 uur), bij bronchitis kan uw kind altijd hoesten. Kinderen hoesten veel wanneer ze bronchitis hebben. Uw kind heeft het benauwd en heeft last van een snelle, piepende adem. Ook kan uw kind verhoging of koorts hebben.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD en astma die corona krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop. Dit is inmiddels ook aangetoond voor patiënten met interstitiële longziekten.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Vitamine D en foliumzuur
Beiden spelen een rol bij allergie en astma. Een ander onderzoek uit de Verenigde Staten (2) liet zien dat ook foliumzuur van invloed is op de hoeveelheid IgE, allergie en een piepende ademhaling. Eerder onderzoek (3) toonde ook het belang van vitaminen A en C bij astma.