Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Net als boerenkool is dit blad rijk aan vitamine A en C. Bovendien bevatten de broccoliblaadjes meer vitamine K, foliumzuur en kalium dan boerenkool. Broccoliblad is perfect voor het maken van verse groentesappen, rauw in een salade of door een smoothie.
Broccoli is nauw verwant aan bloemkool, van beide eet je de bloemstengel met de vlezige, nog onderontwikkelde bloemknoppen.
Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Broccoli is rijk aan vitamine C en zorgt een mooie, stevige huid door de collageenaanmaak te bevorderen. Collageen houdt de huid jong, sterk en elastisch. Daarnaast kan vitamine C ook helpen om je huid te beschermen tegen schade door de zon.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
De bladeren van een bloemkool ook. Waarom eigenlijk? Want bladeren, schillen en wortels zijn prima te eten. Ze zitten zelfs vol goede voedingsstoffen.
Voor het broccoli koken: broccoli schoonmaken
Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is.
Broccoli zaaien en ontkiemen
Met name vogels zijn gek op zaailingen. Begin tussen maart en augustus met zaaien in kweekpotten van 9 cm. In deze kweekpotten hebben zaailingen voldoende ruimte om te groeien en zal de bodem minder snel uitdrogen dan bij kleinere kweekpotjes. Geef om de paar dagen een beetje water.
Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies. Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker. Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder.
Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid. Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden.
Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Broccoli is een goede bron van vitamine K en calcium, twee essentiële voedingsstoffen voor het behoud van sterke, gezonde botten. Het bevat ook fosfor, zink en vitamine A en C, die ook nodig zijn voor gezonde botten.
Tijdens het sporten verbruiken je spieren ijzer, ook wanneer je zweet verlies je ijzer.Daarom zou je broccoli goed kunnen gebruiken na het sporten, aangezien daar veel ijzers in zitten. Omdat het ook veel vitamine C bevat, wordt het ijzer ook nog eens makkelijker opgenomen.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
Voorbeelden van gekookte groenten die je kunt eten zijn broccoli, asperges, bieten, sperziebonen, fijne doperwten en spinazie. Rauwe groenten kun je beter links laten liggen. Deze hebben namelijk veel maagzuur nodig om af te breken en blijven langer in het spijsverteringskanaal dan gekookte groenten.