“Het is een voedende, centrerende handeling die me doet vertragen en me concentreren," stelt foodblogger Ellen Kanner. “Niet voor niets wordt koken vaak als creatieve therapie gebruikt bij de behandeling van mentale en gedragsmatige gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst, eetstoornissen, ADHD en verslaving .”
Door mee te helpen met de bereiding of door zelf te koken leren kinderen namelijk meer over voeding en gezond eten. Ook voor de smaakontwikkeling is samen koken belangrijk: het blijkt dat kinderen die meegeholpen hebben met koken het ook sneller zelf proeven. Dat kan het worden van een lastige eter voorkomen.
De belangrijkste eigenschap van een goede kok is liefde. De liefde voor de natuur, het product en voor het team. Als je ieder product behandelt met zorg en bereidt met liefde dan wordt het eindresultaat authentiek en proef je de signatuur van een chef!
Lekker en goed koken, kan iedereen met een beetje hulp. Heb je een specifieke vaardigheid die je graag zou willen leren zoals gezond bakken, het maken van simpele maar goede maaltijden of bijvoorbeeld snijtechnieken?
Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan geen kwaad, maar zelf koken is nog altijd het beste. Als je zelf kookt, kun je zelf bepalen hoeveel zout je erin doet. En je kan gemakkelijker zorgen dat je voldoende groente en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta binnenkrijgt.
Heel veel pakjes en zakjes zijn geen gezonde keuze. Het is een hele bewerkte variant van voedsel, met vaak veel onnodige toevoegingen als suiker, smaakmakers, zout en slechte vetten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zit zilvervliesrijst in een pakje, maar is toch gezond.
Als je zelf kookt, heb je de controle over wat je toevoegt aan je gerechten. Hoeveel suiker, hoeveel zout en hoeveel vet bijvoorbeeld. In je eigen keuken gebruik je bovendien geen kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen. Dit is het grootste voordeel ten opzichte van kant-en-klaar producten.
Koken (voedselverhitting), het verhitten van voedsel om een maaltijd te bereiden: kookkunst. voedselbereiding.
Gewoon of gemodificeerd, van maïs of van aardappel: het is allemaal favoriet vulmiddel van pakjes. Bij de meeste pakjes moet je zelf water toevoegen. Het zetmeel bindt de boel en zorgt voor een sausachtige consistentie. Maar daarvoor kun je net zo goed wat maïzena of bloem uit je eigen keukenkastje gebruiken.
Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.
Door bewerking van voedingsmiddelen gaat de echte voeding meestal direct verloren. Soms worden er synthetische vitaminen en mineralen terug in gedaan. Deze synthetische stoffen kunnen je lichaam niet voor de gek houden en kunnen nooit de synergetische werking van natuurlijk voedsel nabootsten.
Magnetronmaaltijden opwarmen is niet schadelijk
Het is veilig om eten te ontdooien en te verhitten in de magnetron, schrijft het Voedingscentrum: 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron.
Kookvaardigheden
Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 7.1 voor de kookkunsten. De inschatting over de gemiddelde Nederlander komt op een 6.3. 62% van diegenen die zichzelf een 6 of lager geven zou graag leren om beter te kunnen koken, tegen 42% van diegenen die zichzelf een 7 of hoger geven.
Hoewel niet iedereen even goed kan koken, vindt het grootste deel van de mensen het wel belangrijk (73%) en ook leuk (66%).
Wanneer je je focust op het snijden van groenten, kalmeert dat je geest, omdat je je moet concentreren op een simpele handeling. Koken wordt niet voor niets ingezet als creatieve therapie bij de behandeling van mensen met gedragsmatige gezondheidsproblemen als depressie, angst- en eetstoornissen en ADHD.
De nadelen zijn de afgelopen jaren steeds vaker en uitgebreider in beeld gekomen. Veel maaltijden bevatten minder gezonde toevoegingen. E-nummers bijvoorbeeld, en vaak veel zout. Daarnaast pakt het aantal calorieën niet altijd even gunstig uit, en zijn de maaltijden vrij prijzig.
Gezonde kant en klaar maaltijd
De kant en klaar maaltijden van Iglo zitten boordevol groenten en vitaminen. Dit komt doordat de diepvriesmaaltijden bestaan uit verse ingrediënten die snel en vakkundig zijn ingevroren. Hierdoor behouden de ingrediënten hun kwaliteit.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Een krap half uur per dag koken lijkt de maatstaf te worden in Nederlandse huishoudens. Stonden we in 1997 38 minuten in de keuken, in 2017 besteden we nog maar 28 minuten aan het bereiden van de dagelijkse maaltijd. En het bijzondere hieraan is: we wíllen niet per se korter in de keuken staan.