Als je in een gesloten instelling wordt geplaatst, krijg je daar een behandeling. Je leert hoe je je leven beter kunt inrichten en hoe je beter met jezelf en met anderen kunt omgaan (sociale vaardigheden). Je verblijf is zo kort mogelijk en zo lang als nodig. Je familie wordt erbij betrokken.
Het gaat om kinderen die zichzelf beschadigen, het leven niet meer zien zitten, vastzitten in mensenhandel of kinderprostitutie en/of drank en drugs gebruiken. Ze worden in de gesloten jeugdzorg geplaatst met een machtiging van de kinderrechter om hen tegen zichzelf of hun omgeving te beschermen.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Verblijf je in een gesloten instelling? Dan mag de groepsleiding je in bepaalde situaties wel vastpakken en vasthouden. Bijvoorbeeld om je rustig te krijgen of om je naar de afzonderingsruimte te brengen. Of en wanneer ze dit mogen doen staat in je behandel-/hulpverleningsplan.
Volgens Stichting Het Vergeten Kind is de gesloten jeugdzorg een 'onveilige plek die herstel en ontwikkeling in de weg staat'. Vorig jaar nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan om te stoppen met de gesloten jeugdzorg.
Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is een machtiging van de kinderrechter nodig. Vaak wordt er een spoedmachtiging afgegeven, zodat het kind meteen naar de instelling gebracht kan worden zonder dat de rechter het kind eerst zelf hoeft te spreken.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Voor opname is een 'machtiging gesloten jeugdzorg' van de kinderrechter nodig. Uw gemeente kan u hier meer informatie over geven. Een kinderrechter kan ook een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp geven. Dit betekent dat de jongere zich aan bepaalde voorwaarden moet houden.
In de gemeenschapsinstellingen zijn er open en gesloten afdelingen. Of de jongere nu in een open of een gesloten afdeling terecht komt, het dagelijkse leven speelt zich vooral af binnen de muren van de instelling. In een gesloten afdeling zijn de regels en het toezicht wel strenger dan in een open afdeling.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Gedwongen uithuisplaatsing is een maatregel van kinderbescherming. Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen.
De gesloten afdeling biedt extra behandeling, aandacht en zorg die u op dat moment nodig heeft, in een besloten omgeving. U mag de afdeling verlaten als dat past binnen de afspraken en uw juridische status. Ook op deze afdeling bepaalt u samen met uw behandelaar hoe uw behandeling verloopt.
Een gesloten afdeling ziet er niet veel anders uit dan een open afdeling. Het verschil zit hem naast de gesloten afdelingsdeur vooral in de personele bezetting, de aangeboden structuur en behandeling die vaak wat intensiever van aard is.
Jason (23): 'Door de gesloten jeugdzorg heb ik nu nog meer trauma's' Dat Jason opgroeide in een omgeving met veel huiselijk geweld, ziet hij als 'domme pech'. Maar dat hij vervolgens als een crimineel werd opgesloten, heeft hem enorm beschadigd. “De gesloten jeugdzorg heeft mijn wereldbeeld verwoest.”
Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname. Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze.
Pluryn is er voor mensen met complexe problematiek. Vaak zijn dat meerdere zorgvragen ineen. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Iedereen krijgt passende hulp.
Een jeugdzorginstelling is een tijdelijke woonplek voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. De instelling moet een veilige plek bieden, bijvoorbeeld als een kind ernstig agressief is of wegloopt naar een onveilige omgeving, zoals loverboys.
De jongere, zijn ouders en onderwijspartners krijgen informatie over het onderwijsaanbod binnen de gesloten oriëntatie, de mogelijkheden en beperkingen van het huisonderwijs en de regels die er gelden.
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera's, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen.
Dit betekent dat de bijzondere jeugdbijstand de regelgeving omvat over: de vrijwillige jeugdhulpverlening in problematische opvoedingssituaties (POS), wat in zijn totaliteit tot de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap behoort.
Verblijf in een JeugdzorgPlus instelling
JeugdzorgPlus heeft als doel een dusdanige gedragsverandering te realiseren dat de jongere weer kan participeren in de maatschappij. De jongere kan na behandeling in de JeugdzorgPlus instelling verder behandeld worden in een open voorziening of thuis.
Elke gemeente heeft basisvoorzieningen, preventieve programma's, eerstelijnsvoorzieningen en gespecialiseerde hulp. Toegang tot deze hulp kan worden verkregen via een jeugd- of wijkteam of via een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kan een school of huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar de juiste instanties.
Justitiële Jeugdinrichtingen zijn gesloten of besloten instellingen voor minderjarigen. In deze inrichtingen verblijven jongeren, die worden opgevoed en behandeld op basis van justitiële maatregelen (Ondertoezichtstelling, PIJ-maatregel of TBS).
Om de ontwikkeling van de jongeren met de meest ernstige problemen te verbeteren en de maatschappij te beschermen worden ze behandeld in gesloten instellingen (Justitiële Jeugdinrichtingen en Jeugdzorgplus). Jongeren in deze verschillende instellingen worden behandeld op leefgroepen.
Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en je hebt een ernstig delict gepleegd, dan kun je in een justitiële jeugdinrichting komen. De meeste jongeren die bij ons zitten zijn tussen de 16 en 22 jaar, de gemiddelde leeftijd is 19 jaar. De meeste jongens zitten hier voor geweldsmisdrijven.
Het aantal plaatsingen in 2020 was 1.366 zoals in de tabel op pagina 2 te zien is. Het aantal unieke jon- geren, dat één of meer plaatsingen heeft gehad in deze periode, is 1.128 zoals hieronder in de tabel te zien is.