Stress reduceren om angststoornis te overwinnen
Om een angststoornis te overwinnen, is het cruciaal dat u leert om te gaan met stress, of stress in uw leven vermindert. U kunt hier uw eigen weg in vinden, maar het is belangrijk dat u tijd vrijmaakt voor activiteiten die u doen ontspannen.
Fluoxetine werkt het beste bij een gegeneraliseerde angststoornis en geeft de minste kans op terugval. Psychiater David Baldwin en zijn collega's trekken deze conclusie in BMJ na een meta-analyse van 27 gerandomiseerde klinische onderzoeken.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.
Als je de hele tijd angstig en bezorgd bent over alledaagse dingen, heb je een gegeneraliseerde angststoornis. Je hebt angstgevoelens en last van zweten en hartkloppingen. Het verschil met andere angststoornissen is dat de angst er steeds is en niet ontstaat door een bepaalde situatie.
Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Zo'n 29% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met een angststoornis. Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dat heeft te maken met erfelijkheid, maar ook met opvoeding.
Bij een paniekaanval heb je opeens allerlei lichamelijke klachten. Je hart klopt snel, je ademt sneller, je hebt het gevoel dat je geen lucht krijgt.Je kunt trillen en zweten. Door wat je merkt in je lichaam, raak je in paniek.
Hij/zij vraagt u te bedenken waardoor bij u de angst is ontstaan.U krijgt adviezen over wat u zelf kunt doen om de angst te verminderen. Bijvoorbeeld actief blijven en als dat kan blijven werken. Uw behandelaar leert u hoe u zo goed mogelijk met uw klachten kunt leven.
Pijn of een beklemd gevoel op de borst (sommige mensen denken dat ze een hartaanval krijgen) Zweten. Ademnood of het gevoel hebben dat je stikt. Duizeligheid of het gevoel hebben flauw te vallen.
Op zich is angst een aangeboren emotie die op tijd kan waarschuwen voor gevaar, maar het kan een geconditioneerde, aangeleerde emotie worden. Direct daarna gaat de hartslag omhoog en bereidt het lichaam zich voor op de actie om te vluchten of te vechten (sympathische reactie = actie van het systeem).
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Gevolgen angststoornis en je gezondheid
Te veel last hebben van angst kan ervoor zorgen dat je lichaam te vaak wordt blootgesteld aan stresshormonen, zoals adrenaline. Een te grote hoeveelheid stresshormonen op een constante basis zorgt voor overbelasting van jouw bijnieren.
Angst: klachten en symptomen
De klachten bij angst verschillen van persoon tot persoon. Veel voorkomende symptomen zijn extreem piekeren, hartkloppingen, ademnood (hyperventileren), trillen en zweten. Ook kan het zijn dat u denkt dat u gek wordt of dat u doodgaat.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd) gaan gebukt onder overmatige bezorgdheid en angst. De angst en bezorgdheid kunnen het leven behoorlijk bederven en leiden tot depressie en eenzaamheid. Relativerende woorden van anderen helpen maar weinig.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Een psychiater is eigenlijk een dokter voor de ziel. Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de meer ernstigere psychische problemen.