Het budget mag alleen worden gebruikt voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid vergroten. De cao PO noemt als bestedingsdoelen onder meer studieverlof, coaching, activiteiten die de mobiliteit bevorderen (zoals stage) en werkzaamheden die niet aan tijd en/of plaats gebonden zijn.
Ervoor zorgen dat werknemers fris en fit hun loopbaan in het onderwijs kunnen doorlopen, noemen we duurzame inzetbaarheid. Dat is niet iets voor alleen maar oudere werknemers. Iedereen krijgt tijd voor het werken aan duurzame inzetbaarheid, al verschilt per situatie de hoeveelheid.
”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
Als je fulltime werkt, heb je recht op 40 uren duurzame inzetbaarheid. Als je parttime werkt, vermenigvuldig je 40 uur met jouw werktijdfactor en dan weet op hoeveel uren jij recht hebt.
Personeelsleden van 52 t/m 55 jaar met een volledig dienstverband hebben recht op 170 uren BAPO per jaar. Is het personeelslid 56 jaar of ouder dan heeft hij recht op 340 uur BAPO per jaar.
Een vertrekkende medewerker kost de organisatie 30% tot 200% van het jaarsalaris.
Is het onderwijs een zwaar beroep? In de wet is afgesproken dat in de sectoren de werkgevers en werknemers zelf bepalen wat een zwaar beroep is. Voor de AOb staat het ontegenzeglijk vast dat onderwijsbanen hieronder geschaard kunnen worden.
Uw werknemer kan op elk gewenst moment een aanvraag tot uitbetaling doen (als er saldo aanwezig is). Bouwplaatswerknemers vragen dit aan via de vakbonden (FNV, CNV en HZC). UTA-werknemers die vrijwillig aan het Tijdspaarfonds deelnemen, regelen dit zelf via Mijn Tijdsparen.
Sinds 1 januari 2016 bestaat het saldo Duurzame Inzetbaarheid. Het saldo is onderdeel van het Tijdspaarfonds. Doel is dat werknemers in de bouw en infra gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door extra opleidingen naar keuze te volgen.
Als je fulltime bij ons werkt, dan heb je recht op 45 DI-uren op jaarbasis. Werk je in deeltijd? Dan krijg je 45 uren naar rato. Werk je bijvoorbeeld 0,4 fte, dan krijg je 40 procent van 45 uur, oftewel 18 uur.
'Een medewerkersonderzoek is een goed instrument om duurzame inzetbaarheid te meten,' vertelt Kilian Wawoe, docent HRM aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. 'Met zo'n onderzoek ontdek je of mensen in hun kracht zitten, of ze doen wat bij hen past, dus of ze op de juiste plek zitten en daarmee duurzaam inzetbaar zijn.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Het hebben van een duidelijke visie en doelstellingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid helpen u bij het doorvoeren van veranderingen in de organisatie, het aanpassen van de werkomgeving, het inrichten van uw primaire processen en het duidelijk maken en inbedden van initiatieven naar werk- nemers toe.
BAPO staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen, ook wel de BAPO-regeling genoemd. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs, met het doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.
De grote bapo is 340 uur. Je betaalde een eigen bijdrage van 35%. Ook in de overgangsregeling betaal je een eigen bijdrage. Als je 340 uur verlof wilt houden, betaal je over 300 uur een eigen bijdrage van 50%.
De PO-raad definieert een startend (PO-)leerkracht als een leerkracht die zijn of haar bevoegdheid heeft behaald, maar minder dan drie jaar werkervaring1 in het primair onderwijs heeft opgedaan (PO-raad, 2016).
Voor de jaarrekening van volgend jaar is het voor bedrijven met (meer dan) 250 werknemers nodig om te vermelden hoe ze de duurzame inzetbaarheid van hun personeel verbeteren. Veel HR-afdelingen zijn hier nog niet mee bezig. Daarom in dit artikel vijf stappen hoe aan deze nieuwe eis voldaan kan worden.
Bij Duurzame Inzetbaarheid gaat het erom dat u gezond en gemotiveerd kunt blijven werken. Bijvoorbeeld door op latere leeftijd extra verlofdagen te kopen. Of door extra opleidingen naar keuze te volgen. Bent u bouwplaatswerknemer, dan krijgt u 4,36% van het vast overeengekomen jaarloon.
Het individueel budget bestaat uit saldo Dagen (D), Vakantietoeslag (VT) en Duurzame Inzetbaarheid (DI). Voor bouwplaatswerknemers stort u deze toeslag verplicht in het Tijdspaarfonds.
Voor bouwplaatswerknemers is deelname aan het Tijdspaarfonds verplicht. Als werkgever moet je voor deze werknemers dus altijd een bijdrage in het fonds storten. UTA-werknemers (die Uitvoerend Technisch Administratief werk doen) kunnen zelf bepalen of zij deelnemen aan het Tijdspaarfonds.
De storting in het Tijdspaarfonds is dus altijd netto. Normaal gesproken wordt de volledige afdracht in het Tijdspaarfonds gestort.
Roostervrije dagen bouwplaatswerknemers
Een bouwplaatswerknemer heeft recht op 20 roostervrije dagen per kalenderjaar (artikel 36a van de cao). Van de roostervrije dagen: kunnen 10 dagen collectief worden vast gesteld door de werkgever; worden 10 dagen overeenkomstig het verzoek van de werknemer vastgesteld.
U kunt met pensioen tussen 55 jaar en uw AOW-leeftijd. De standaard pensioenleeftijd in uw pensioenregeling is 68 jaar, of eerder als uw AOW-leeftijd voor 68 jaar ligt. U kunt uw pensioen niet later dan uw AOW-datum laten ingaan. U kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan of om met deeltijdpensioen te gaan.
Pensioen dat u straks krijgt
Stel, u bouwt gedurende uw hele werkzame leven (zo'n 40 jaar) elk jaar 1,65% van uw pensioengrondslag aan pensioen op. Dan krijgt u als u met pensioen gaat een uitkering van 40 x 1,65% = 66% van uw gemiddelde pensioengrondslag.
Vanaf 2016 heb je bijvoorbeeld recht op pensioen wanneer je 62 jaar oud bent en een loopbaan van 40 jaar achter de rug hebt. Enkel personen met een lange loopbaan zullen nog op hun 60ste met pensioen kunnen gaan. Er bestaan ook regelingen waarmee je nog vroeger met pensioen gaat.