Hoe strakker het lint gespannen is en hoe dichter de palen bij elkaar staan, hoe minder last van trillingen. De paalafstand is bij voorkeur 4 tot 6 m.
Palen zet je minimaal 1/3e van de lengte in de grond. Dus de lengte van de paal wordt bepaald door de hoeveelheid paal die je boven de grond wil hebben. Zo te lezen wil je ongeveer 1.40 boven de grond, dus paal moet dan minimaal 2.10 zijn.
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
Voor kleinvee zoals schapen wordt er vaak voor paaltjes van rond 1 meter gekozen, voor paarden worden er vaak prikpalen uitgezocht van rond 1 meter 50.
De paal wordt minimaal 60 cm in de grond geplaatst waaraan het gaashekwerk vervolgens wordt bevestigd. De palen worden standaard geleverd op een lengte van 200 cm, wij adviseren 4 draadkrammen per paal te gebruiken(paal kun je ook korter zagen). Plaats vervolgens om iedere 2/2,5 meter een paal in de grond.
Reken uit hoeveel paaltjes u nodig heeft. Reken 1 paal per anderhalve meter. Kies de juiste paalhoogte; de paal moet 1/3 van hun lengte de grond in kunnen. Het mooiste is dat de paal nadien even hoog is als het hekwerk.
Wij raden aan de palen zo'n minimaal 90cm in de grond te plaatsen. De tussenruimte van de palen is ongeveer tussen de 130 en 150cm. Omdat de palen ca. 90cm de grond in gaan, krijgen ze te maken met vochtige grond.
Voor de afstand tussen de weidepalen kunt u 7 tot 10 meter aan houden. Bij een verplaatsbare afrastering met mobiele palen voor uw paarden kunt u dezelfde hoogte nemen als bij een permanente afrastering (135cm, 100cm, 65cm), maar met een paalafstand tussen de 6 en 12 meter.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Dat is 90 cm bij palen van 270cm. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of de paal waterpas zijn aan beide zijden (vooraanzicht en zijaanzicht).
De beste optie om houten palen neer te zetten is het gebruik van betonpoeren. Deze poeren zorgen ervoor dat het hout helemaal niet meer in contact staat met de grond. Je kunt de betonpoeren helaas niet altijd gebruiken. Alleen wanneer de stevigheid uit de constructie kan komen kun je betonpoeren gebruiken.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
Paalhouders met punt
U hoeft slechts een klein gat te graven, waarna u de paalhouder met punt vastslaat in de grond. Daarnaast is het voordeel van werken met paalhouders dat u de hoogte van de paalhouders perfect gelijk kan zetten. Zo kunt u uw vierkante tuinpalen perfect waterpas stellen.
De goedkoopste tuinafsluiting is een groene afsluiting of een draadafsluiting. De prijzen liggenhier tussen de € 5 à € 10 per lopende meter. Een groen afsluiting, zoals een beukenhaag of taxushaag, heeft uiteraard wel nog jaarlijks 2 snoeibeurten nodig. Maar dat kost je uiteraard niets extra.
Plaats de paal met de rechte kant naar de uitgezette lijn toe. Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan.
Hoe groter het paard, hoe hoger de omheining
Doorgaans zijn omheiningen voor paarden tussen de 100 cm à 180 cm hoog. Voor een pony is een afrastering van 100 à 120 cm hoog (1 dwarsligger) voldoende, terwijl die voor grotere paarden vaak 3 à 4 dwarsbalken nodig heeft.
Deel het aantal meters door de diameter van de paal (voorbeeld 3 meter palenwand van doornede 8 cm palen geeft 38 stuks benodigde palen). Bestel de palen samen met een strook (dit voorbeeld 3 meter palisade) gronddoek (anti worteldoek) in onze tuinhoutshop. Graaf de sleuf met de spade uit om de palen te plaatsen.
Bij uitsluitend lichte schuttingen op plekken met weinig wint volstaat een 6x6 cm paal bezaagd. Bij schuttingen waar veel wind staat, bij 2 meter hoogte schuttingen of als u werkt met potdekselplanken voor een geheel dichte schutting dan adviseren minimaal 7x7 cm te kiezen.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Plaats altijd eerst een paal die tegen de muur staat. Zorg er eerst voor dat de muur waterpas is. Vervolgens kunt u twee gaten voorboren in de muur en de schuttingpaal (op gelijke hoogte). Zet de eerste schuttingpaal vast met een plug en schroef de paal vast aan de muur.
Wikkel het gaas of draad af langs de andere palen. Span het tuingaas per paal met een spankam en bevestig steeds om de 20 à 25 cm een klemmetje. Wikkel het gaas of draad om de laatste paal en knip het overschot met een tang af.