Een pulsoxymeter (of saturatiemeter) is een medisch meetinstrument waarmee de zuurstofsaturatie oftewel de hoeveelheid zuurstof in het bloed kan worden bepaald. Dit wordt via een clipje op een vinger gemeten. Na meting kan eventueel gerichte hulpverlening plaatsvinden.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Een saturatiemeter werkt door absorptie van licht. Hiervoor worden twee verschillende soorten licht gebruikt. Rood en infrarood. Dit licht wordt door twee led-lampjes uitgezonden en een fotocel detecteert de hoeveelheid licht welke weer wordt opgevangen nadat dit door uw vinger is gegaan.
Een saturatiemeter meet de hoeveelheid zuurstof die er in je bloed zit. Vaak is dit een compacte en draadloze soort knijper die je op een vinger doet. Hierin zitten led-lampjes die meten hoeveel licht er door je vinger gaat. Zo berekent het apparaat het zuurstofgehalte in je bloed.
Gebruik zoveel mogelijk dezelfde vinger om uw saturatie te meten, bij voorkeur uw wijsvinger. Zorg er wel voor dat de vinger welke u wilt meten, schoon, vetvrij en op de juiste temperatuur is. Ook het gebruik van nagellak of kunstnagels kan de zuurstofmeting negatief beïnvloeden.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
' Als een hypoxemische patiënt met COVID-19 met zuurstof wordt behandeld, zal een zuurstofsaturatie van 92%, gemeten aan de hand van een pulsoxymeter, worden beoogd, onafhankelijk van de fase van de aandoening waarin de patiënt zich bevindt.
Wat kunnen de oorzaken zijn van een lage saturatie? Een lage saturatie kan komen door aandoeningen, inspanningen of door hoogteverschillen. Bij inspanningen zoals lopen, rennen of traplopen, neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Een zuurstoftekort in de spieren zorgt voor een lage saturatie.
De saturatie kan gedurende de dag schommelen. Deze veranderingen kunnen komen door de beschikbare zuurstof of door inspanningen. In sommige gevallen kan dit lager zijn dan de norm. Een zuurstofsaturatie lager dan 90% SpO2 is vaak al alarmerend.
Een gezonde PI waarde is voor ieder persoon verschillend, maar kan tussen de 0,02% en 20% liggen. Hoe hoger deze waarde is (tegen de 20%) hoe krachtiger uw doorbloeding is. Een perfusieindex kan niet altijd betrouwbaar genoeg worden gemeten, wanneer deze lager is dan 0,05%.
Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%. Herken jij jezelf in de symptomen van lage saturatie? Dan is het verstandig om jouw saturatie te meten.
Normale waarde van de zuurstofsaturatie in het bloed is tussen de 96-98%. Zuurstofsaturatie is het percentage hemoglobine dat volledig is verzadigd met zuurstof. Wanneer het percentage zuurstofsaturatie lager is dan de normale 96% is het verstandig een arts te raadplegen.
Als je gezond bent, is een saturatiewaarde van 95 tot 100 procent normaal. Bij waarden van 92 tot 94 procent is er sprake van een tekort, ook wel desaturatie genoemd. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld een corona-infectie, longontsteking of astma-aanval.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
De hoeveelheid zuurstof in het bloed heet de saturatie. Bij gezonde mensen zit de zuurstofsaturatie tussen 95 % en 99 %. Door een longziekte kan dit dalen naar minder dan 90 %. Dat maakt benauwd en moe en na verloop van tijd ontstaat er zuurstofgebrek in organen als het hart en de hersenen.
Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen én bevatten veel bladgroen. Zo krijg je op een makkelijke manier meer zuurstof in je bloed en dit helpt weer om je lichaam snel te reinigen. Wil je met veel gemak meer groene bladgroenten eten, denk dan eens aan een groene smoothie.
U wordt bijvoorbeeld snel benauwd als u iets doet. Of u ademt sneller of moeilijker dan voordat u corona had. Bij de meeste mensen gaan de problemen met ademen weer over. Een fysiotherapeut of logopedist kan u helpen om beter te ademen.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Een waarde onder 90% wordt desaturatie of hypoxemie genoemd. Dit begrip moet niet verward worden met hypoxie waarbij de organen onvoldoende zuurstof krijgen. Bij langdurige hypoxemie en/of hypoxie kan gezondheidsschade optreden. Als de zuurstofsaturatie onder de 80% zakt, kan er gezondheidsschade aan organen optreden.
Hoe lang blijf ik thuis na een positieve coronatest? Je moet tot minimaal 5 dagen na de 1e ziektedag thuisblijven. Had je geen klachten? Dan telt de datum van testen als 1e ziektedag.
Pneumonitis bij een ernstige vorm van covid-19 is meestal dubbelzijdig. Dat betekent dat een nog groter deel van het gaswisselingsoppervlak aangedaan is. De saturatie zal hierdoor dalen en symptomen zoals dyspneu en hoesten kunnen verergeren.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Wat doe je bij kortademigheid? Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid. Bel of laat 112 bellen wanneer het slachtoffer een snelle ademhaling heeft in combinatie met veranderde huidskleur, zoals blauw-paarse verkleuring van de huid, en suffer worden. Maak knellende kleding bij de hals los.
Symptomen van kortademigheid zijn benauwdheid, ademnood, versnelde ademhaling, vermoeidheid, droge mond, slecht slapen, verwardheid en zuchten. De symptomen worden verergerd door inspanning of emotionele spanning. Tevens zijn patiënten vaak bang te stikken tijdens kortademigheid.