Artikelomschrijving. Fanta Orange is een koolzuurhoudende frisdrank (met bubbels) zonder toegevoegde kleurstoffen en met natuurlijke aroma's; een heerlijke frisse frisdrank met de smaak van sinaasappel. Het is dan ook niet gek dat we het drankje ook wel Sinas noemen.
Sinas is in Nederland (Gele Limonade of Orangeade in België) de benaming voor de doorgaans gele of oranje, meestal koolzuurhoudende frisdrank met sinaasappelsmaak. Zoals de meeste frisdranken bevat sinas veel suiker of in de light-versie kunstmatige zoetstoffen.
In 2003 bracht Coca-Cola een colavariant met lemonsmaak op de markt die wel een succes werd. Inmiddels bestaat er van Mezzo Mix ook een "Zero"-variant, die bevat geen suiker maar zoetstof. In Nederland wordt sinds 2016 Mezzo Mix verkocht onder de naam Fanta Mezzo.
De sinaasappel is niet vernoemd naar het prikdrankje sinas maar naar China. Het Nederlandse woord is afgeleid van het Franse pomme de Sine dat China-appel betekent. Sina is het oude woord voor China.
De oorsprong van Fanta ligt in Duitsland (Essen). Coca Cola Duitsland kon in oorlogstijd niet aan de ingrediënten komen om cola te maken en dus besloten ze een andere frisdrank met eigen ingrediënten te maken.
De smaak van Fanta Berry is een combinatie van blauwe bessen en framboos. De smaak van Fanta WhattheFanta blauw kent 3 verschillende smaakcombinaties. De eerste is bosbes, cassis en veenbes, de tweede smaakcombinatie is pruim en granaatappel en de derde smaakcombinatie is tomaat en perzik.
Gezondheid
Frisdrank zoals Fanta Orange 500ml is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Fanta Orange 500ml kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De cocktail bier met vleugeltjes dankt zijn naam aan de reclameslogan: 'Red Bull geeft je vleugels', waarmee het energiedrankje Red Bull wordt aangeprezen. Biershake (= 'bier met vanille-ijs') werd gevormd naar analogie van milkshake, een drankje met melk, ijs en een smaakstof (meestal fruit).
Je schrijft het met een dubbele a. Dat we toch vaak sinasappel schrijven komt waarschijnlijk door het merk Sinas. Een frisdrank met sinaasappelsmaak.
Sisi is in 1937 ontstaan onder de naam Si-Si, een vertaling van het merk Ja-Ja. Laatstgenoemde was het jaar ervoor op de markt gekomen met een koolzuurhoudende grapefruitlimonade. Sinds 1951 wordt Sisi gemaakt door Vrumona.
Wat is Spezi? Spezi is een merknaam maar wordt vaak gebruikt als naam voor een mix frisdrank gemaakt van cola en sinas. Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Vandaar dat veel Nederlanders die regelmatig op wintersport gaan bekend zijn met Spezi.
Radler is een combinatie van bier en frisdrank die in 1922 is uitgevonden.
Shandy (of sneeuwwitje) is een zoete drank van 1/5 deel pils en 4/5 deel Sprite of 7Up.
Sinas, een Nederlands woord voor sinaasappel, is een citrusvrucht die bekend staat om zijn zoete en zure smaak en levendige oranje kleur.
Sisi sinas Zero Sugar bevat de volgende ingrediënten: koolzuurhoudend water, 5,5% vruchtensap uit concentraat (sinaasappelsap 5,4%, citroensap), voedingszuur (citroenzuur, appelzuur), zoetstoffen (sucralose, acesulfaam-K), natuurlijk sinaasappel aroma met andere natuurlijke aroma's, antioxidant (ascorbinezuur), ...
Om sinas te maken meng je ongeveer 1/3 deel siroop op 2/3 deel water met prik. Proef even of het zo goed smaakt. Eventueel kun je nog wat extra siroop toevoegen. Met wat ijsblokjes en schijfjes sinaasappel maak je er gelijk een fancy drankje van.
Standaardtaal in het hele taalgebied is sinaasappel.
Etymologie. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China (in de oude vorm: Sina), waar ook de naam naar verwijst. In het Vroegnieuwnederlands komt "appel sina" voor, in het Nieuwnederlands "appelsien". Vanuit Nederland werd vanaf de 18e eeuw de sinaasappel verspreid over Noord-Europa.
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
Sinas bij cocktails
Sinas als mix bij cocktails doet het dan ook erg goed. Bepaalde varianten van rum en likeur, smaken nog beter nadat u sinas toegevoegd heeft aan het geheel. Hussel het goed door elkaar, plaats een rietje in het longdrinkglas en snijd een schijfje citroen af om voor de 'finishing touch'.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola.Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Per land kan de hoeveelheid sap die wordt toegevoegd aan de mix verschillen.Dit maakt dat de smaak per land ook iets anders kan zijn. Fanta Orange geproduceerd in Denemarken komt qua smaak heel dicht in de buurt van de Fanta Orange die in Nederland wordt gemaakt.