Mihoen is gemakkelijk te onderscheiden van een andere populaire noedelsoort bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Het is een Chinese noedel die is gemaakt van rijstmeel. In Nederland is dit een van de bekendste soorten en je vindt ze dan ook in iedere supermarkt. Ze worden vaak gedroogd verkocht. In tegenstelling tot andere noedels, zitten er in mihoen geen vezels.
Mihoen is een noedelsoort en komt uit China. In tegenstelling tot de meeste andere noedelsoorten wordt mihoen gemaakt van rijstbloem en niet van tarwe. Een andere naam voor mihoen is rijstvermicelli. Mihoen wordt wel eens verward met glasnoedels , maar laatstgenoemde is doorzichtig en wordt gemaakt van bonen.
Mihoen wordt vaak verward met de glasnoodle omdat ze er redelijk hetzelfde uitzien, maar het verschil zit 'm toch echt in ingrediënten. Ook mihoen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia's of in salades. En heerlijk in een wokgerecht met garnalen. Ook rijstnoodles worden gemaakt van rijstbloem.
Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels. Niet iets waar ik voor zou kiezen!
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Mihoen is een dunne, Chinese noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli.
Mihoen met kip, vis of garnalen & groenten
Omdat mihoen zelf een neutrale smaak heeft, net zoals witte rijst, kun je het eigenlijk overal mee combineren. Het is heerlijk om stukjes kip of vlees te marineren en bakken. Serveer naast de mihoen, of wok de mihoen nog even mee: dat geeft lekker veel smaak.
Tarwenoedels: ook wel mie, bami, Chinese mie. Gemaakt van tarwe. 5-7 min. koken, daarna kort roerbakken of in een soep.
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Chinese dunne noedels die je als bami, tjauw min of chow mein kan bereiden...
De bekendste versie van bami is bami goreng: gebakken bami. De basis bestaat uit mie, in de wok gebakken met specerijen en eventueel smaakmakers. Deze basis kan worden uitgebreid met eiwitten zoals kip, varkensvlees en garnalen en groenten zoals paksoi, taugé en kool.
Breng water aan de kook. Doe de mihoen in de pan en kook volgens gebruiksaanwijzing gaar (circa 4 minuten). Giet af en spoel onder koud water (anders gaat het plakken).
Hoeveelheid per persoon
Je hebt ongeveer 75 gram gedroogde mihoen per persoon nodig, of 20 gram per persoon in een soep.
Neem 2 à 3 Mie Nestjes per persoon. Kook de Mie Nestjes onder af en toe roeren in 10 minuten gaar. Trek na 4 minuten koken de Mie Nestjes met 2 vorken uit elkaar.
De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt.
Je kunt kiezen uit woknoedels, bami nestjes, rijstnoedels en dergelijke maar een volkoren variant is er niet. Rijk aan vezel zal de maaltijd er dan ook niet van worden, tenzij je in plaats van mie kiest voor volkoren tagliatelle.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!