Met wat yoghurt en fruit erbij, maak je van muesli of cruesli snel een lekker vullend ontbijtje.
De Cruesli is lekker grof en er zitten aardig wat noten en enorme krenten en rozijnen in. Ik krijg er absoluut trek in kijkend naar mijn bakje! Ik eet cruesli altijd het liefst met melk, maar je kunt het natuurlijk ook met gewone yoghurt of met vruchtenyoghurt eten.
Vruchten vers of gedroogd
Te denken valt aan appel, peer, ananas, banaan, perzik of in de zomer aardbeien of bessen. Maar ook kunnen we stukjes kokos toevoegen. Daarbij kan men naar smaak nog enige rozijnen of dadels toevoegen. Gedroogde abrikozen zijn ook lekker in muesli.
Krokante, geroosterde muesli (cruesli) bevat altijd veel toegevoegde suiker, tot zelfs 20%. Krokante muesli wordt gebakken in olie en bevat daardoor ook zo'n 10% vet. Dit levert extra calorieën en als het in palmolie gebakken is, ook wat verzadigd vet.
Het wordt vaak gemaakt van een mengsel van zaden, haver/maïs/tarwevlokken en noten. Doordat muesli niet of heel kort gebakken is, blijven de voedingsstoffen ook beter bewaard. Kortom, muesli is dus gezonder dan cruesli.
Muesli/Cruesli.
Veel mensen die willen afvallen nemen 's ochtends een schaaltje yoghurt met muesli. Maar die muesli is helemaal niet zo gezond als het lijkt. Muesli en cruesli bestaat namelijk voornamelijk uit koolhydraten. Bovendien zijn er vaak ook ontzettend veel suikers en vetten toegevoegd om het lekker te maken.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers. Bij de muesli is dit echter afhankelijk van welke muesli je neemt.
Voorverpakte ontbijtgranen als muesli en granola bevatten dikwijls veel toegevoegde suikers, weinig vezels en eiwitten. Het resultaat? Je krijgt veel te snel terug honger. Kies daarom voor een variant met minstens vijf gram vezels en minder dan tien gram suiker per portie, of nog beter: ga voor havermout!
Krokante muesli is helaas niet zo gezond. Er zitten heel veel suikers in, en veel minder vezels en eiwitten dan in bijvoorbeeld havermout. Het bevat per 100 gram ook ongeveer 100 kcal meer dan de andere opties die we hier bespreken.
In muesli zitten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, vezels en koolhydraten. Granen, vruchten en noten geven al snel een verzadigd gevoel. Daarom hoef je er niet veel van te eten. Je kunt het combineren met magere yoghurt, waardoor je een eenvoudige maaltijd hebt als ontbijt of lunch.
Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel en hoe vaak je het eet, en wat je er eventueel aan toevoegt. In elk geval passen zowel een (basis) muesli als havermout met magere of halfvolle zuivel in een gezond voedingspatroon.
Vezels en je darmen
Vezels vind je terug in groenten, fruit, volkoren graanproducten (zoals volkoren brood en muesli), peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), aardappelen en noten. Als je voldoende vezels eet - 30-40 gram per dag - helpt dat je darm goed te functioneren. Vezels werken als een soort spons.
Muesli is een mix van havervlokken en tarwevlokken. Regelmatig vind je ook noten, zaden, pitten of gedroogd fruit terug in een schaal muesli. Met kwark, yoghurt of melk is muesli erg lekker en goed voor een complete maaltijd. Je kunt daarnaast ook vers fruit of honing toevoegen.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Richtlijn onder de 400 calorieën per 100 g. Houd per portie de hoeveelheid van 3 eetlepels aan, dit is ongeveer 30 – 45 g. Bedenkt natuurlijk wel, hoe groter de bolling op je eetlepel, des te meer calorieën je binnenkrijgt.
Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.