Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk als je die combineert met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming zowel kan verwarmen als koelen. Het is dus belangrijk om hierop te letten bij de keuze van een warmtepomp.
Koeling met vloerverwarming: het kan!
Maar wist je dat je tijdens de zomer ook voor koeling kan zorgen met je vloerverwarming? Als je gekoeld water door de leidingen stuurt, krijg je namelijk een omgekeerd effect en kan je je huis afkoelen.
In de zomer en andere warme dagen heeft u geen vloerverwarming nodig en is circulatie van het water dus overbodig. Een pompschakelaar controleert of de thermostaat aanstaat en of er dus warm water gevraagd wordt om de woning te verwarmen. Is er geen warmtevraag, dan schakelt de pompschakelaar de circulatiepomp uit.
Conclusie. Zonder vloerkoeling is na een paar warme dagen is de vloer toch aardig opgewarmd. De vloerkoeling haalt die warmte er wel uit en zorgt daarmee ook voor een iets koelere kamer. Zo fris als met een airco lukt niet, maar een iets koelere kamer is zeker mogelijk!
Voordelen vloerkoeling
Het systeem kan dus, in tegenstelling tot een airco, duurzamer en energiezuiniger koelen tot gemiddeld 18 graden. Waar een airco zorgt voor koude zones in het huis, kan vloerkoeling zorgen voor een algeheel comfortabel binnenklimaat.
Voordelen van koelen met vloerverwarming
Neem bijvoorbeeld een warme zomerdag waarbij de buitentemperatuur 38° is. In een ruimte zoals een woonkamer, zal de temperatuur ongeveer 28° zijn. Met verkoelende vloerverwarming kun je de ruimte temperatuur verlagen naar ± 23°.
Vloerkoeling werkt omgekeerd als vloerverwarming. Het leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water met een minimumtemperatuur van 18°C. Tijdens warme periodes van het jaar kan, indien gewenst, de vloer hierdoor worden gekoeld. Het enigszins koele water zorgt voor een afkoeling van de vloerconstructie.
Vloerkoeling gebruikt alleen twee circulatiepompjes en is daardoor vrijwel gratis. Er zijn nog twee mogelijkheden om je huis te koelen. Met een lucht/water warmtepomp kun je dat door de warmtepomp in omgekeerde stand te zetten. Dat kost wel elektriciteit, vergelijkbaar met verwarmen.
Beton, gietvloeren en stenen tegels zijn het best te combineren met vloerverwarming. Door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal wordt de warmte goed opgenomen en vervolgens zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven.
PVC vloeren kunnen verlijmd worden op een vloer met vloerkoeling en zelfs een klik PVC vloer behoort tot de mogelijkheden. Ook cementgebonden en polyethyleen gietvloeren, keramische tegels, natuursteen en vinyl vloeren kunnen ook prima in combinatie met vloerkoeling.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Dunne laag water over platen
De platen worden inwendig gekoeld met een koudedrager zoals glycol, of door een verdampend koudemiddel, en hebben hierdoor een lage oppervlaktetemperatuur. Door het grote oppervlak en de dunne laag kan het water afkoelen tot vlak bij het vriespunt.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Koeling door radiatoren
Radiatoren zonder condensafvoersysteem kunnen slechts voor enkele graden verkoeling zorgen. Radiatoren die zijn voorzien van een condensafvoersysteem kunnen sterker koelen: vergelijkbaar met een airconditioner.
Voor een volledig elektrische (standalone) warmtepomp heb je vloerverwarming nodig. Voor een hybride warmtepomp volstaan (vaak de bestaande) radiatoren. Hete lucht verwarmingen, zoals convectoren, kunnen niet goed genoeg samenwerken met een warmtepomp en zijn dus niet geschikt.
Er bestaan twee manieren van koelen met een warmtepomp: actieve en passieve koeling. Actieve koeling is mogelijk met lucht-waterwarmtepompen. De werking van de warmtepomp wordt daarbij volledig omgekeerd. De compressor koelt dan het water in het circuit, zodat dit de warmte uit de woning kan onttrekken.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Een warmtepomp geeft warmte of kou af aan het water in het verwarmingssysteem, maar een airco doet dat niet. Op warme dagen blaast de airco rechtstreeks koele lucht in de woonkamer, de slaapkamer of een ander vertrek. Dat gebeurt met behulp van een inverter, die (meestal) aan de muur hangt.
Koelen met vloerverwarming is mogelijk door koud water door de vloerverwarmingsslangen te laten stromen, waardoor de vloer de ruimte afkoelt. Dit wordt ook wel topkoeling genoemd. Dit houdt in dat de 'toppen' van de warmte binnentemperaturen worden afgevlakt.