Tuinslangen zijn doorgaans bestand tegen drukken tot 30/50 bar (435/725 psi).
Welke type waterslang moet ik gebruiken voor mijn hogedrukreiniger? Gebruik een versterkte waterslang (niet meegeleverd) met een standaardkoppeling. (Gebruik geen slangverbinding met AquaStop aan het toesteleinde van de slang.) (Minimale diameter 13 mm (1/2 inch), minimale lengte 7,5 m).
Je moet de maten van je kraankop weten omdat niet elke adapter geschikt is voor alle kranen. Een van de mogelijkheden is het gebruiken van de Gardena Adapter voor binnenkranen. Deze adapter is geschikt voor kranen met M 22 binnendraad en M24 buitendraad.
Eén inch is 2,54 cm. Een tuinslang van ½ inch is 13 mm dik. Andere voorkomende diktes zijn onder andere 5/8 inch (15 mm) of ¾ inch (19 mm).
Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
Dit probleem is op te lossen door tussen de (buiten)kraan en de tuinslang een besproeiingspomp te plaatsen. Deze verhoogt de druk zodat het water goed uit de tuinslangen stroomt. De besproeiingspomp kun je ook gebruiken voor andere werkzaamheden zoals het wegpompen van water uit een ondergelopen kruipruimte of kelder.
De druk op de watermeter moet minimaal 1,5 bar oftewel 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden.
Wat is het drukverlies bij een hogedrukslang? Het drukverlies is afhankelijk van de watercapaciteit van de hogedrukpomp en de totale lengte hogedrukslang. Bij een passende hogedrukslang voor je hogedrukreiniger gaat er ongeveer 2 tot 6 bar verloren per tien meter.
De beste tuinslangen zijn van Gardena en Hozelock. Neem bijvoorbeeld de Gardena Classic, zei geven maar liefst 12 jaar garantie op de slang. Deze slang is gemaakt van zeer hoogwaardig materiaal en zorgt er voor dat de slang niet knikt, stevig is en een goede druk geeft en ook bestand is teven UV.
Een hoogwaardige tuinslang is UV-bestendig en gaat minstens 5 jaar mee.
Quooker profileert zichzelf als “de kraan die alles kan” maar kan je ook je tuinslang er op aansluiten.
De G-Flex extra sterke flexibele tuinslang is wat ons betreft de beste flexibele tuinslang. Deze tuinslag is rekbaar tot 30 meter, is van een geweldige kwaliteit en is bijzonder sterk. Ook wordt de tuinslang met veel accessoires geleverd, waaronder een handige opbergzak.
Als eerste: kraankoppelingen
Een kraankoppeling is het eerste wat je nodig hebt. Het verandert je kraan in een universele koppeling waarmee je snel en gemakkelijk een tuinslang aansluit.
De tuinslang moet een diameter van 3/4' of 1/2' hebben.
Laat de tuinslang even doorlopen om eventueel vuil en zand uit de slang / koppeling te verwijderen. Sluit de waterslang aan op uw reiniger en zorg dat de kraan helemaal openstaat. Knijp het pistool van uw reiniger in, zodat de machine (pomp) gevuld is met water. Door de waterdruk komt er al een straaltje uit.
Hogedrukreiniger aansluiten
Sluit de aanvoerslang van hogedrukreiniger aan op de waterleiding. Koppel het gewenste hulpstuk aan de spuitslang van de hogedrukreiniger. Vul het reservoir eventueel met een reinigingsmiddel. Draai eerst de kraan open en steek dan pas de stekker in het stopcontact.
In veel gevallen raden we het drinken van water uit een tuinslang af. Deeltjes van het materiaal waar sommige tuinslangen van gemaakt zijn kunnen in het water terecht komen. Een van deze stoffen is BPA, een chemische stof die voorkomt in plastic. Deze stof is ongezond voor het menselijk lichaam.
Als je de tuinslang ook voor andere toepassingen dan het beregenen van je tuin wilt gebruiken, bijvoorbeeld als hogedrukreiniger, let dan goed op de maximale druk die de tuinslang kan verdragen. Daarnaast is de diameterdoorsnee van de tuinslang belangrijk. De diameter wordt vaak in inch uitgedrukt.
Na uitrekenen bekomt men 9,81 N/kg * 1000 kg/m³ * 1 m = 9810 Pa = 9,81 kPa, wat goed overeenkomt met de preciezere waarde van 9,806 65 kPa die hierboven gegeven is.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De druk op uw cv-ketel kunt u makkelijk verlagen door de cv-ketel te ontluchten of water te laten ontsnappen. In dit geval is het van belang dat u een emmer en een doek bij de hand hebt omdat het leidingwater altijd vervuild is.