Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Nederlandse aan het domein van de godsdienst ontleende vloeken kunnen afgeleid zijn van: Namen: God: god, mijn god, heremijngod, godmiljaar, godallemachtig, met de bastaardvloeken gods, gads, gatsie, gets, getsie, gossiemijne. Hiervan zijn ook afgeleid de interjecties goh, gossie en gompie.
71 Procent van de jongeren tussen de 18-25 jaar vindt schelden met 'kanker' dan ook kwetsend, maar toch is kanker het meest gebruikte scheldwoord is in Nederland.
Veel schelden zegt iets over je persoonlijkheid
Dit is een van de persoonlijkheidskenmerken van de Big Five, een bekende persoonlijkheidstheorie. Mensen met deze eigenschap reageren vaker uit emotie, en hebben vaker de neiging angstig te reageren. Ook hebben ze vaak last van stemmingswisselingen.
Mediterrane landen schelden vooral met God, met de heilige maagd Maria, of met moeders in het algemeen. In buurlanden België en Duitsland gebruiken ze graag geslachtsdelen en uitwerpselen om elkaar verrot te schelden, zoals bijvoorbeeld 'kloten' of 'arschloch'. In Denemarken zijn ze dan weer supernetjes.
In 15 Nederlandse gemeenten geldt een vloekverbod.
Het gaat onder meer om Barneveld, Ermelo, Urk, Staphorst en Tholen. In de praktijk wordt nooit iemand daadwerkelijk beboet; het is vooral een symbolisch verbod. Wie in het openbaar vloekt, kan zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting.
Krijg het leplazarus, vuile tyfushond! Krijg de kolere, pokkelijer. Krijg de schijtzenuwen, kankermongool, pleuriswijf, etterbuil met je puistenkop, et cetera. Het arsenaal scheldwoorden en verwensingen met ziekten is schier onuitputtelijk.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Ze ervaren woede, vechten terug en proberen de situatie onder controle te krijgen. Wanneer dit niet tot resultaat leidt, kunnen ze in hulpeloosheid vervallen, hun vrienden verliezen, te veel eten, of zelfs zelfmoordplannen beramen.
Terwijl de zegen welzijn, geluk en leven bevordert, brengt de vloek afbraak, onvruchtbaarheid en ontbinding. Dit besef klinkt ook door in ons moderne taalgebruik met verschillende toepassingen van de notie van vloek en vervloeking.
goh (tussenwerpsel) 1(informeel) uiting van verbazing, bewondering enz.
De vloek is tot tussenwerpsel en uitroep van schrik, verbazing, teleurstelling enz. geworden. De Grote van Dale (1992) zegt er het volgende van: “uitroep van verontwaardiging, verbazing, ongerustheid” en noemt de verbindingen: jemig nog toe en jemig de pemig van K. Koets.
De Bond tegen vloeken is een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. De organisatie stelt niet alleen het vloeken, maar ook andere grove taal, zoals schuttingtaal en verwensingen, aan de kaak.
Vloeken zijn krachttermen waarbij God of Jezus wordt aangeroepen en bastaardvloeken zijn verbasteringen van vloeken, zoals potverdorie of jeetje mina. Door een verwensing naar iemands hoofd te slingeren wenst men iemand anders iets onaangenaams toe, zoals een ziekte: krijg de pleuris.
Een scheldwoord of scheldnaam (ook: schimpnaam) is een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen of te krenken.
Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
'Mariku' is het Papiamentse woord voor flikker of homo.