Farfalle. Farfalle kennen we allemaal als vlinderpasta of strikjespasta. Alleen al voor het vrolijke uiterlijk is deze pasta erg geliefd. Vaak wordt de pasta gebruikt in koude pastasalades, het allerliefst met een flinke schep mascarpone of ricotta er doorheen.
De echte naam van vlindervormige pasta is farfalle. Farfalle betekent in het Italiaans namelijk vlinder. Het is dus geen toeval dat deze soort pasta de vorm van een vlinder heeft. Deze soort wordt in Nederland vaak vlinder pasta of strikjes pasta genoemd.
Farfalle, Italiaans voor vlinders, kun je ook wel kennen als vlinder- of strikjespasta. In Italië wordt deze pastasoort ook wel strichetti genoemd. Farfalle behoudt zijn vorm goed na het koken en is daarom ideaal voor in een soep. Nog een voordeel van de vlindervorm: saus blijft extra goed aan de pasta kleven.
Farfalle zijn vlindervormig en kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor een heerlijke pastasalade. Zoals eerder genoemd zijn de fusilli in lange en korte varianten verkrijgbaar. Een betere pastasoort om je eigen draai aan te geven bestaat niet. Hier vind je al onze Italiaanse fusilli.
Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën. Er bestaan dus ontzettend veel soorten pasta.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Girasoli betekent zonnebloemen in het Italiaans. Maar in deze “lasagne” zitten natuurlijk geen zonnebloemen, maar gevulde pasta in de vórm van zonnebloemen.
Lelievormige pasta welke van origine uit Toscane komt, voor de lekkerste Italiaanse gerechten op speciale momenten! Tip: combineer deze pasta met een kaassaus en veel groenten!
Er zijn recepten voor maccheroni, vermicelli en ravioli naast benamingen als 'Romeinse pasta' of 'Napolitaanse pasta'.
Linguine (meervoud van Italiaans: linguina, tongetje) vormen een langwerpige soort pasta met een lensvormige doorsnede, gemaakt van durumtarwemeel. Ze zijn breder dan spaghetti en lijken op fettuccine, maar zijn smaller en worden ook wel bavette of trenette genoemd. Een dunnere versie heet linguettine.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
Ravioli bestaat uit een vulling die tussen twee dunne pastavelletjes is geklemd. Het lijken wel kleine kussentjes. Tortellini is ringvormig. Volgens verhalen is de vorm van tortellini geïnspireerd op de navel van de godin Venus.
Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Het grote verschil: spaghetti zijn lange, dunne slierten, terwijl tagliatelle een lange platte pasta is. Deze slierten zijn ongeveer 6-7 millimeter breed en 30 centimeter lang. Tagliatelle lijkt op fettuccine en pappardelle, maar dat zijn nog bredere slierten, van 1 centimeter of nog breder.
Spirelli is eigenlijk dezelfde pasta als de fusilli. Omdat de pasta gedraaid is en er uit ziet als een spiraal wordt hij ook wel spirelli genoemd. De Italiaanse vertaling van spiraal is spirello. Daar komt de naam spirelli dus vandaan.
Spaghetti. SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken. Spaghetti is heerlijk 'alla Marinara', met zeevruchten in een tomatensaus.
De naam komt van een paar Italiaanse woorden. De eerste: buco, wat gat betekent. En dan hebben we nog bucato: dat betekent doorboord of doorgeprikt. Net als perciato, waar de andere benaming van deze pasta vandaan komt.
Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen? Morgen is het zover: The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines.
Campanella is pasta die gevormd is als een kleine bloem of bel. Het wordt in het originele recept gebruikt maar eventueel kun je ook andere pasta zoals penne of macaroni nemen. De maaltijd bevat veel groenten zoals rode ui, knoflook, kerstomaatjes en peterselie.
Lange pasta, die hol is. Misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol os Afhankelijk van de dikte heet deze deegwaren: fidelini of capellini, vermicellini, vermicelli of spaghetti.
Tortellini (Italiaans: kleine tortelli, gevulde deegringetjes) is een Italiaanse pastasoort. De naam wordt ook gebruikt voor de gerechten die op basis van de pasta worden gemaakt. De noedels zijn gemaakt in de vorm van ringetjes. In deze ringetjes kan kaas, spinazie of gehakt zitten.
Tortellini: de kleinste variant van de twee, gevuld met een hartige vleesvulling en traditioneel geserveerd in een bouillon- of roomsausje. Tortelloni: is ietsje groter en is gevuld met mildere ingrediënten, zoals ricotta, spinazie en tomaat.
Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden.
Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de 'primi piatti' wat letterlijk vertaald 'de eerste borden' betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti.