Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Ontspan voldoende overdag.
Bouw overdag een aantal rustmomenten in, even een kwartiertje voor jezelf om wat te lezen. Probeer vroeg in de avond alles wat die dag gebeurd is in omgekeerde volgorde op te schrijven (het laatste dus eerst). Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'.
Een bekende manier om je gedachtes los te laten is het opschrijven van je slechte gevoel. Doe dit op papier, zodat je je gedachtes letterlijk een pak rammel kunt geven. Wanneer je uitgeschreven bent, kun je het papiertje lekker opfrommelen of verscheuren voor het de prullenbak ingaat.
' Wetenschappers noemen piekeren daarom ook wel 'psychologisch herkauwen'. Het is niet het uitdenken van een probleem, maar het rond blijven denken in een cirkel. Malen als een vorm van schijncontrole. Mocht u het willen checken, er bestaat helaas niet zoiets als een gezonde piekerlimiet, qua tijdsduur.
Als je wakker wilt worden met de best mogelijke energieniveaus, ondersteund door de magnetische velden van de aarde en de juiste uitlijning van je leefruimte, kun je het beste slapen met je hoofd naar het oosten of slapen met je hoofd naar het zuiden.
Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken. Ze zijn: Automatisch: de gedachten komen zomaar in je op, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Eenzijdig: ze zijn gebaseerd op enkele feiten en laten andere (tegengestelde) feiten buiten beschouwing.
Pessimisten hebben negatieve verwachtingen van de toekomst.
Mensen die veel piekeren, denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het controleren van hun leven. Daarom denken ze er zoveel over na. In hun ogen is het namelijk zo dat een fout of een negatieve uitkomst betekent dat zij iets verkeerd gedaan hebben. Misschien vind je het moeilijk om deze stap direct helemaal te maken.
Piekerstoornis. Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Slapen onder een raam of tegen de muur van de badkamer
Daarnaast is het belangrijk in dat je niet direct onder een raam slaapt. De energiestroom tussen de deur en het raam is een onrustige energie om in te slapen en praktisch gezien kan je last hebben van tocht en licht.
Kortgezegd hangt dit vooral af van je slaaphouding. Vooral voor buikslapers is slapen zonder kussen een goede optie. Voor rug- en zijslapers is het van belang om op een kwalitatief goed kussen te slapen. Het is daarnaast belangrijk om aandacht te schenken aan de signalen die je krijgt van je eigen lichaam.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Je moet de signalen van een onrustig gevoel in je hoofd gaan herkennen. Deze signalen zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen, gedachten die in cirkeltjes draaien, moeite om in slaap te komen of een opgejaagd gevoel. Vraag jezelf constant af: hoe voelt drukte in mijn hoofd?
Neem direct contact op met de huisarts of huisartsenpost: Bij plotselinge duizeligheid of lichtheid in het hoofd samen met een van deze verschijnselen: plotseling: dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. plotseling minder kunnen horen.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Als je al weet wat er komen gaat zorgt dat al voor minder onrust in je hoofd. Lachen is gezond. Af en toe schaterlachen waarbij de tranen over je wangen rollen doet de mens goed. Het ontspant en vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol en zorgt voor meer endorfine.