Je kan jouw pensioensparen afkopen of opnemen, maar dat is niet aangeraden. De bedoeling van pensioensparen is dat je het gespaarde bedrag opneemt wanneer je op pensioen gaat. Indien je het bedrag toch vóór jouw pensioen wilt opnemen, zal dat bedrag fiscaal worden onderworpen aan een zwaar boetetarief.
Ja, u kunt uw bijeen gespaarde bedrag voor uw pensioen vervroegd opnemen. Soms leidt dat tot een belastingheffing van 33% in plaats van 8%. Twee voorbeelden wanneer u geen 33% moet betalen: Als uw contract begonnen is voor uw 55ste, en u het bedrag na uw 60ste verjaardag opneemt.
Het pensioensparen is een vorm van langetermijnsparen die u toelaat om bovenop uw wettelijk pensioen een aanvullend pensioen op te bouwen en, onder bepaalde voorwaarden, een belastingvoordeel te krijgen.
U heeft een aantoonbaar pensioengat ofwel jaarruimte en reserveringsruimte. U mag sparen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd. Daarna laat u het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren. Tussentijds kunt u geen geld opnemen.
Het pensioenreglement bepaalt hoe je aanvullend pensioen wordt uitbetaald. De pensioeninstelling kan het opgebouwde bedrag in één keer uitbetalen (eenmalig kapitaal) of gespreid in de tijd uitbetalen (bijvoorbeeld als een maandelijkse of jaarlijkse betaling en dit meestal zolang je leeft).
Wanneer je je pensioenspaargeld kan opvragen, hangt af van de spaarformule. Een pensioenspaarverzekering heeft een eindvervaldag, meestal je 65ste verjaardag. Je kan het beschikbare geld dan in één keer of in maandelijkse renten opvragen.
Een pensioenspaarverzekering
U kiest zelf hoeveel en wanneer u stort. Kan u tijdelijk niet pensioensparen door bv. de aankoop van een woning, een wereldreis…, dan kan u uw pensioensparen gerust even stopzetten.
Hoewel pensioensparen vaak wordt voorgesteld als goede belegging, ligt het rendement laag: de afgelopen 10 jaar gaat het voor veel fondsen jaarlijks om iets minder dan 5%. Bij een jaarlijkse inflatie van 2% blijft er dus maar 3% aan “reële” koopkrachtstijging over.
Je pensioensparen is belast aan 8 % en deze belasting wordt ingehouden op je 60ste verjaardag. Ook als je je spaartegoed later ontvangt, bij je effectieve pensionering, houdt de staat de belasting in op je 60 jaar. Om die reden wordt dit een anticipatieve heffing genoemd.
Fiscaal voordeel
“Maar het voordeel van pensioensparen is dat je er zelf geen tijd hoeft in te steken, en dat het vooral een mooi belastingvoordeel oplevert via je belastingaangifte”, zegt Michaël. Je bepaalt zelf hoeveel je elk jaar bijeen spaart, maar het fiscale voordeel is begrensd.
Dit jaar mag u tot 990 euro storten voor het pensioensparen. Doet u dat 20 jaar, dan zal u in totaal 20 x 990 of 19.800 euro opzijzetten. Bij 30 jaar stijgt dat tot 29.700 euro. En bij 40 jaar zelfs tot 39.600 euro.
Na het overlijden wordt het opgebouwde spaarkapitaal verdeeld onder de erfgenamen en/of begunstigden. Als de erflater spaarde via een pensioenspaarfonds, dan valt het gespaarde kapitaal binnen de nalatenschap en betalen de erfgenamen daar successierechten op.
Je inleg is aftrekbaar als je kunt aantonen dat je een pensioentekort hebt. Je krijgt een deel van je inleg terug als aangifte inkomstenbelasting doet. Op de einddatum moet je het geld gebruiken om een pensioenuitkering te kopen. Je betaalt belasting over het bedrag dat je je ontvangt als het pensioen is ingegaan.
Na je 60e verjaardag kun je nog verder aan pensioensparen doen tot in het jaar dat je de leeftijd van 64 hebt bereikt. Voor de stortingen na je 60e verjaardag ontvang je nog jaarlijks tot 30% belastingvermindering, maar betaal je geen eindbelasting meer.
U kunt op elk moment het kapitaal van uw langetermijnsparen opvragen. Als u dat doet vóór de inning van de anticipatieve heffing (belasting op het opgebouwde kapitaal, exclusief de eventuele winstdeelname), dan betaalt u meer belastingen.
Een 25-jarige die gedurende 40 jaar elke maand 82,50 euro op een pensioenspaarrekening stort, komt zo telkens aan het fiscaal aftrekbare maximumbedrag van 990 euro per jaar. Aan het einde van de rit zal hij 39.600 euro geïnvesteerd hebben.
Bij de fondsen die al minstens tien jaar bestaan, komt de beste prestatie van Metropolitan Rentastro (8,21% per jaar) en BNP Paribas B Pension Growth. De rode lantaarn is ook hier voor het Belfius-fonds.
Het gespaarde bedrag waarop je een belastingvermindering krijgt, is beperkt per jaar. In 2020 (aanslagjaar 2021) kan je kiezen tussen twee bedragen: Ofwel stort je maximum 990 euro. Hierop krijg je 30 % belastingvermindering, wat neerkomt op 297 euro.
Zo kan wie aan pensioensparen doet genieten van een fiscaal voordeel tot 30%1. Of anders gezegd: je kunt 30% van je gestorte pensioenbedrag terugkrijgen van de fiscus. Vanaf 2022 kun je zelf je maximum spaarbedrag kiezen. Je kunt expliciet kiezen voor 1.270 euro, dan geniet je 25% belastingvoordeel.
De maximum leeftijd om te sparen voor uw pensioen is 65 jaar. Dit betekent dat u een laatste keer kan storten in het jaar dat u 64 wordt. Bent u gestart met pensioensparen voor de leeftijd van 55, dan betaalt u op uw 60ste een eindbelasting: de anticipatieve taks.
De pensioenspaarverzekering is een levensverzekering van tak 21 of tak 23. U kiest: Tak 21 biedt een kapitaalsbescherming en een gewaarborgde interestvoet voor elke storting. Hou er wel rekening mee dat deze interestvoet kan variëren naargelang het tijdstip van de premiestorting.
Als u begon met pensioensparen voor uw 55ste jaar, is de anticipatieve heffing al afgehouden van het kapitaal op uw 60ste verjaardag. Dat betekent dat u de premies tussen uw 60ste en 64ste kunt blijven inbrengen in uw belastingaangifte zonder er nog belasting op te betalen.
Ja, dat kan, maar er zitten toch enkele addertjes onder het gras. Een pensioenspaarcontract moet minstens 10 jaar lopen. Als je pas intekent op je 61ste, loopt het contract dus tot je 71ste. Je kan slechts fiscaal voordelige premies storten tot en met het jaar waarin je 64 wordt.
Het is wettelijk verplicht om je aanvullend pensioen op te vragen zodra je op wettelijk (vervroegd) pensioen gaat. Je kan je aanvullend pensioen niet eerder opvragen of je aanvraag uitstellen nadat je je wettelijk (vervroegd) pensioen hebt opgenomen.