Mannen en vrouwen voelen zich vaak tot hun vrienden aangetrokken, en dat wordt eerder als een nadeel dan een voordeel gezien. Toch wil dat niet zeggen dat mannen en vrouwen geen gelijkwaardige vriendschap kunnen hebben, zegt sociaal psycholoog Beatrijs Ritsema (62).
Ik stuurde een mini-enquête rond naar wat vrienden en zowel de jongens als meiden waren het er unaniem over eens dat jongens en meiden gewoon vrienden kunnen zijn. Toch gaven 12 van de 22 mensen aan dat er iets meer heeft gespeeld tussen zichzelf en een vriend van het andere geslacht.
de vrouwelijke persoon waarmee je verkering hebt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Echt bij elkaar – intiem zijn – is dan: emotioneel en spiritueel dichtbij een ander kunnen zijn en blijven, zonder je vrijheid, het contact met jezelf te verliezen. Het vraagt daarmee ook de bereidheid om intiem – en steeds intiemer – te zijn met jezelf, met je eigen kwetsbaarheid.
“Mensen kunnen in een andere relatie zitten wanneer ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten. Wanneer ze dan later vrij zijn, kan de liefde komen. Ook een voorgaande negatieve liefdeservaring kan het tempo van de relatievorming bepalen.”
Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.
Wees je bewust van het feit dat de overgang van vriendschap naar relatie geen natuurlijke volgende stap is. Hoewel je beste vriend/vriendin veel waarde hecht aan jullie vriendschap en jou vertrouwt, is het goed mogelijk dat hij/zij zich niet fysiek tot jou aangetrokken voelt en niet verliefd op je is.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”.
Je voelt je op je gemak
Je bent écht jezelf bij je beste vriend of vriendin en je voelt op je gemak. Het gaat verder dan oppervlakkige verhalen over je werk of vakantie, ook je dromen, wensen en zorgen kan je bij hem of haar kwijt. Als je het vraagt, vertrouw je erop dat je beste vriend dit voor zich houdt.
Er is één belangrijke reden pro vriendschap tussen exen: als jullie kinderen hebben. Je weet dat je elkaar nog heel je leven lang gaat zien, en ook voor je kroost is het een goed idee om amicaal met elkaar om te gaan. Maar ook in andere gevallen kan er best een mooie vriendschap ontstaan.
Als een man je leuk vindt zal hij met je flirten en je zal tekenen zien dat interesse heeft om meer dan vrienden te zijn. misschien appt hij je wel steeds of doen jullie vaak dingen met zijn tweeën. Jullie hebben waarschijnlijk intens oogcontact en hij is overal te zien op je social media.
Een reden waarom je ex-partner graag vrienden met jou wilt blijven is simpelweg dat hij of zij dan het gevoel heeft dat de relatie op een vredige en vriendelijke manier is beëindigd.
Het kan natuurlijk zijn dat hij om persoonlijke redenen een relatie niet aandurft. Misschien heeft hij (een beetje) bindingsangst of heeft hij heel slechte ervaringen gehad met een ex. Dat zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat hij het lastig vindt om zich écht te binden.
De beste manier is om het gewoon te vragen: "Wil je verkering met mij?". Maar je kunt ook eerst zeggen dat je hem of haar leuk vindt. Durf je dat niet zomaar, dan kun je het op een briefje schrijven.
Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat. Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.
Kijk haar diep in de ogen wanneer je met haar praat; ogen geven emoties het best weer. Doe je nooit voor als iemand die je niet bent. Wees jezelf. Wee anders en uniek op je eigen manier; dat is degene op wie ze verliefd zal worden.
Let op of er veel oogcontact is tussen jullie.
Als je zijn blik vangt, kijk eens of hij dan doet alsof hij naar iets anders aan het kijken was. Dit is een duidelijk teken dat hij verliefd op je is. Probeer eens buiten zijn gezichtsveld te gaan staan en kijk dan of hij zich verplaatst zodat hij jou kan blijven zien.
Zorg er dus voor dat je hem helemaal gek op je maakt, en doe zelf wat rustig aan. Laat hem maar jagen, dat willen mannen graag. En als je merkt dat hij initiatief begint te nemen, dan pas volg je hem. Zo zal hij altijd het idee hebben dat hij JOU heeft moeten veroveren en blijf jij veel aantrekkelijker voor hem.
Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander. Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven.
Liefde komt en gaat, maar ware vriendschap is voor altijd. Vandaar dat het zo belangrijk is om tijd door te brengen met je vrienden, waar of wanneer dit ook is. Volgens Robin Dunbars onderzoek is het goed voor je om je tijd met je partner op te delen in plaats van deze 100% aan hem of haar te besteden.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.