Met een spirometrie kan de longarts zien hoeveel longinhoud u heeft. Het onderzoek gebeurt als u weer klachten heeft als hoesten, slijm opgeven, benauwd zijn of wanneer er voor langere tijd is gerookt.
FEV1/FVC of de Tiffeneau-index is de verhouding van de twee vorige parameters. Normaal zal iemand 70 tot 80% van zijn vitale capaciteit kunnen uitademen tijdens de eerste seconde van een geforceerde uitademing; PEF of de expiratoire piekstroom meet de maximale hoeveelheid lucht die je in één minuut kunt uitademen.
De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium. Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen.
Symptomen van kortademigheid zijn benauwdheid, ademnood, versnelde ademhaling, vermoeidheid, droge mond, slecht slapen, verwardheid en zuchten. De symptomen worden verergerd door inspanning of emotionele spanning. Tevens zijn patiënten vaak bang te stikken tijdens kortademigheid.
De meeste longfunctieonderzoeken bestaan uit blaastesten. Hierbij ademt u via een mondstuk dat verbonden is met een longfunctieapparaat. U krijgt een klemmetje op uw neus, zodat u goed door uw mond (en dus door het apparaat) ademt. Het onderzoek doet geen pijn, maar kan wel vermoeiend zijn.
Een volwassene ademt ongeveer twaalf tot twintig keer per minuut. Onze longen hebben een inhoud van 5 tot 7 liter. Het ademvolume (AV) is de hoeveelheid lucht die in rust wordt uit- en ingeademd.
*opmerking: internationaal wordt er over een normale longfunctie gepraat als de FEV1 90% of hoger is. In dit onderzoek is 80% als grenswaarde genomen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Bij longemfyseem gaan longblaasjes verloren en wordt het oppervlak van de long dat zuurstof op kan nemen kleiner. De meest voorkomende oorzaak van longemfyseem is roken. Symptomen van longemfyseem zijn kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid.
De meeste mensen die COPD krijgen, zijn ouder dan 40 jaar. U kunt 1 of meer van deze klachten hebben: U moet vaak hoesten en u hoest slijm op. Bij het ademen hoort u een piepend of brommend geluid.
Ademhaling meten
In rust ademt een volwassene ongeveer 12-16 keer per minuut, dit heet de ademfrequentie. De hoeveelheid verse lucht die tijdens een inademing in de longen wordt gezogen noemt men het teugvolume of ademvolume. Bij een normale ademhaling van een volwassene is het teugvolume ongeveer 500mL.
Een longfunctietest of spirometrie is een eenvoudige, pijnloze en een betrouwbare manier om de diagnose COPD vast te stellen en duurt ongeveer 45 minuten.
Wanneer wij hardlopers spreken over inhoud bedoelen we conditie of uithoudingsvermogen. Longinhoud bijvoorbeeld is in dat kader een belangrijke factor. Hoe groter je longinhoud, des te meer zuurstof kan worden aangevoerd, afvalstoffen kunnen worden uitgestoten en hoe langer de spieren het volhouden.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Baby's en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte 'boerderijmelk' drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem 'op te voeden'. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.
Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Nee, want longen zijn per lichaam precies op maat. Een kind heeft b.v. kleine longen, maar een kind heeft relatief ook minder zuurstof nodig want zijn lichaam is kleiner, heeft minder bloed te transporteren enz. De vitale capaciteit van je longen heeft te maken met de gezondheid en conditie van de longen.
Tijdens momenten van kortademigheid probeert u best zo weinig mogelijk te spreken of te bewegen. Probeer afleiding te zoeken zoals tv kijken, de radio aanzetten en- zovoort. Verlucht de kamer regelmatig zodat zuurstofrijke lucht kan binnen- stromen.