Tandpasta's bevatten ingrediënten die de orale mucosa en/of de tandweefsels kunnen aantasten. Zo werkt het detergent natriumlaurielsulfaat soms irriterend, allergisch of toxisch. Ook worden mondbranden, epitheliale desquamatie en terugkerende aften gemeld.
Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress. Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel.
Scherp gekruid eten zorgt ervoor dat de aft meer gaat prikken. Hard voedsel vermijden. Hard of scherp voedsel, zoals toast of harde snoepjes, kan de aft beschadigen en zo de pijn erger maken. Voorzichtig kauwen.
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Een lage lichamelijke weerstand, virussen en bacteriën, vermoeidheid, stress en allergieën kunnen een rol spelen. Een oppervlakkige beschadiging door op de wang te bijten, een harde broodkorst of te warm eten is soms voldoende.
bacteriën. zij veroorzaken kiemen die een superinfectie kunnen uitlokken. genetica: terugkerende aften, ook bekend als recidiverende aften , komen vaak van generatie op generatie in families voor. tekorten.
Aften zijn vooral vervelend, maar niet gevaarlijk of besmettelijk. Ze geven de volgende klachten: Irritatie in de mond. Pijn in de mond (tijdens praten, eten of je tanden poetsen)
Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: 'Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.
Het nare plekje verdwijnt in een paar dagen tot een paar maanden weer, afhankelijk van wat voor soort aft het is. Het meest opmerkelijk van aften is dat ze pijn doen en in het mondslijmvlies zitten.
Gecombineerd met het geringe aantal gepubliceerde ziektegeschiedenissen is de conclusie, dat allergische reacties op tandpasta's weinig voor- komen, maar niet heel zeldzaam zijn.
De meeste aften hebben geen behandeling nodig. Echter, als u ze vaak krijgt of ze zijn zeer pijnlijk, dan kunnen een aantal behandelingen de pijn en de genezingstijd verminderen. Deze zijn: Een spoeling van zoutwater en baking soda.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Aften zijn grijswitte plekjes in de mond. Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen.
Kauw op een stukje gember.
Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond. Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
Kruidvat Mondgel bij Aften moet worden aangebracht volgens de gebruiksaanwijzing. Raadpleeg bij twijfel je arts. Het medisch hulpmiddel Kruidvat Mondgel bij Aften mag slechts worden gebruikt tot de symptomen zijn verdwenen en gedurende maximaal 14 dagen.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Gebruik bij aften producten om de zenuwprikkels te verminderen en het mondslijmvlies te kalmeren. Ga met (aanhoudende) klachten naar je huisarts of tandarts. Reinig tot slot je tong met een tongreiniger, ook wel tongschraper genoemd. Hiermee verwijder je effectief bacteriën van je tong.
Aften voorkomen
Twee keer per dag je tanden goed poetsen en naspoelen met een goed mondwater. Vaak wordt mondwater met chloorhexidine aangeraden, maar bij de Mondzorgzaak zijn wij geen voorstander van dergelijke middelen.
Lidocaïne verdooft uw huid en slijmvliezen. Slijmvlies is huid met een laagje slijm, bijvoorbeeld in uw mond. Bij pijn door aften (pijnlijke zweertjes in de mond), pijn in de mondholte of slokdarm (bijvoorbeeld door infecties). En om pijn in uw mond, keel of slokdarm te voorkomen.
Ga naar je huisarts, tandarts of specialist om aften te behandelen als: De afte niet binnen 2 weken geneest. Je vaak last van aften hebt. De afte begint te bloeden.