5.000 mAh: 1 keer je smartphone opladen.
Heb je bijvoorbeeld een telefoon van 1A, dan zou een powerbank van 4000 mAh 4 uur meegaan totdat deze leeg is. Gebruik je een tablet van 2A bijvoorbeeld, dan gaat de powerbank maar 2 uur mee.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Ze verbruiken allebei 100 mA per uur. Dit betekent dat de ene telefoon 20 uur meegaat en de andere telefoon 30 uur. Maar verbruikt de telefoon met de kleinere batterij maar 50 mA per uur? Dan gaat hij 40 uur op een lading mee.
Een batterij met een capaciteit van 2000 mAh kan 20 uur lang energie leveren van 100 milliampère. Een 1000 mAh batterij kan dit maar voor 10 uur. Dit betekent dat een batterij met een hogere capaciteit in mAh over het algemeen langer meegaat zonder opladen. Hierdoor hoeft de batterij minder snel opgeladen te worden.
5.000 mAh. Ideaal voor een dagje weg. Past in je broekzak. 1 keer je smartphone helemaal opladen.
De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh wat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd zal de batterij eerder leeg zijn.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Wat is MAh (milliampère-uur)?
De gebruiksduur of capaciteit van een accu is afhankelijk van de stroomsterkte. Deze stroomsterkte wordt uitgedrukt in milliAmpère maal het aantal uren (hours) dat de batterij stroom kan geven (mA x h). Hoe meer stroom van een batterij gevraagd wordt, hoe minder uren de batterij meegaat.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Apple iPhone 13 Pro Max: Gemakkelijk meer dan een dag met je batterij. De Apple iPhone 13 Pro Max is niet alleen de iPhone met het grootste scherm maar ook de iPhone met de grootste batterij.
Erg praktisch als je de accu van je telefoon versleten is of je wat langer uit de buurt van een stopcontact bent, zo'n powerbank. Deze draagbare oplader heeft een eigen accu waarmee je de accu van je smartphone of ander apparaat, zoals je tablet of e-reader weer bij kunt laden.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Poweradd Pilot X7 20000mAh de beste powerbank is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Poweradd Pilot X7 20000mAh is de Anker PowerCore Powerbank – 5.000 mAh.
Met een 10.000 mAh powerbank (werkelijke capaciteit: 6.660 mAh) laad je de meeste nieuwe smartphones ongeveer 1,5 keer op.
Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op 'Batterij'. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
– De Powerbank en het apparaat tegelijkertijd opladen
Bij het gelijktijdig opladen ontstaan er hoge temperaturen die de levensduur van de batterij beïnvloeden. Gemiddeld kan een Powerbank tussen de 300 en 500 keer in rekening worden gebracht.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
In principe is het opladen van een powerbank voor iedere powerbank hetzelfde. Je laadt een powerbank op in het stopcontact. Dit doe je met dezelfde lader als die van je smartphone. De kabel waarmee je de powerbank oplaadt, wordt bij de powerbank geleverd.