Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Er is 's nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden. Daarom is het daar overdag heet en 's nachts koud.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Een woestijn kan ontstaan wanneer de lucht droog of koud is. Het vocht uit deze lucht is al op andere plaatsen naar beneden gekomen. Bijvoorbeeld in de tropen, of in de bergen. Woestijnen liggen dan ook vaak in de buurt van de tropen of van een bergketen.
In woestijnen kan het overdag heel erg heet zijn. De grond kan opwarmen tot wel 75°C! Maar de nacht erop kan meteen zo koud worden, dat het zelfs vriest! Daarom hebben planten en dieren in de woestijn allerlei slimme trucjes om te kunnen overleven.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
Je moet niet raar opkijken als de temperatuur van de Sahara in de nacht zo'n twintig graden lager is dan overdag. Zelfs temperaturen onder het vriespunt komen voor. Want zo gaat dat in de woestijn: overdag is het heet, 's avonds is het koud. Tenminste, in de woestijnen rond de evenaar dan.
Hoe overleeft u de temperaturen? U zou beter in de nacht actief kunnen zijn in de woestijnen, de meeste dieren zijn dan ook nachtdieren in de woestijn. Op de dag is het van belang een beschutte plek te vinden en te zorgen dat het lichaam bedekt blijft anders zult u zeer snel verbranden.
Een internationale groep onderzoekers heeft uitgewezen dat de Sahara vroeger geen woestijn, maar een weidelandschap was. Eerder werden diverse grottekeningen gevonden die suggereerden dat de vroegere bewoners van het gebied veehouders waren.
De woestijn maakt onderdeel uit van de Grote Arabische Woestijn die het gehele Arabische Schiereiland (waartoe ook Saudië-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en een deel van Irak en Jordanië behoren) beslaat. Aan de ene kant van Dubai ligt de Perzische Golf en aan de andere oostelijke kant ligt deze woestijn.
In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens (het zogenaamde Zuid-Afrikaanse 'regenseizoen'). In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar.
Zand bevat veel lucht. Lucht is een slechte geleider. De zandkorrels worden wel warm, maar die warmte wordt in beperkte mate dieper de grond ingevoerd. Kleigronden bestaan uit veel meer korreltjes, die veel kleiner zijn dan de zandkorreltjes.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress.
Het Saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk, omdat het over het algemeen hoog in de lucht hangt. Maar het kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen: met de regendruppels komt een deel van het stof naar beneden en dat levert flink wat vlekken op, bijvoorbeeld op auto's en tuinmeubels.
Neerslag met saharazand is een eeuwenoud verschijnsel. Vroeger kon men dit niet verklaren. Het werd toen toegeschreven aan insecten die het regenwater roodachtig kleurden. Het stond ook wel bekend als bloedregen of wonderregen.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Om te bidden moet je je wassen met water, maar als bedoeïenen geen water bij zich hebben of alleen genoeg om van te drinken, mogen ze zich wassen met zand.
Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
Je kan 30 à 40 dagen leven zonder eten, maar gemiddeld slechts 3 dagen zonder water. Dit hangt ook van conditie (leeftijd, diarree…) en omgevingsfactoren af (temperatuur…). Uitdroging wordt in het ziekenhuis door verpleegkundigen getest door te knijpen in een huidplooi.
Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.
Toch wonen er mensen in de woestijn: nomaden. Deze nomaden trekken over de zandvlaktes, op zoek naar water en gras. Als ze een goede plek vinden zetten ze daar hun tenten op en laten hun vee grazen. En als het water of het gras op is trekken ze weer verder.
"Als het avond wordt en de zon ondergaat, koelt de grond af", legt RTL-weerman Reinier van den Berg uit. "Maar op een paar honderd meter van de grond zat 's nachts nog wel erg warme lucht." "In de loop van de avond ging het harder waaien, waardoor die warme lucht naar de grond werd gedrukt.