Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn 3 soorten filters: een metalen, aluminum en stoffen filter. Je leest hier hoe je de verschillende vetfilters schoonmaakt.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Haal de afzuigkap filters los van de afzuigkap. Pak een sponsje of doek en zeep de filters in met groene zeep of een ander schoonmaakmiddel. Laat het een half uurtje (of langer) intrekken en zet de filters daarna in de vaatwasser. Zorg dat ze stevig staan en dat u ze niet klem buigt.
Haal de roosters voorzichtig uit de afzuigkap en zet ze in de vaatwasser. Gebruik effectieve vaatwasblokjes zoals die van Sun en maak in de tussentijd de afzuigkap schoon. Haal de filters uit de vaatwasser en spoel deze af met koud water en een zachte borstel.
Maak de afzuigkap eens per 3 maanden schoon. Aangekoekt vet op de filters kan namelijk brandgevaar opleveren omdat vet licht ontvlambaar is. Daarnaast kan een vieze afzuigkap voor verminderde afzuiging zorgen, waardoor geurtjes en fijnstof van het koken langer blijven hangen.
Je kunt makkelijk testen of je vermoedens waar zijn. Houd een keukenpapiertje tegen de onderkant van de kap wanneer hij aanstaat. Blijft het papiertje hangen? Dan werkt het apparaat nog zoals het moet.
Deze filters kunnen niet worden gewassen en dienen na enige tijd te worden vervangen. Er wordt aangeraden om dit iedere 3 tot 6 maanden te doen, maar dit verschilt natuurlijk per huishouden.
Een afzuigkap kan lang mee gaan. Als je deze goed onderhoudt vaak wel 20 jaar. Zorg ervoor dat je de afzuigkap regelmatig schoonmaakt en de eventuele koolstoffilters om de zes maanden vervangt. Op deze manier verleng je de levensduur maximaal.
Pak een microvezel doek en bespuit deze met ontvetter en eventueel een klein beetje water. Let op dat u de doek niet te nat maakt. Lichtvochtig is beter; Wrijf voorzichtig met de doek over de motor en verwijder op deze manier het vet.
Levensduur koolstoffilter
De meeste koolstoffilters vervang je elke 3 tot 12 maanden. Je weet dat het filter aan vervanging toe is als er geurtjes achterblijven in je keuken na het koken.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Om er zeker van te zijn dat in die gevallen niet alleen de kookgeuren worden geneutraliseerd, maar ook schadelijke stoffen als fijnstof eruit worden gefilterd, hebben we een afzuigkap met koolstoffilter nodig. Dit filter plaats je in de afzuigkap en dient bij intensief gebruik elke 3 tot 6 maanden vervangen te worden.
Als je een afzuigkap met vetfilters hebt, is vervanging van de filters niet nodig. In de meeste gevallen gaan deze filters net zo lang mee als de afzuigkap zelf. Bij deze filters is het wel zaak dat ze regelmatig gereinigd worden. Dit kan door ze te laten weken in een sopje met afwasmiddel en soda.
Zeker wanneer je een afzuigkap hebt waar de filters in het zicht hangen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Metalen vetfilters kunnen in principe in de vaatwasser, filters van aluminium zijn sowieso niet geschikt voor de vaatwasser.
De Bosch DWP66BC50 is de best geteste afzuigkap! Hoewel de prijs in vergelijking met andere afzuigkappen wellicht wat duurder is, maakt deze afzuigkap de belofte waar. Door de hoge maximale afzuigcapaciteit is deze afzuigkap ideaal voor de wat grotere keukens.
Klik de vetfilters los en spray ze in met afzuigkapfilter ontvetter. Laat de ontvetter ongeveer 10 minuten intrekken. Reinig de filters op 40 graden in de vaatwasser met een vaatwasblokje. Zorg ervoor dat het vette gedeelte naar beneden ligt en de vetfilters niet klem zitten in de vaatwasser.
Beide soorten afzuigkappen hebben een vetfilter om het vet op te vangen dat tijdens het koken vrijkomt. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben ook een koolstof- of plasmafilter nodig. Koolstoffilters maak je eens in de zoveel tijd schoon of vervang je. Als alternatief hiervoor bestaan plasmafilters.
#1 Koolstoffilter
De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die wordt opgezogen door de afzuiging, waarnaar het filter al het vuil in de opgezogen lucht absorbeert.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Om de machine goed te laten werken is het belangrijk om dit filter regelmatig schoon te maken; zeker 1 keer per 6 maanden. Als u dit niet doet kan het filter verstopt raken en kan het zijn dat de wasmachine tijdelijk niet te gebruiken is.
Tegelijkertijd werken miljoenen goede bacteriën in de filter aan de afbraak van schadelijke stoffen. Om deze goede bacteriën te behouden, kun je de filter beter niet te vaak schoonmaken. Eens per maand is een goede richtlijn.