Denk daarbij aan rauwkost, gedroogde vruchten, ongezouten en ongebrande noten, (spelt)crackers met sesam of een handje zonnebloempitten. Een maaltijd die veel eiwitten bevat zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt en gaat snaaien. In vis, kip, vlees, zuivel en eieren zitten veel eiwitten.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Je mag alles weer eten, maar met sommige dingen moet je misschien even voorzichtig zijn in het begin. Zeker als je borstvoeding geeft. Alles wat je in je zwangerschap gegeten hebt, heeft je kleintje in meer of mindere mate natuurlijk al via de placenta en navelstreng gehad.
Je energieniveau na de bevalling
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C activeren de natuurlijke energie in je lichaam. Ze helpen energie vrij te maken uit je voeding, iets dat je goed kunt gebruiken na een bevalling. Ook mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium ondersteunen je energieniveau.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.
Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten.Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.
Daarnaast hebben mensen in stressvolle, vermoeiende of fysieke zware periode vaker last van een magnesiumtekort. Ben je net bevallen, dan kan dit zo'n periode zijn. Magnesium kan je dan helpen om je niet alleen energieker, maar ook fitter te voelen.
Het kraampakket
Als je vliezen onverwachts breken, blijft je matras schoon. Kraamverband: extra groot en dik maandverband. Deze heb je de eerste dagen na de bevalling echt nodig omdat je dan nog veel bloed en vocht verliest. Maandverband: zorg dat je voldoende maandverband in huis hebt voor de kraamperiode.
Uiteraard heb je ook je toiletzak nodig met belangrijke zaken zoals tandenborstel, tandpasta, kam, lippenbalsem, zeep, shamoo en eventueel je bril. Vergeet daarnaast ook geen douchegerief voor je baby zoals babyzeep en –shampoo, billendoekjes, zachte handdoeken en washandjes in te pakken.
Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, pittig eten, prei en ui. Cafeïne: hier heb je de afgelopen maanden ook al mee moeten minderen en dit zal tijdens borstvoeding niet anders worden.
Het is ook belangrijk om matig te zijn met cafeïne en suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen, omdat deze het bloedsuikergehalte kunnen verstoren en de energie kunnen verminderen. Eet ook niet te veel of te zwaar voedsel. Vaak wordt er tijdens de bevalling ook niet veel gegeten, omdat er weinig trek is.
tepelcrème voor pijnlijke tepels. tepelvormers, als je vlakke of ingetrokken tepels hebt. een boek over borstvoeding. contactgegevens van een lactatiekundige, borstvoedingsspecialist of hulplijn.
Brood zonder korst, geprakte aardappelen en rijst zijn goede opties om als eerste toe te voegen.Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu. Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties.
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.
Kamillethee is namelijk rustgevend, waardoor je beter inslaapt. Een bevalling is nooit een pretje, maar nervositeit en pijn kun je ietwat verlichten met een heerlijk kopje kamille thee. Heb je na de bevalling last van naweeën, probeer dan regelmatig een kopje van deze thee te drinken.
Aangezien er vaak andere gezinsleden ook thuis zijn tijdens de kraamperiode, zorgt de kraamverzorgende ook voor alle huisgenoten. Daarmee bedoelen we het klaarmaken van het eten voor het gezin (sorry, voor de boodschappen moet zelf worden gezorgd), het uitvoeren van licht huishoudelijk werk en andere lopende zaken.
Ook borstvoedende moeders wordt aangeraden om dagelijks tien microgram vitamine D te gebruiken.
Om weer in balans te komen, meer energie te krijgen en je goed te voelen. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste supplementen slikt. Bij Ovabalance raden we aan om de volgende supplementen te slikken na de bevalling: Multivitamine Ultimate MultiMama, Vitamine C, Vitamine D en Omega 3.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
Het gebruik van (borstvoedings)thee op basis van anijs en/of venkel tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode wordt door het Voedingscentrum afgeraden, omdat deze kruiden alkenylbenzenen (waaronder estragol) bevatten7,8.
Gember kan misschien zorgen voor meer borstvoeding. Je kunt gemberthee drinken, gember in je eten doen of gemberpillen slikken. Gemberpillen kun je bij de drogist kopen. Kruidenthee of borstvoedingsthee helpt niet om meer borstvoeding te krijgen.