Op ruimtelijkeplannen.nl controleer je de bestemming van een pand: Klik op de homepage op 'Plannen zoeken', vul het adres in en bekijk de plannen onder 'Gemeente'. Selecteer aan de linkerkant het meest recente bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is definitief wanneer er 'onherroepelijk' bij staat.
Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente.
Je kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Woon je in een grotere gemeente, dan is er in de meeste gevallen een aparte afdeling die informatie verschaft over de bestemmingsplannen. Is dit niet het geval, dan kun je de bestemming opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.
Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op.De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie.
Bestemmingen zijn o.m. Wonen, Kantoor, Bedrijven, Horeca, Dienstverlening, Groen, Natuur, Water, Maatschappelijk, Verkeer, Verkeer-Verblijf, Tuin, Centrum, Waarde (bv.archeologisch).
In het bestemmingsplan is aan de verschillende stukken grond binnen de gemeente een bestemming toegekend aan de hand waarvan herleid kan worden hoe die ruimte mag worden gebruikt. Als u een woning wil gaan bouwen is het natuurlijk van groot belang dat het perceel waarop u wilt gaan bouwen de bestemming wonen heeft.
Op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen digitaal inzien. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan, nummer van een plan of op kenmerken, zoals type plan of planstatus. Per 1 januari 2024 zijn alle bestemmingsplannen opgegaan in het tijdelijke omgevingsplan.
doel van een reis
het eindpunt van een route. Def.: bestemming van gronden zoals opgenomen in een bestemmingsplan.
Zo'n omgevingsvergunning, ook wel bekend als bouwvergunning, kun je aanvragen via de gemeente. Bij het online omgevingsloket kun je checken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. In het bestemmingsplan kun je lezen of de locatie überhaupt een woonbestemming heeft en wat de regels zijn voor bebouwing.
Bestemming definities
Uitspraak: [ bəˈstɛmɪŋ ] Afbreekpatroon: be·stem·ming Verbuigingen: bestemmingen (meerv.) doel van een reis Voorbeelden: 'de plaats van bestemming bereiken' , 'Deze trein heeft Rotterdam als eindbestemming.
Om agrarische bestemming naar woonbestemming om te zetten wordt meestal door de gemeente gevraagd naar een landschappelijke inpassing. Deze inpassing gaat in op de kenmerken van het landschap, hoe de landschappelijke kwaliteit verbeterd kan worden en welke landschapselementen daarvoor ingezet kunnen worden.
Een enkelbestemming is een specifieke bestemming die aan een perceel of stuk grond wordt toegekend in het kader van een bestemmingsplan. Het bepaalt welke activiteiten en functies zijn toegestaan op de desbetreffende locatie.
Er wordt aangegeven welke functie op elke locatie is toegestaan en de regels die gelden voor deze functie. Voorbeeld: Een bestemming is aangeduid als Wonen 2. In het bestemmingsplan onder Wonen 2 staan alle regels die gelden voor die locatie.
Om de functie van je pand te controleren in het BAG-register, kun je de volgende stappen volgen: Ga naar de website van het Kadaster, de organisatie die het BAG-register beheert: https://www.kadaster.nl/ Klik op “BAG-gegevens zoeken” of “BAG-consult” Voer het adres van je woning in en klik op “Zoeken”
Voor een normale woning gelden er geen verdere beperkingen en mag de woning door iedereen bewoond worden. Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
Van Ruimtelijkeplannen.nl naar Omgevingsloket
In dit tijdelijke omgevingsplan zijn onder andere de geldende (vigerende) bestemmingsplannen opgenomen. Deze plannen blijven geldig tot zij worden omgezet naar het nieuwe omgevingsplan. De geldende bestemmingsplannen zijn gepubliceerd via Ruimtelijkeplannen.nl.
Hoe kan je zeker weten of het om bouwgrond gaat? Je kan alvast zeker zijn dat de grond die je aankoopt bouwgrond is, wanneer die gelegen is in een niet-vervallen verkaveling. Er moet dus nog een geldige verkavelingsvergunning (of omgevingsvergunning zoals dat nu heet) zijn, op het ogenblik dat je de grond aankoopt.
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied. Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument. Het Rijk en de provincie kunnen ook bestemmingsplannen opstellen.
Alle panden in de winkelstraten hebben de bestemming Gemengd-1 gekregen. In deze bestemming zijn detailhandel en consumentgerichte dienstverlening toegestaan op de begane grond.Op de verdiepingen zijn alleen woningen toegestaan.
Het buitengebied is een begrip uit de ruimtelijke ordening dat betrekking heeft op grond buiten de bebouwde kommen van steden en dorpen. Een groot deel van deze grond heeft een agrarische bestemming: zij is in gebruik ten behoeve van akkerbouw en veeteelt.
Je hebt een perceel met daarop een geldende bestemming. Je gaat ervan uit dat als jij geen actie onderneemt zoals het wijzigen van de huidige bestemming de bestemming gewoon blijft voortbestaan. Jammer genoeg is niets minder waar. De gemeente kan ook zelf wijzigingen doorvoeren en dus een bestemmingsplan wijzigen.
Een bouwvlak is een duidelijk omlijnt stuk grond (vlak) binnen de betreffende bestemming waar volgens de bouwregels van het bestemmingsplan in gebouwd mag worden. Afhankelijk van de regels kan dit het hoofdgebouw zijn, maar ook bijgebouwen en meer.
Het doel van een bestemmingsplan is het vastleggen van het ruimtelijk beleid van de gemeente voor een bepaald gebied. In een bestemmingsplan staat wat er mag worden gebouwd en voor welke functies gronden en gebouwen mogen worden gebruikt.