Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's)
Algemeen. Garnalen (Caridea) behoren net als krabben en kreeften tot de orde Decapoda, oftewel tienpotigen. Het zijn ongewervelden: ze hebben geen ruggengraat maar wel een stevig pantser (exoskelet) dat grotendeels bestaat uit kalk en chitine.
Algemene Informatie. De Noordzeegarnaal (Crangon crangon), ook wel gewone garnaal of zandgarnaal genoemd, is één van de meer dan 2000 schaaldieren die onder de generieke benaming 'garnaal' valt. Net als de Noordse garnaal behoort hij tot de orde van de Decapoda of tienpotigen.
Onder schaaldieren vallen bijvoorbeeld garnalen, krabben en kreeften. De Hollandse garnaal is een belangrijke vangst voor heel veel Nederlandse vissers. Schelpdieren uit de Noordzee zijn bijvoorbeeld mosselen, oesters, kokkels en mesheften. Hier vind je er vooral heel veel van voor de Zeeuwse kust.
Garnalen zijn de zwemmende afdeling van de Orde der Tienpotigen (Decapoda) behorende tot de Kreeftachtigen (Crustacea).
Garnalen (infraorde Caridea) zijn een groep van kleine kreeftachtigen. Een groep met deze naam werd in 1852 voorgesteld door James Dwight Dana. Onder meer de gewone garnaal (Crangon crangon) behoort tot deze groep.
De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak op weekdieren.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Het korte antwoord is: garnalen zijn gezond en garnalen zijn hoog in eiwitten en laag in calorieën. Ook zijn ze een goede bron van astaxanthine en omega-3 vetzuren. Het is dus niet voor niets dat deze schelpdieren enorm populair zijn.
De garnaal heeft veel vijanden. In de eerste plaats natuurlijk de vissers, maar ook onder de veel in de Waddenzee voorkomende vissoorten staat de garnaal als graag geziene gast op het menu. In de Noordzee komen er nog een flink aantal vijanden bij zoals de schar, de kabeljauw en de wijting.
De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak op weekdieren. Ongeveer 1% van de bevolking heeft een allergie voor vis of schaaldieren. Schaaldierallergie komt vrij vaak voor, het meest voor bij volwassenen.
Handelshuizen hadden de afgelopen maanden weinig voorraad opgebouwd, waardoor het magere aanbod meteen zorgt voor torenhoge prijzen. Ook voor de eetbare garnalen in de winkel. Voor 1 kilo gepelde garnalen heb je minimaal 3 kilo ongepelde garnalen nodig. Daarbij komen dan ook nog de kosten voor de garnalenpellerij.
Kempvissen eten namelijk levendvoer, dus ook garnalen maar of ze de garnalen ook echt gaan opeten verschilt per vis. Betta kempvissen kunnen soms bij garnalen. De ene betta laat de dwerggarnalen met rust terwijl de ander ze allemaal op eet.
Schaaldieren, oftewel kreeftachtigen, hebben een schild (ook schaal of pantser genoemd) en leven in water. Het zijn geleedpotige dieren wat betekent dat het lichaam uit verschillende segmenten bestaat die met elkaar verbonden zijn. Elk segment draagt een paar aanhangsels die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.
Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat bij deze dieren ook gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen aanwezig zijn.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
Omdat garnalen rijk zijn aan calcium dragen zij bij aan de gezondheid van onze tanden en botten.Tevens zitten ze vol met eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. Het lichaam heeft niet alleen eiwitten nodig om gezond te blijven maar ook om schade te herstellen van bijvoorbeeld verwondingen.
Garnalen eten vrijwel alles.Van afgestorven planten resten tot uitwerpselen van vissen, slakken, etc. Wel is belangrijk dat garnalen hoofdzakelijk plantaardig voedsel krijgen. Garnalen krijgen dit ook hoofdzakelijk in de natuurlijke omgeving.
Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep garnalen uit één familie, de zogenaamde peneïde garnalen. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar. Grillen of bakken kan natuurlijk ook.
Krab wordt wereldwijd gezien als een echte delicatesse. Krab wordt zowel in z'n geheel geserveerd, als enkel de poten. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
Vis is gezond
Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
De twaalf sterrenbeelden van de Dierenriem (Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen) worden onder andere gebruikt in de astrologie.
Ongeveer 1% van de bevolking heeft een schaaldieren allergie, meestal volwassenen, en zo'n 0,1 tot 0,2% een vis allergie. Een vis allergie komt zowel bij volwassenen als kinderen voor. Zelfs een kleine hoeveelheid vis of schaaldieren kan al een allergische reactie geven.
Zalm met een kleurtje
Omdat gekweekte zalm geen schaaldieren of algen te eten krijgt, is de kleur van de vis een stuk witter dan de consument gewend is.