Een middelgrote tuin is ongeveer tussen de 100 m2 en 500 m2. Is je tuin meer dan 500 m2, dan spreken we van een grote tuin.
Wij delen het formaat van tuinen in drie gradaties op: Kleine tuin: tussen tot 100 m2. Middelgrote tuin: tussen 100 m2 en 500 m2. Grote tuin: vanaf 500 m2.
De onderzoekers stelden voor alle 3.164 Nederlandse wijken het gemiddelde tuinoppervlak vast. De tuin van een nieuwbouwwoning die nu gebouwd wordt is gemiddeld 236 vierkante meter groot. Dat is een stuk groter dan in de jaren '80, toen de gemiddelde tuin 150 vierkante meter was.
Een goede manier om een grote tuin spannender te maken is werken met hoogteverschillen. U kunt daarbij denken aan beplanting met verschillende hoogtes, maar ook aan verhoging of verdieping van het maaiveld. Wissel hoge heesters af met lagere vaste planten en plaats hier en daar een boompje als blikvanger.
Een middelgrote tuin is ongeveer tussen de 100 m2 en 500 m2. Is je tuin meer dan 500 m2, dan spreken we van een grote tuin.
Hier vallen de bomen onder met een uiteindelijke hoogte tussen de 7 en de 12 meter.
Welke groenblijvende bomen zijn geschikt als bescherming tegen inkijk? Bladhoudende bomen die goed geschikt zijn tegen inkijk zijn onder andere de Europese hulst, de wintergroene liguster of de Europese taxus. Ze hebben een dicht gebladerte of naalden en kunnen ook allemaal als heg worden geplant.
Bij de keuze van bomen voor een kleine tuin zijn meerstammige bomen soorten vaak een goede optie. In tegenstelling tot hoogstam bomen hebben meerstammige bomen meerdere stammen die uit de grond steken. Hierdoor hebben ze een compactere algemene vorm, wat perfect is voor kleine tuinruimtes.
Wat is een grote tuin? Laten we om te beginnen even vaststellen vanaf welke oppervlakte we spreken van een grote tuin. Wij spreken zelf over een middelgrote tuin vanaf 250 m2 en over grote tuinen vanaf 1500 m2.
De gemiddelde voortuin was halverwege de vorige eeuw nog 20 vierkante meter, de achtertuin 115. Nu is daar nog maar 7 en 80 vierkante meter van over. Vooral de voortuin is tegenwoordig vaak niet meer dan een perkje en de bewoners stappen steeds vaker vanuit de voordeur direct op de openbare weg.
De gemiddelde tuin is ca.10 meter diep. In het vroege voorjaar heb je achterin je tuin zon, maar naarmate de zon hoger komt heb je steeds meer zon tot ca. 1,5 meter vanaf je achtergevel, bijna de hele tuin dus.
Persoonlijk noem ik een achtertuin klein als het oppervlak minder is dan 100-150m2. Tuinen van 150m2 tot 1000m2 beschouw ik als middelgroot en tuinen groter dan 1000m2 als redelijke grote tuinen. Overigens is alles relatief want een voortuin van 100m2 vind iedereen waarschijnlijk een ruime voortuin.
Een stadstuin is vaak niet erg groot (de meeste stadstuinen zijn ongeveer tussen de 50 – 500 m2) en is vaak een schaduwrijke plek door de bebouwing in de omgeving.
Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Denk dus aan wintergroene, bladhoudende soorten zoals de Steeneik (aanrader), hulst (een beetje oudbollig) of Laurier (kan ook op stam, de donkergroene Portugese laurier is naast haag ook solitair als kleine boom / heester geschikt).
Zo zijn er verschillende bomen die geschikt zijn als laanbomen uit de categorie van de Eik, Beuk, Plataan, Esdoorn en Berk. Ook Sierfruit bomen kunnen worden gebruikt als Laanboom. Over het algemeen is de Laanboom gemakkelijk in onderhoud en zijn de meeste bomen ziektevrij.
Door regelmatig snoeien blijven ze klein. Dat geldt bijvoorbeeld voor de beuk, deze kan goed in vorm gesnoeid worden. Bovendien zal een boom in pot altijd kleiner blijven omdat de wortels beperkte ruimte hebben.
De kenmerken van een moderne tuin zijn strakke vormen en lijnen. Denk hierbij aan geometrische vormen zoals rechthoeken, driehoeken en cirkels gemaakt van hout, beton, grind of steen. Dit zie je terug in rechte paden en borders.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
Wat is een moderne tuin
De moderne tuin is te herkennen aan zijn strakke lijnen en rustige uitstraling. De tuin brengt rust door de combinatie van bestrating, beplanting en de strakke invulling. Je herkent een moderne tuin aan de strakke en gladde materialen, de luxe sfeer en het geordende geheel.