Rogge verzadigt sneller dan tarwe, waardoor je er minder van hoeft te eten om voldaan te raken. Er zitten veel vezels in, veel foliumzuur, natrium, kalium en fosfor. Daarnaast is het een grote bron van magnesium, jodium en selenium en zit er relatief veel vitamine B in roggebrood.
In tegenstelling tot tarwe bevat rogge nauwelijks eiwitten die een glutenskelet kunnen vormen. Rogge is herkenbaar als een grauwe langwerpige korrel en heeft een groot waterabsorberend vermogen, waardoor broden erg lang nat blijven.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Voor de gezondheid zijn alle volkorengranen goede keuzes, maar voor de effecten op het cholesterol zijn sommige volkoren graansoorten gunstiger dan anderen. Het eten van haver of gerst (die beiden bèta-glucanenvezels bevatten) verlaagt het slechte LDL-cholesterol.
Rogge is een graan dat rijk is aan vezels, mineralen en vitaminen. Ten opzichte van havermout is de ORAC van rogge nog iets hoger: 4700 TE/100 gram. Ook ten opzichte van volkorenbrood is roggebrood de betere keuze. Het bevat nog meer vezels en mineralen.
Roggekorrels zijn langer dan tarwekorrels en groenig van kleur. Rogge wordt het meest gebruikt om roggebrood en zuurdesembrood te maken, maar roggemeel is ook geschikt voor het bakken van knäckebröd, pepernoten en ontbijtkoek. Roggemeel bevat minder gluten dan tarwe en daardoor rijst het minder goed.
Het wordt gemaakt van rogge, een graansoort die voedzamer is dan tarwe. Hierdoor brengt dit brood een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Het is goed voor je hart en bloedvaten, stimuleert een gezonde spijsvertering, houdt je bloedsuikerspiegel in balans en is een bron van vitaminen en mineralen.
Haver: is bijna altijd volkoren en bevat een speciaal soort vezels die kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen. Ook bevat het iets minder koolhydraten en eiwit en juist iets meer (gezonde) vetzuren dan tarwe.
Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur. Maar voor de stoelgang is bulgur dan weer goed, omdat deze de meeste vezels bevat. Beide zitten vol vitamines en daarom is er niet per se een betere keuze.
Volle granen zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta zijn goed voor je gezondheid. Ze bevatten voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
Snelle koolhydraten zijn het voornaamste wat je tegenwoordig nog binnenkrijgt met het eten van tarwe. Dit graan is dus helemaal niet zo gezond als ons geleerd is: het is zelfs erg ongezond. En dat is eigenlijk een zeer ernstige conclusie, want een overgroot deel van ons dieet bestaat uit dit graan!
Rogge wordt vooral in de vorm van meel en bloem in voedingsmiddelen verwerkt. Dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het bakken van roggebrood, knäckebröd of pepernoten of het maken van ontbijtkoek. In de bakkerijsector wordt rogge ook wel toegevoegd aanhet deegom het brood steviger van structuur te maken.
Bulgur bevat veel goede voedingsstoffen en volop vezels.Daarom is het een prima alternatief voor (zilvervlies)rijst, aardappels of pasta.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Quinoa bevat de minste koolhydraten in vergelijking met zowel witte als zilvervliesrijst en couscous. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam en zijn dus niet per se ongezond.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Zowel havermout als Brinta bevatten veel koolhydraten. Havermout bevat wel iets minder koolhydraten en meer vet en eiwit. Daardoor bevat havermout wat meer calorieën. Brinta bevat meer vezels.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Volledig volkoren
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij.
Rogge is licht verteerbaar en houdt het bloedsuikergehalte in het lichaam stabiel. Dit graan kent een hoog gehalte aan voedingsvezels en zorgt gelijktijdig voor een goede spijsvertering.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.