Om te voldoen aan de EPB-eisen, mag een nieuwbouw vanaf 2022 slechts een E-peil van maximum 30 bereiken. Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een gebouw. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger een gebouw is.
Sinds 2021 mag het E-peil van een nieuwbouwwoning niet hoger zijn dan 30. Die normen voor een nieuwbouwwoning worden steeds strenger. Zo'n 10 jaar geleden mocht het E-peil bijvoorbeeld niet hoger dan 80 zijn. Ook bij ingrijpende energetische renovaties moet je rekening houden met het E-peil.
Voor bouwaanvragen vanaf 2023 moet ter compensatie een E-peil van E20 worden behaald (in plaats van E30). Voor bouwaanvragen in 2022 was dat E25.
E-peil berekenen
Het E-peil is een getal dat een indicatie geeft van de energiezuinigheid van een woning. Dat getal wordt berekend op basis van de hoeveelheid energie die nodig is om de woning het hele jaar door op een constante temperatuur van 18°C te houden.
Per zonnepaneel kan je rekenen op een daling van het E-peil met 1 tot 1,5 punten (opgelet dit is een indicatief cijfer. Laat steeds een correcte berekening uitvoeren door jouw EPB-verslaggever).
Renovatie verplicht bij aankoop in Vlaanderen sinds 2023
Het is niet zo dat alle woningen systematisch gerenoveerd moeten worden elke keer dat ze van eigenaar veranderen. Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar).
Zo moeten tegen 2050 alle woningen, zowel huizen als appartementen, energiezuinig zijn en een E-peil van 60 halen. Voor nieuwbouwwoningen is een E-peil van 30 al reeds de norm. Ook voor ingrijpende energetische renovaties liggen er normen vast.
Langetermijndoelstelling tegen 2050 voor woongebouwen
Deze langetermijndoelstelling betekent dat tegen 2050 het gemiddelde EPC-kengetal wordt verlaagd met 75%. Op de gehanteerde EPC-schalen met energielabels (A tot F), komt dit overeen met het label A (EPC-energiescore 100).
Neen, een E-peil is niet hetzelfde als de energiescore op het EPC. Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensie loos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
Hoe kan een warmtepomp het E-peil helpen verlagen
Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten. Warmtepompen leveren aldus een zeer goede bijdrage tot een gunstig E-peil. Warmtepompen zorgen immers voor gratis energie uit de omgeving en kunnen daardoor zeer energievriendelijke warmte bieden.
Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4. Per 1 januari 2021 wordt de EPC vervangen door de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).
Een negatief energiepeil (E0 of lager) betekent dat je woning minder energie verbruikt dan er wordt geproduceerd. En daar kan je, zeker in een nieuwbouw, een mooi voordeel mee doen.
Het E-peil hangt onder meer af van de vorm en de luchtdichtheid van het gebouw, de oriëntatie en de beglazing.
Wat zegt u EPC-label over uw woning? Woningen met A of A+ label zijn klaar om te verwarmen via een warmtepomp.
Halfopen en open woningen moeten voldoen aan niveau F. In 2030 en 2040 gaat de EPC-labelnorm nog een stapje verder. Voor appartementen en gesloten woningen is de maximale norm D in 2030 en C in 2040. Open en halfopen woningen evolueren van een maximale EPC-score van E in 2030 naar D in 2040.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Met een isolatielaag van 22 centimeter verhoog je het EPC label van een rijtjeshuis van E naar D. Voor eenhoekhuis of een vrijstaand huis is alleen dakisolatie niet genoeg. Als je niets anders doet, komt het huis nog steeds niet van zijn F label af.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft inderdaad becijferd dat het 235 miljard kost als je alle bestaande woningen verbouwt om ze in 2050 op die BENG-norm te krijgen. Gemiddeld is dat volgens het EIB ruim 30.000 euro per woning.
Maatregelen voor het hele gebouw
Wilt u maatregelen nemen om het hele gebouw energiezuiniger te maken, dan heeft u de VvE nodig. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie en aan de plaatsing van een warmtepomp. Bij zo'n aanpassing moet minstens twee derde van de eigenaren ermee instemmen.
Sinds 1 januari 2023 is er de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Dit wil zeggen dat alle woningen en appartementen die na deze datum worden aangekocht en een EPC-label van E of F hebben, verplicht gerenoveerd moeten worden binnen de 5 jaar na aankoop.
Een EPC is maximaal 10 jaar geldig. In bepaalde gevallen is eerder een nieuw EPC nodig. Bij verkoop (elke notariële overdracht) moet een EPC beschikbaar zijn dat opgemaakt is vanaf 2019. Hebt u een ouder, geldig EPC dan moet u in dat geval toch het EPC laten vernieuwen.
Bouwjaar tot en met 2000 Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 150 valt als goed te catalogeren. Bouwjaar 2001 heden Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 120 valt als goed te catalogeren.